GeriSeyahat Sen nereye, evcil hayvanın oraya...
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Sen nereye, evcil hayvanın oraya...

Sen nereye, evcil hayvanın oraya...

Ailemizin parçası haline gelen evcil hayvanlarımızla yola çıkmanın püf noktalarını uzmanlara sorduk. Köpeğinizi otomobil tutuyorsa besleme saatine dikkat edin, kediniz kutusuna canı isteyince girsin, zorlamayın ve sarsmadan taşıyın; uçak için de havayolu şirketlerinin talimatlarını iyi okuyun.

EN ÖNEMLİSİ CAN GÜVENLİĞİ, GÖZÜNÜZÜN ÖNÜNDEN AYIRMAYIN
Serhat Demirel / Hürriyet yazarı

- Köpeğinizi ya da kedinizi, yolculuk yaptığınız şirkete emanet edebiliyor olmanız hayatının garantisi olamıyor. Büyük oranda ihmalkârlık sonucu kaybedilen köpeklerin, kedilerin sayısı çok fazla. Bunu yaşamamak için gözünüzün önünden ayırmayın. En iyisi arabayla yolculuk yapıp aile bireyi gibi yanınızda götürmeniz. Otomobilde stresi azalttığınız takdirde yolculuk da rahat geçiyor.

- Kedileri, evden çıkmadan önce canı istediği zaman gireceği şekilde geniş zaman tanıyarak kutularında, emniyet kemeriyle sabitlenmiş şekilde taşıyabilirsiniz. Kutunun tabanına yumuşak bir ped koyun. Yolculuk için kedi tasması deneyin, mola verdiğinizde yürüyüşe çıkarabilirsiniz. Uçak yolculukları stres yükünü arttırır. Bazı kimyasallar kullananlar var, veterinerinize danışın.

- Aynı durum köpekler için de geçerli. Onların da stresini azaltıp hareket edeceği molalar verin.

Sen nereye, evcil hayvanın oraya...

KUŞLAR VE BALIKLAR EVDE KALSIN

- Akvaryum balıklarına mutlaka seyahat yemi verilip havalandırma sistemleri aktif pozisyonda bırakılmalı. Haftada bir kontrol ettirin.

- Eğer balıklarla beraber seyahat edilecekse kavanoz veya fanuslarda kum ya da bitki olmaksızın taşıyın. Çok fazla çalkalanmamalı. Arabayı dikkatli kullanmalısınız.

- Kuşlar özellikle oryantasyon ve iklim değişikliğinden çok fazla etkilenir. Yerlerinin değiştirilmesi onları hasta edebilir. Otomobilde sıcağa ve hava akımlarına karşı korunmalı. Kesinlikle cam açık olmamalı.

- Mecbur değilseniz, balıklar gibi kuşları da evde bırakıp haftada 1-2 kez birinin eve uğrayıp kontrol etmesini sağlayın.

- Papağan ve papağangiller yalnızlıkta strese girebilirler. Radyonun açık bırakılması, televizyonun zamanlayıcısını kurup belli saatlerde açılması daha iyi hissettirebilir.

- Sukaplumbağaları ve kaplumbağalar dayanıklıdır. Onlarla seyahat etmek çok travmatik olmaz. Kaplumbağalarla seyahat diğerlerine göre daha kolaydır.

Sen nereye, evcil hayvanın oraya...

OTOMOBİLDE ARKA KOLTUKTA VE EMNİYET KEMERİ SABİTLENMİŞ OLMALI
Tarkan Özvardar / Köpek eğitmeni

- Köpek taşıma kutuları ya da göğüs tasmalarına sabitlenmiş emniyet kemerli sistemlerin kullanılması dostunuzun konforu ve emniyeti için gereklidir. Köpekler emniyet kemeriyle sabitlenmeli ve arka koltukta yolculuk etmeli.

- Sıcak havalarda yapılacak yolculuklarda 3-4 saatte bir mola verin. Molada kısa gezintiler ve az miktarda su içmesi hem kan dolaşımının düzenlenmesini hem de su kaybının önlenmesini sağlar.

- Yola çıkmadan yatıştırıcı ilaç verilmesi çok tehlikeli olabilir. Bu ilaçlar solunum sisteminde baskı oluşturabilir.

- Otomobil tutmasına yatkın olan köpeklerin midelerini rahatlatmak için veteriner hekime danışıp mide yatıştırıcı verilebilir.

- Camı açıp kafasını tamamen dışarıya çıkarabilecek pozisyonda bırakmak kaza riski yaratır. Ayrıca gözleri rüzgârla birlikte toz ve alerjenlerle dolar, bu da enfeksiyona sebep olabilir.

UÇAKLA SEYAHAT ÖNCESİ EGZERSİZ YAPTIRIN

- Yolculuk öncesinde egzersiz yaptırın. En az 8 saat önceden aç bırakın.

- Uçuş öncesinde ya da esnasında hayvanınıza yatıştırıcı ilaç verilmesi uygun değildir.

- Köpeğin taşıma kabı içinde muhafaza edilmesi zorunlu. Bu bütün havayollarının ortak kuralı. Seyahat öncesi bilet rezervasyonu yapılırken köpekle seyahat edileceği, taşıma kabı ölçüleri, köpeğin taşıma kabı içerisindeyken ağırlığının belirtilmesi zorunludur. Taşıma kabıyla birlikte 8 kilogram ağırlığın altındaki evcil hayvanlar yolcu kabininde seyahat edebiliyor. Bu ağırlığın üstündeki tüm hayvanların uçağın kargo kabininde seyahat etmesi gerekiyor. Dostunuzla birlikte havaalanına giderken aşı karnesini yanınıza almayı unutmayın; zira aşı karnesi ibraz edilmeyen köpeklerin uçuşu mümkün olamaz.

SON KONTROL ÖNEMLİ

- Mama, temiz su ve kap
- Çöp poşetleri
- Tasma ve tasma kayışı
- Ödül maması
- Evcil hayvanınızın kimliği
- Evcil hayvanınızın sağlık kayıtları

False