GeriSeyahat Pyla Kumulu ormanı yok ediyor!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Pyla Kumulu ormanı yok ediyor!

Pyla Kumulu ormanı yok ediyor!

Fransa'nın Bordo şehrinin 60 kilometre uzağında yer alan Pyla Kumulu, deniz kıyısında yer alan ormanı haritadan silmeye devam ediyor. İşte yolları, ağaçları hatta evleri bile yok eden o kumulun detayları...

Atlantik kıyısındaki bu kumul yüzyıllardır önüne geleni silip süpürüyor. 60 milyon metreküp alanı kaplayan Pyla Kumulu, Batı Atlantik rüzgarının esmesiyle birlikte her yıl 5 metre daha ilerliyor. Eldeki verilerden elde edilen bilgilere göre kumul geçen yüzyıldan bu yüzyıla kadar hacmini 2 katına çıkardı.

Pyla Kumulu ormanı yok ediyor

Her geçen gün ormanı himayesi altına alan Pyla Kumulu Sahra Çölü'nden bir kare gibi görünüyor. Kumul, deniz seviyesinin 117 metre üzerinde yer alıyor. 17. yüzyılda başlayan gizemli doğa olayı bölgeyi turistlik bir yer haline getirmiş.

Pyla Kumulu ormanı yok ediyor

Üç kilometre uzunluğunda, 100 metre yüksekliğinde ve 500 metre genişliğinde olan bu kum tepesi, Fransa’nın batı sahilinde yer alıyor. 

 

Doğanın ilginç yapılarından biri olarak görülen Büyük Pyla Kumulu, Avrupa’nın en büyük kum tepesi unvanını kazandı. Her yıl o kadar büyüdü ki şu anda 60 milyon metreküp alan kaplıyor.

Pyla Kumulu ormanı yok ediyor

Nazilerin İkinci Dünya Savaşı zamanlarında koruma amaçlı diktirdiği ve 'Atlantik Duvarı' olarak bilinen ormanlar bu doğal afetten en büyük zararı gören şeylerden biri. 1928 yılında Bordeauxlu bir aile bölgeyi çok beğenmiş ve sahilin hemen kenarına bir ev inşa etmeye karar vermiş. Ancak her yıl ilerleyen kumul nedeniyle evi terk etmek zorunda kalmışlar. 1936 yılındaysa ev tamamen kumların altında kalarak yok olmuş.

Pyla Kumulu ormanı yok ediyor

 

Fransa'daki dev Pyla Kumulu, çoğu çevreciler tarafından Avrupa’nın bir çöle döneceği gerçeğini ortaya koyuyor. Bununla birlikte önlenemyen kumulun yavaş yavaş şehirleri bile yutacağı tartışılıyor.

Pyla Kumulu ormanı yok ediyor

Bilim insanları kumulun ne şekilde ortaya çıktığı veya nasıl önleneceği konusunda açıklama yapmıyor. Bu ise korkunun daha da büyümesine neden oluyor. Bu kadar kumun nereden gelebileceği halen tartışılıyor.

Pyla Kumulu ormanı yok ediyor

False