GeriSeyahat Şımarık ama büyüleyici: 36 saatte Roma
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Şımarık ama büyüleyici: 36 saatte Roma

Şımarık ama büyüleyici: 36 saatte Roma

Gürültücü, hülyalı, gizemli, biraz şımartılmış, kimi zaman rahatsız edici ve büyüleyici... Geçmişte Roma’nın tarihi bölgelerinde yoğunlaşan turist kalabalıkları artık merkezin dış çeperlerinde yeniden yapılanan hayat alanlarına kayıyor. Turistik rotaların dışında bir tatil hayal ediyorsanız ‘centro storico’nun dışında dolaşın. Testaccio pazarındaki tezgâhlarda pizza tadın, pazar günü kurulan Porta Portese bit pazarında turlayın, San Lorenzo ve Tiburtina semtlerinin gece kulüplerinde eğlenin, Neve di Latte ve La Mucca Bianca gibi semt dondurmacılarında ağzınızı tatlandırın. İyi bir planlamayla şehrin önemli bölümünü 2,5 günde keşfedebilirsiniz.

CUMA

16.00 Eski Bottiglia dükkânı
Monti’deki Ai Tre Scalini (Piazza Navona’daki aynı isimli restoranla karıştırmayın) samimi, asırlık bir şarap barı. Semt sakinleri yabancılara yakın davranıyor. Internetten masanızı ayırtıp enerjik kalabalığın içinde yerinizi alın. Fıçı birasının yanında (Bav bitter ya da Birra del Borgo 36 TL) Calabria’dan yeşil zeytin ve coppiette di maiale (baharatlı, fırında kurutulmuş et) atıştırın.

18.00 Müthiş güzel geceler
Kolezyum’un etrafındaki kalabalıkları aşıp 15 dakikalık yürüyüşle kentin gizli mücevherlerinden birine, 13. yy’dan kalma Santi Quattro Coronati Bazilikası’na ulaşabilirsiniz. Her akşam 18.00’de burada söylenen ilahiler meditatif bir etki yapıyor. Rahibelerin sesi zemindeki geometrik desenlerde, antik kolonlarda, kubbede yankılanıyor.

20.30 Gurme cenneti
Roma’nın kalbinde, Pantheon’dan birkaç sokak ötede geçen yıl açılan La Ciambella, sessiz ve huzurlu bir atmosferde, zarif ve leziz yemekler sunuyor. Şef Francesca Ciucci, fermante edilmiş siyah sarmısak, nohut unu, kırmızı soğan gibi yerel malzemelerden harika yemekler hazırlıyor. Beyaz hindiba ile tatlandırılmış taze iç bakla çorbası (42 TL), közlenmiş kırmızı biber ezmesiyle sunulan kuzu eti (108 TL) ağızda eriyor. Şarap mönüsünde küçük üreticilerin az bilinen ürünleri ağırlıkta. Sicilyalı Azienda Gulfi’den Nero d’Avola gibi... Limonlu beze için de midenizde yer ayırın.

Şımarık ama büyüleyici: 36 saatte Roma



23.00 Dans saati
La Ciambella’dan Rönesans ve Barok çağı Roma’sının yapıları arasından geçip Bar del Fico’ya yürüyün. Zencefil birası ve acı biber karıştırılmış Negroni, mescal (72 TL) ya da brandy yudumlayarak kendinizi gecenin ritmine bırakın. DJ eğlencesi saat 02.00’ye kadar sürüyor.

CUMARTESİ

9.00 Kalabalığa girmeden sanat klasikleri
Farklı semtlere yayılmış Museo Nazionale Romano, uluslararası düzeyde önemli antik sanat ve mimari koleksiyonuna sahip. Şubelerinden ikisi Termini İstasyonu yakınlarında. Palazzo Massimo, klasik bronz heykel, mozaik, duvar resmi koleksiyonu, Diocletian Hamamı ise taş işçiliği, fısıldayan çeşmeler ile Roma sanatının ulaştığı düzeyi gösteriyor. İkincisindeki bazı bölümleri Michelangelo’nun tasarladığı söyleniyor.

11.30 Manzaralı mezar
Müzeden çıkışta otobüse ya da taksiye atlayıp çoğu Romalının bilmediği, turistlerin hiç duymadığı önemli mekânlardan Santa Costanza Mozeleum’una gidin. İşlek Nomentana Caddesi’nde, ağaçlıklı bir tepeye konumlanan daire şeklindeki tapınakları andıran mezar, Roma’nın ilk Hıristiyan imparatorunun kızına ait. Göz kamaştırıcı mozaikleri açısından önemli. Öğle tatili için kapanmadan aynı bahçe içindeki 17. yy’dan kalma Sant’Agnese Fuori le Mura kilisesini birkaç dakikalığına da olsa mutlaka görün. Çocuk yaşta öldürülen Romalıya ithaf edilen yapının Bizans üslubundaki mozaikleri, altın zemin üstündeki figürleri gerçek bir sanat eseri.

Şımarık ama büyüleyici: 36 saatte Roma



12.30 Öğle tatili
Gustando e Degustando, Santa Costanza’ya 10 dakikalık yürüyüş mesafesinde. Bu küçük restoranın masa sayısı sınırlı. Mönüsü kara tahtaya yazılıyor ve gayet sade. Yiyecekler çok taze. Arugula yatağında şerit et (48 TL) hafif ve leziz. Ahtapot, pesto ve patates (60 TL) lezzet açısından iyi dengelenmiş. Geniş içki mönüsü ikindi vakti yaklaşırken aparetif arayışındakilere de hitap ediyor.

15.00 Alışverişe hücum
Şehrin en cazip butikleri Rönesans çağı Roma’sının en önemli caddelerinden Via del Pellegrino ve Via dei Banchi Vecchi’ye sıralanmış. Campo de’ Fiori’den Via del Pellegrino’ya sapın, batıya yönelip iddialı ayakkabılar, ceket ve aksesuvarlar için Solodue’de mola verin. Retropose’un büyük çantaları parlak renkleriyle dikkat çekiyor. Sciam’da Murano kadehler ve cam kürecikler bulabilirsiniz. Seyahat kitapları için Libreria del Viaggiatore’ye, zengin çocuk kitabı ve oyuncak seçenekleri için Libreria il Minotauro’ya uğrayın. Monteforte’de pasta ve kahveyle enerji toplayın. Sonra Banchi Vecchi boyunca yürüyüp 40 numaradaki Banchivecchi Pellami’yi bulun. Bu aile işletmesinin özelliği klasik İtalyan yapımı kemer ve cüzdanlar.

18.00 İçinizdeki çocuğu sevindirin
Ahşap oymadan masal kahramanları, geçmişin hayatından kesitler, dini öyküler... Dünyanın dört bir yanından halk sanatı örnekleri... Museo Intermazionale Del Preseplo sadece çarşamba ve cumartesileri 17.00’den 19.30’a kadar açık. Müze Monti semtinin kıyısındaki küçük SS. Quirico e Giulitta kilisesinin girişinde.

Şımarık ama büyüleyici: 36 saatte Roma



21.00 Çiğ ve pişmiş
Geceleri zengin Romalılarla dolan Ristorante Ottavio görülmeye değer. Kentin güneyindeki Esquiline semtinde... Çiğ ya da pişmiş taze deniz ürünleri mütevazı bir ortamda, ustalıkla servis ediliyor. Garsonunuzun verdiği günlük bilgiler doğrultusunda seçiminizi yapın. Tatlı Trochea soğanıyla servis edilen jumbo karides (230 TL), bebek ahtapotlu linguine, büyük tabakta domates ve patatesle servis edilen haşlanmış ıstakoz (270 TL) kayda değer yemeklerden bazıları.

23.00 Mahallenin bistrosu
Şık, genç ve enerjik Romalılar Sazerac’daki London pub’da buluşuyor. Rock’tan Reggae’ye müzik dinlemek isterseniz yakınlardaki Ottavio’la gitmelisiniz. Küçük bir masaya oturun, My Sazerac (konyak, absinthe and Morlacco, 42 TL), Fog Cutter (rom, konyak, cin ve yeşil limon, 42 TL) ya da butik birayı yudumlayın. Daha iddialı bir parti ve dans mekânı arıyorsanız Ostiense semtindeki Circolo degli Illuminati ya da Trastevere semtinde yeni açılan Live Alcazar’a gidin.

PAZAR

10.30 Yüksekliği hissetmek
Kentin ikinci yüksek ve yeşillik tepesi Janiculum’a çıkan trafiğe kapalı, dev akağaçların gölgelediği yol çeşmeler, anıtlar, heykeller ve köşkler arasından geçiyor. Vatikan’ın yanındaki yola girip Fontane’ye doğru yürüyün. 17. yy’dan kalma çeşmeyi Paolo Sorrentino’nun filmi ‘La Grande Bellezza’nın açılış sahnesinden hatırlayacaksınız.


Şımarık ama büyüleyici: 36 saatte Roma



13.00 Aile yemeği
Janiculum passeggiata’da rastladığınız ailelerden bazılarını Antico Arco’da yanınızdaki masada otururken görebilirsiniz. Bu şık, maceraperest gurmelere layık restoran tam tepede, Porta San Pancrazio’nun dışında. Buharda pişirilip kırmızı biber ve fesleğenle sunulan kum istiridyesi (132 TL) ile başlayan öğün, pecorino peyniri ve kabak çiçekli spagetti (96 TL) devam ediyor.

14.30 Ciao gelato
Kışın bile Roma seyahati bir külah gelato (dondurma) tadılmadan bitirilmez. Her Romalı en iyi dondurmacının kendi mahallerinde olduğunu iddia eder. Fakat en özgün tatlar Fatamorgana dondurmacısında. Şehrin farklı yerlerinde şubesini bulabileceğiniz firma badem sütlü, naneli, ginsengli, vasabi çikolatalı dondurma bile yapıyor. Trastevere şubesine ulaşmak kolay. Janiculum’un zirvesinden yokuş aşağıya yürümeniz yeterli.

False