GeriSeyahat Puglia'da arabayla köy-kasaba (İtalya)
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Puglia'da arabayla köy-kasaba (İtalya)

Puglia'da arabayla köy-kasaba (İtalya)

İtalya’nın son senelerde dikkat çekmeye başlayan, diğer bilindik bölgelerinden çok farklı coğrafi özelliklere sahip olan Puglia, ülkenin en doğu ucunda yer alıyor. Yani ‘çizmenin topuğu’! Haziran ve eylül çok sıcak olan bu bölgeyi kasaba kasaba gezmek için en ideal zaman. Tam olarak gezebilmek için bir haftaya yakın bir zaman ayırmanız gerekebilir. Gezmek içinse en ideali araba kiralamanız.

Bu rotada her kasaba kendine özgü bir özelliğiyle öne çıkıp farklılık yaratmış. Bu yolculukta en çok dikkatimi çeken de buydu. Kolay kolay başka bir coğrafyada birbirine bu kadar yakın köy ve kasabalarda bulamayacağınız bir ‘benzemezlik’ var. Dokusu hiç bozulmamış tarihi ile beraber bembeyaz evler ve zeytin ağaçları ile kaplı. Sahiller hem kumlu hem taşlı, denizi kobalt mavi rengi. Bu bölge birçok kuş kelebek türüne, orkide çeşidine de ev sahipliği yapıyor. Özetle: Yol güzel, kasaba ve köyler güzel. Ben size sadece yol üzerindeki favorilerimi paylaşacağım.

Pugliada arabayla köy-kasaba (İtalya)

Sahil boyunca dizilmiş kasabalardan favorim ‘Polignana A Mare’ oldu. Kıyı şeridi boyunca dik ve sert kayalıkların üzerine yapılmış üst üste bitişik binaların arasındaki teraslara yürüyüp fotoğraflarını çekmek o kasabaya gelen tüm turistlerin neredeyse tek amacı.

Pugliada arabayla köy-kasaba (İtalya)

Ardından gelen ‘Monopoli’ ise daracık duvarları baharda mor begonvillerle kaplı sokakları ile şirin mi şirin bir kasaba. Salento kıyılarına doğru indikçe lavanta ve zeytin ağaçlarının yanında bir de kaktüs ağaçları da etrafı sarmaya başlıyor. ‘Gallipoli’ eski şehri, küçük bir adanın üstüne kurulu. Ana karadan köprüyle adaya geçtiğinizde önce Angione Kalesi’ni görüyorsunuz. Emsalsiz denizinin önünde sahil boyunca balıkçı barınakları denizden taze çıkmış canlı deniz ürünleri ile dolu. Karides, tarak, istiridye, denizkestanesi ne ararsanız var. Oturun deniz kenarında bir masaya elinizle kolunuzla bol bol deniz ürünleri yiyin. Yerli halkı sepet örerken izleyip bir tane alın.

Pugliada arabayla köy-kasaba (İtalya)

Gallipoli’den ayrılıp İon Denizi’nin ‘Baia Verde’ adı verilen upuzun ince kumlu kıyısı boyunca sıra sıra dizilmiş plajlarında şansınıza hava ve deniz suyu yeterince sıcaksa denize girebilirsiniz. ‘Otranto’ kasabası ise İtalya’nın doğusundaki son nokta. 1480 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından ele geçirilmiş ve 13 ay boyunca Osmanlı’da kalmış.

Pugliada arabayla köy-kasaba (İtalya)

En sonunda ‘Lecce’ye vardığımızda şehrin baş döndüren barok mimarisi tüm ihtişamıyla karşınıza çıkacak. ‘Güney’in Florasansa’sı olarak anılan şehir sarı taş binaları, incecik süslemeli balkonları, cam çerçeveler ve devasa ahşap ve taş işli kapılarla adeta süslenen caddeler büyük keyif veriyor. Burada, Santa Croce Kilisesi, Santa Irene, San’t Aranzo Meydanı, Roma Antik Anfitiyatrosu ve Duomo Meydanı’ndaki Lecce Kathedrali mutlaka görmeniz gereken yerlerden sadece birkaçı. Lecce, aynı zamanda Ferhan Özpetek’in de başta Mine Vaganti (Serseri Mayınlar) olmak üzere filmlerine en çok konu olan şehir.

Pugliada arabayla köy-kasaba (İtalya)

İç tepe bölgede yer alan Alberobello ise rotanın en ilginçlerinden. Kasaba ‘trollo’ adı verilen koni şeklinde taş yığma çatılı Harran ve Kapadokya’yı hatırlatan geleneksel evleri ile ünlü. Çatıların bu şekilde yapılmasının hikâyesi ise ilginç; Napoli Kralı yapılan her binadan vergi alıyormuş. Yöre halkı da haraç kullanılmayan vergi memurları geldiğinde bir kaç taşı çekip yıkarak “Bunlar bina değil bir arada duran taşlar” diyerek vergi ödemekten kurtuluyorlarmış.

 

 

Sonradan geleneksel mimariye dönüşen bu binalar bugün restoran, butik otel ve hediyelik eşya dükkânları olarak kullanılıyor. Dairesel yapılı bir kasaba... Sokaklarda döne döne yürümekten hem kaybolup hem başınız dönebilir. Tırmana tırmana bitiremeyeceğiniz labirent gibi sokakların sonunda yol bitti derken karşınıza çıkan en tepedeki restoran ve barlar sizi şaşırtacak.

Pugliada arabayla köy-kasaba (İtalya)

Hangi kasabada ne yemeli?

Polignana A Mare’de Hotel Cavo dei Saraceni’nin terasında manzaraya karşı Puglia’ya has el yapımı deniz mahsullü kulakmemesi şeklinde ‘orecchietti’ makarnası, Gallipoli Bastione’de kıpkırmızı kocaman Gallipoli karidesleri yiyebilirsiniz. Cisternino’da konumuz zaten sadece yemek. Kasaba, kasaplarıyla turist çekiyor. Burada restoranların çoğu aslında birer kasap dükkânı... Özellikle bahar aylarında kuzu etinin tadına doyum olmuyor. Akşam dükkânının önünde sokağa atılmış masalarda içerden seçtiğiniz et çeşitlerini pişirerek şarap ve salata ile servis eden Da Zio Pietro’da çok keyifli uzun bir yemek yedik.

 

 

Pugliada arabayla köy-kasaba (İtalya)

Lecce’de ise Osteria Degli Spiriti restoranda bölgenin aynı zamanda ‘Zinfandel’ olarak da bilinen ‘Primitivo’ tam kan siyah üzümleri ile yapılmış şarabı eşliğinde yine bu bölgeye ait ‘Negroamaro’ şarap soslu bonfileyi mutlaka deneyin. Yine Lecce’de Cafe Alvino’da ‘Caffè in Ghiaccio con latte di Mandorla’ yani badem sütlü soğuk espresso için.

Pugliada arabayla köy-kasaba (İtalya)

Bunlara dikkat!

İstanbul’dan bölgenin en büyük şehri Bari’ye direk uçak bulunuyor. Buradan aşağıya doğru Itria Vadisi kasabaları, Salento Kıyılarında, Lecce şehri ve benim ‘Topuğun Çivisi’ olarak adlandırdığım Otranto ve Gallipoli’nin ardından Taranto üzerinden Bari’ye dönüp turunuzu tamamlayabilirsiniz.
İnternetten araba kiralarken seçtiğiniz kiralama şirketinin Türkçe telefon operatörü olmasına dikkat edin. Sonradan kartınıza gelebilecek ekstra maliyetler durumunda çözüme daha kolay ulaşırsınız.

Pugliada arabayla köy-kasaba (İtalya)

Otellerinizi rotanıza göre belirleyin

Geniş bir alanı gezeceğiniz için iki ayrı otelde kalmak doğru bir karar. Biz Bari’ye vardıktan sonra o gün şehri gezip akşamüzeri yaklaşık 70 km ötede Fasono yakınlarında Borgo Egnazia Oteli’nde kaldık. Masseria adı verilen bölgeye özgü çiftlik evlerinden esinlenerek inşa edilmiş ana bina, ona bağlı yan binalar, villalar, sokaklar ve meydandan oluşan bu kocaman otel otantik mimarisine rağmen modern iç dekorasyonuyla bizi mest etti. www.borgoegnazia.com

Pugliada arabayla köy-kasaba (İtalya)

Aynı otelde kalırken üç gün boyunca Itria vadisinde bulunan Alberobello, Locorotando, Martina Franca, Ostuni, Cisternino dağ, Polignana A Mare ve Monopoli sahil kasabalarını gezdik. Diğer otelimiz yine aynı mimari yapısıyla Manduria kasabasında Masseria Potenti idi. www.masseriaporenti.it

 

 

Oradan da Salento kıyılarında Lecce, Otranto bir başka gün Gallipoli’ye kadar uzandık. Son gün Taranto üzerinden Bari’ye döndük.

Pugliada arabayla köy-kasaba (İtalya)

Alışveriş denince

Puglia şarap ve zeytinyağları ile ünlü. Bademleri ise olmazsa olmaz. Öyle ki İtalya’nın yüzde 80 zeytinyağı üretimi bu bölgede gerçekleşiyor. Enoteca adı verilen gurme dükkanlarından bununla birlikte makarna, lavanta sabunları, yöresel kakao ve bademli ‘confetto’ kurabiyeler satın alabilirsiniz.

 

 

Pugliada arabayla köy-kasaba (İtalya)

False