Ramazanda iftarla sahur arasında dikkat edilmesi gerekenler

Malum Ramazan ayı beslenme alışkanlıklarının ve düzenin değiştiği dönem. Öğün sayısı ikiye düşüyor. Uzun süren açlığın arkasından oruç açılınca, enerjisi daha yüksek yiyecekler yeniyor. Uzmanlar ise iftar ve sahur arasına iki öğün daha eklenmesini öneriyor.

Haberin Devamı

Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden beslenme uzmanı Cansu Darıcı, önemli sağlık sorunu ve kronik rahatsızlığı olan bulunanların, hamile ve emziren kadınların, karaciğer, kalp ve böbrek, diyabet, tansiyon hastalarının büyüme ve gelişme çağındaki çocukların doktorlarına mutlaka danışarak hareket etmesi gerektiğini hatırlatıyor. Kabızlık, mide yanması, reflü, uyku hali, unutkanlık, dikkatsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, kan şekeri düşüklüğü ve kilo artışı gibi sorunlarla karşılaşmamak için bazı küçük önlemler almak gerekiyor.

Darıcı’nın önerileri şunlar:

* Ramazan’da öğünlerinizi sahur ve iftarda iki ana öğün ve iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla iki ara öğün toplam 4 öğün şeklinde düzenleyin.

* Yapılan en büyük hatalardan biri çok hızlı ve yüksek miktarda besin tüketmek. Sonucu sürpriz değil, kilo alınıyor. Bu nedenle yemeklerinizi mümkün olduğunca yavaş ve iyi çiğneyerek tüketin.

* Sahur öğünü kesinlikle atlamayın. Çünkü ana öğünlerinizden biri olacak ve kahvaltı öğününüze denk gelecek. Sahura atlamak metabolizmanızı yavaşlatır ve açlık süresini uzatır, baş ağrısı ve kan şekeri düşüklüğüne yol açar. Ayrıca açlık süresi uzadığı için açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve günün daha verimsiz geçmesine neden oluyor. Bu durumun aksine eğer sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artıyor. Bu yüzden sahur yemeğinde yumurta, süt veya yoğurt, peynir, önerilen miktarda tam buğday ekmeği ve bol söğüş sebze gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, zeytinyağlı sebze yemeklerinden ve tam buğday ekmeğinden oluşan bir öğün tercih edilmeli. Sahurda doygunluğunuzun daha uzun süre kalmasını sağlayacak kaliteli protein içeriği yüksek ‘yumurta’ gibi besinleri tercih edebilirsiniz.

 



Haberin Devamı

* Sahurda çok tuzlu yiyecekler tüketmeniz susuzluğunu artırır.

* Orucunuzu kuru hurma, kuru kayısı gibi kuru meyvelerle açabilirsiniz. 10 dakika sonrasında kuru fasulye, nohut, yarma ve yoğurt ile hazırlanan soğuk ayran aşı çorbası veya başka bir çorba (sebze, mercimek, ezogelin, domates çorba vs.) ya da cacık tercih edebilirsiniz.

* İftar sofranızda farklı besinlere yer vermeye çalışın. 4 ana besin grubu (süt/yoğurt, et/yumurta/kuru baklagiller, ekmek/tahıl, sebze ve meyve) içerisine giren tüm besinlerden alabilirsiniz.

Ramazanda iftarla sahur arasında dikkat edilmesi gerekenler

* İftarda, çorbanızın üstüne bir miktar etli sebze yemeği veya ızgara et ve zeytinyağlı sebze yemeğiyle beraber yoğurt veya ayran tüketebilirsiniz. Yemeğinizin üstüne ise miktarına dikkat ederek meyve (mevsim itibariyle karpuz veya kavun olabilir) veya şekersiz/az şekerli olarak hazırladığınız bir komposto tüketilebilirsiniz. Eğer kilo probleminiz veya herhangi bir kronik hastalığınız yoksa yemeğinizden 1 saat sonra ufak bir porsiyon sütlü tatlı tercih edilebilir, üstüne ise büyük bir bardak su içebilirsiniz.

* İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler sindire yardım eder.

Haberin Devamı

* Çok yağlı yiyecekler, kızartmalar, şerbetli hamur tatlıları metabolizmanızı yavaşlatır, uzak durun.

 



* Kabızlığa karşı bol posalı yiyecekler alın. Beyaz ekmek yerine kepekli veya tam taneli, pirinç pilavı yerine bulgur pilavını tercih etmek, kuru baklagiller yemeyi ihmal etmemek, sebze ve meyveya ağırlık vermek, bol su içmek ve egzersiz kabızlık sorununu önleyecektir.

Yazarın Tüm Yazıları