GeriSeyahat Hıdırellez'in en ilginç gelenekleri!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Hıdırellez'in en ilginç gelenekleri!

Hıdırellez'in en ilginç gelenekleri!

Mevsim sürekli olarak değişiyor ve sıcaklıklar artıyor. Her yıl 5 Mayıs'ta ise ateşler etrafında Hıdırellez kutlanıyor. Hıdırellez aynı zamanda yaşadığımız eşsiz coğrafyanın dört bir yanında doğanın uyanışının müjdesini veriyor. İşte efsanelerinden, ilginç inanışlarına, geleneklerinden yemeklerine kadar Hıdırellez...

Hıdırellez nedir?

Hıdırellez, çoğunlukla çok uluslu ve çok inançlı milletlerin ilginç şekillerde kutladığı, bu milletlerin bu dönemde birlik ve beraberlik içinde yaşadığı, baharı simgeleyen ve baharın habercisi olan bayramdır. Aynı zamanda ilginç uygulamalara konu olabilen mevsimlik bir halk takvimi bayramıdır.

Hıdırellez ne zaman kutlanır?

Eski takvime göre bir yıl yaz ve kış olarak ikiye ayrılmaktaydı. Bugün kullandığımız takvime bakıldığında 5 Mayıs yazın, 8 Kasım ise kışın ilk günü olarak hesaplanıyor. Yaza adım atıldığının ve baharın habercisi olan 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece, mevsimlik bir bayram olan Hıdırellez'in kutlandığı gün olarak sayılıyor.

Hıdırellezin en ilginç gelenekleri

Hıdırellez'in ilginç gelenekleri

Karınca yuvasından toprak alınıp evin etrafına serpilir.

Hıdırellez günü doğan erkek çocuğa 'Hızır' adı verilir.

Hıdırellez gecesi Hızır'ın ev ev gezdiğine ve ağzı açık olan yiyeceklere bereket getirmek üzere dokunduğuna inanılır. Bu yüzden küpler, külekler, ambar kapıları ve çuvallar açık bırakılır. Hıdırellez gecesi açık bir kap süt bırakılır ve sabaha kadar mayalanırsa o yoğurt yıl boyunca maya olarak kullanılır.

 

Hıdırellez gecesi gül dalına, ya da dibine bırakılan madeni para, yıl boyunca kesede, cüzdanda ve çantada 'Bereket parası' olarak taşınır. Çocuklar kısa boylu olmasın diye Hıdırellez sabahı kol, bacak ve bellerine oklava ile hafifçe vurularak uyandırılır.

Hıdırellezin en ilginç gelenekleri

Hıdırellez günü taze ısırgan otuyla ağrıyan yerlere vurularak şifa bulunacağına inanılır.

Damlara orta boy taş konulur ve hangisinin altına böcek girerse o taşın sahibinin dileği gerçekleşir.

Bazı yörelerde Hıdırellez gecesi ve günü genç kızların makasla iş görmeme adetleri vardır. Aksi yapılırsa işlerin rast gitmeyeceğine inanılır.

Hıdırellez günü soğan kabuğu ile kaynatılarak renk verilmiş yumurtalar hastalara şifa niyetine, çocuklara da büyümeleri dileğiyle yedirilir.

Hıdırellez sabahı kırlardan toplanan 41 çeşit yeşil ot ve güzel kokulu çiçek, su dolu bir kazana atılır ve kaynatılır. Yıkanırken bu kaynayan sudan bir tas dökme ve zaman zaman içme adeti vardır.

Hıdırellez'in en ünlü yemekleri:

 

Kaynak: Atlas Dergisi

False