GeriSeyahat Portekiz Oturma İzni Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Portekiz Oturma İzni Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Portekiz Oturma İzni Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Avrupa ülkelerinden biri olan Portekiz pek çok kişinin yaşama ve yerleşme hayali olduğu ülkelerden biridir. Bu ülke için oturma izni almak isteyen kişiler belirli şartları yerine getirmelidir. Portekiz oturma izni için ilk olarak konsolosluk üzerinden başvuru yapılmaktadır. Oturma ve yerleşme nedeni açıkça belirtilerek bazı mülakat ve görüşmelerden geçilmektedir. Ardından kayıt için evraklar işleme alınmaktadır. Portekiz oturma izni nasıl alınır? Şartları nelerdir? Oturma izni başvurusu nasıl yapılır ayrıntıları ile derledik.

Portekiz ılıman iklime sahip ülkelerden biridir. Geniş kültürü ve kaliteli yaşam şartları ile beraber pek çok kişi bu ülke içerisinde oturma izni alma isteğindedir. Eğitim ve sağlık konularında en özenli davranan ülkelerin başında yer almaktadır. Oldukça fazla vatandaş bu ülkede yaşam şartlarını inceleyerek ülkeye yerleşme adımlarını araştırmaktadır. Portekiz’de oturma izni alan kişiler belirli bir yıl süresince bu ülkede yaşamaya hak kazanmaktadır. 

 Portekiz Oturma İzni Nasıl Alınır? 

 Portekiz'e yerleşmek ya da belirli süre için oturma izni almak isteyen kişiler istedikleri zaman dilimini seçerek başvuruda bulunmaktadır. Oturma izni için farklı vize türleri bulunmaktadır. Golden visa, 5 yıllık oturma planı oluşturulan visa ve yatırım yaparak yaşama hakkına sahip olunan visa çeşitleri bulunmaktadır. Bu visa türleri ile Portekiz’e yerleşmek mümkündür. Kişiler yatırım yapacakları alanda çalışmalarını konsolosluğa ileterek çeşitli mülakatlardan geçmektedir. Vizesi onaylanan kişiler belirli bir dönem boyunca oturma iznini almaktadır. 

 Şartları Nelerdir?

  Portekiz'de yaşama ve oturma izni alma şartları oldukça sıkı tutulmaktadır. Vatandaşlar tüm evraklarını eksiksiz bir şekilde hazırlayarak gerekli kurumlara iletmektedir. Oturum izni almanın iki farklı türü bulunmaktadır. Geçici oturum izni ve kalıcı oturum izni alınmaktadır. Bu oturum izinlerinin şartları da birbirinden farklıdır. Kalıcı yerleşmek isteyen kişiler daha kapsamlı amaç sunmaktadır. Aynı zamanda 5 yıllık oturma izni alacak olan kişiler ilk olarak seyahat belgesi ve pasaport çıkartmaktadır. Yatırım yaparak kalacak olan kişiler yatırım sunumu belgeleri hazırlamaktadır.

  Sağlık sigortası ve adli sicil kaydı alınmaktadır. Para transferlerinin olacağı bir banka ya da finans kaydı oluşturulması gerekmektedir. Portekiz içerisinde herhangi bir sabıka ya da adli sicil kaydının bulunmaması en önemli kriterlerden biridir. Yapılacak olan yatırımın 5 yıl sürmesini kanıtlayan yeminli belge hazırlanmalıdır. Tüm belgelerin birer kopyaları çıkarılarak hazır bulundurulmalıdır. Yapılan tüm yatırımların kanıt belgeleri de evraklar arasında yer almalıdır. 

 Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır? 

 Oturma izni başvurusu ilgili merciiler üzerinden ya da Portekiz Başkonsolosluğu tarafından yapılmaktadır. Kişiler e-devlet sistemi üzerinden de ülkeye vize almak için başvuru şartlarını incelemektedir. Özellikle web sisteminde yer alan oturum izni şartları ve başvuru şartları da hem online şekilde hem de fiziki adres üzerinden yapılmaktadır. Tüm vatandaşlar konsolosluk tarafından oturma izni başvurularını yürütmeye devam ederek izin almaktadır. 

False