GeriSeyahat Şehzadeler şehri Amasya’da Ramazan
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Şehzadeler şehri Amasya’da Ramazan

Şehzadeler şehri Amasya’da Ramazan

Eğer geleneksel bir ramazan geçirmeyi istiyorsanız, doğru adreslerden biri Amasya… Neredeyse 20 farklı medeniyeti içinde barındıran Amasya’da gezerken iftar vaktinin nasıl geldiğine inanamayacaksınız. İşte size Ramazan’da gezilecek Amasya gezi rehberi…

Amasya'da gezebileceğiniz çok fazla yer var. Bu nedenle en az üç gece dört gün hatta daha fazla konaklayabilirsiniz. UNESCO'nun Dünya Mirasları Listesi’nde yer alan bu güzel şehirde iftarı Yeşilırmak kenarındaki meşhur Yalıboyu evlerinde yapabilir, tarihi camilerini ziyaret edip ibadetinizi gerçekleştirebilirsiniz. Üstelik yöresel etkinlikleriyle ramazanın ruhunu da oldukça hissedeceksiniz.  

Şehzadeler şehri Amasya’da Ramazan


Tarihi açıdan çok zengin olan şehzadeler şehri Amasya'da, benim mutlaka gezin diyebileceğim birkaç yer var. Mesela Harşena dağındaki Kral Kaya Mezarlıkları, meşhur Amasya Kalesi ve Kızlar Sarayı bunlardan sadece birkaçı…

Şehzadeler şehri Amasya’da Ramazan

Kral Kaya Mezarlıkları

Ferhat’ın Şirin için deldiği dağlar burada…


Amasya'nın Türkiye'de en çok müzeye ev sahipliği yapan şehirlerden biri olduğunu duyduğumda çok şaşırmıştım. Kültür turizmi açısından da gerçekten çok önemli bir rol oynuyor. Şehzadeler müzesi, Bimarhane ve Ferhat ile Şirin'in müzesini gezerken çok keyif alacağınızın garantisini verebilirim.

Şehzadeler şehri Amasya’da Ramazan

Şehzadeler müzesi

Ferhat ile Şirin demişken; bu büyük aşkın yaşandığı şehrin, delinen dağların Amasya'da olduğunu biliyor muydunuz? Şehzade müzesinde ise eski Osmanlı padişahlarının balmumundan heykelleri bulunuyor. Mimarisinin her dokunuşunda adeta Osmanlı'nın izleri var. Mutlaka bir görün derim! İnsanı eski yaşanmışlıklara doğru yolculuğa çıkaran bir esinti oluyor adeta…

 

Türbeler şehri

Bimarhane'de ise eski bir doktor olan Sabuncuoğlu Şerefeddin'in kullandığı tıbbi malzemeler sergileniyor. O kadar eski zamanlarda kullanılan eşyalar insanı hayrete düşürüyor. Ben çok etkilenmiştim. Türbe ziyaretlerini sevenlerdenseniz doğru adrestesiniz demektir.

Şehzadeler şehri Amasya’da Ramazan


Amasya bu konuda da çok zengin… Dualar edip, dilekler dileyebilirsiniz. Ziyaret etmenizi önereceğim birkaç türbe var; Halifet Gazi, Halkalı Evliya ve Hamdullah Efendi en öne çıkanlardan sadece birkaçı.


Yöresel lezzetleri ise en az kültürü kadar zengin

Benim favorilerim ve mutlaka tatmadan dönmemeniz gereken bazı lezzetler; Çörek, yaprak sarması, bakla dolması, keşkek ve toyga çorbası… Tatlılardan ise tabii ki, yağlı katmer vazgeçilmezlerim arasında.

Şehzadeler şehri Amasya’da Ramazan


İftar için ise bahsettiğim Yalıboyu evleri, çakallar bölgesindeki butik otelleri ve restoranların harika teraslarını tercih edebilirsiniz. Şehzadeler Şehri diye bahsetmemin sebebi ise Osmanlı döneminde şehzadelerin Amasya’da yetiştirilmeleri ve Amasya'nın ‘ilim şehri’ olarak görülmesinden dolayı. O zamanlardan bugünlere kadar Osmanlı'nın kültürü, mutfağı, gelenekleri hâlâ günümüze yansımakta. 

Şehzadeler şehri Amasya’da Ramazan

Toyga çorbası

Eğer sizlerde geleneksel bir ramazan yaşamak, eski kültür miraslarımızla geçmişe doğru ufak bir yolculuğa çıkmak isterseniz Amasya'ya gittiğinizde "iyi ki" diyeceksiniz. Herkese hayırlı Ramazanlar…

False