Şimdi alerji zamanı! Dikkat...

Alerji ile soğuk algınlığı benzer belirtiler nedeniyle özellikle bu mevsimde çok kere karışıyor. Öksürük, hapşırma, burun akıntısı, gözlerde kızarma ve sulanma gibi sorunların iki haftadan fazla devam etmesi durumunda mutlaka bahar alerjisinden şüphelenilmesi ve alerji uzmanına başvurulması gerekiyor.

Haberin Devamı

Bahar alerjisi ile soğuk algınlığının ortak belirtileri nedeniyle alerji tedavisinde gecikme de yaşanabiliyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Reha Baran’ın verdiği bilgiye göre, bahar alerjisi tedavi edilmediğinde yakınmalar daha kronikleşiyor. Hatta astıma neden olabiliyor.

Şimdi alerji zamanı Dikkat...

Çayır- çimen polenleri, tahıl, ağaç ve yabani otlar gibi etkenlerin bahar alerjisine neden olabiliyor. Bahar alerjisinin tipik belirtileri arasında, burun akıntısı ve kaşıntısı, göz yaşarması ve kaşınması, gözlerde kızarıklık, sık gelen ve sabahları daha çok olan hapşırık atakları, öksürük ve nefes darlığı yer alıyor. Bu belirtileri hep aynı mevsimde yaşayanlar aslında kolayca alerjilerini anlayabilirler.

 

Haberin Devamı

Ancak bahar alerjisi kader değil. İlaçlarla kontrolü mümkün. Prof. Dr. Baran, “Bahar alerjisi tedavi edilse de edilmese de bu kişilerde astım olma riski her zaman var.

 

 

Çünkü nefes yolu burundan başlayan ve akciğere kadar giden bir yol. Alerjik reaksiyon tüm bu yolu etkilediği için kişilerin yüzde 50’den fazlasında astım görülebiliyor” diyor. Sözü edilen belirtiler öksürük atakları, önlemeyen öksürükler, zaman zaman nefes darlığı şeklinde olabiliyor. Hem astımı hem alerjik riniti olan hastalarda alerjik rinit tedavi edildiğinde astım da geçebiliyor.
Yine önlem alınmazsa, yorgunluk, iştahsızlık, sinirlilik, baş ağrısı, sinüzit ve orta kulak iltihabı gelişebilir.

Şimdi alerji zamanı Dikkat...


Aşı tedavisi önerilmiyor

Bahar alerjisine karşı aşı tedavisi önermediklerini belirten Prof. Dr. Baran “Polen alerjisinde alerjenler genelde birden fazla olduğu için aşı tedavisi önermiyoruz” diyor.

Deniz kenarlarını tercih edin

Haberin Devamı

Polen alerjiniz var ve kontrol edemiyorsanız, tatiller için yeşil alanları değil deniz kenarlarını tercih edebilirsiniz. Ayrıca:

• Sabah saatlerinde özellikle rüzgarlı havalarda polenlerin çok fazla olması nedeniyle zorunlu değilseniz dışarı çıkmayın.

 

• Dışarı çıkmanız gerekiyorsa maske, gözlük, şapka takmanız faydalı. Yine polenlerden korunmak için ağız, göz ve burun kenarlarına vazelin sürün.

• Eve geldiğinizde duş alarak saçlarınızdaki ve vücudunuzdaki polenleri uzaklaştırın.

• Gerek evde gerekse aracınızda pencere açmak yerine polen filtreli klima kullanın. Klimalarınızın filtresini düzenli aralıklarla değiştirmeye özen gösterin.

• Alerjik olmayan yastık, çarşaf, nevresim kullanın.

Haberin Devamı

• Evinizde toz tutacak fazla eşyalardan ve aksesuarlardan, duvardan duvara halıdan kaçının.

Yazarın Tüm Yazıları