GeriSeyahat Nam-ı diğer kızıl şehir Bolonya
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Nam-ı diğer kızıl şehir Bolonya

Nam-ı diğer kızıl şehir Bolonya

2000 yılında Avrupa Kültür Başkenti seçilmiş bir İtalyan şehri. Ne Roma, ne Floransa, ne de Venedik kadar popüler ama en az onlar kadar görülmesi gereken bir yer. Nereden mi bahsediyorum. Hemen söyleyeyim, İtalya'daki Emilia Romagna Bölgesi'nin başkentinden, yani Bolonya'dan bahsediyorum.

Bolonya’ya yaklaşık 2.5 saat süren direkt uçuşla ulaşabilme kolaylığı ve şehrin lokasyon olarak pek çok şehre yakın oluşu ve ulaşımın trenle çok kolay olması Bolonya’yı cazip kılan sebeplerden.

Nam-ı diğer kızıl şehir Bolonya

Bolonya, Avrupa'nın en eski üniversitesini barındıran İtalya'nın turistik şehirlerinden biri.

Nam-ı diğer kızıl şehir Bolonya

Her yer kiremit rengi, tipik bir ortaçağ kenti. Kızıldan şaşmamış binaları ile farklı bir şehir. Bu yüzden Bolonya kızıl şehir olarak bilinir. 

Kemerler altında kalmış kaldırımları ve kızıl tonun bütün şehre hakim olması, kenti farklı kılan detaylardan sadece bir tanesi.

Nam-ı diğer kızıl şehir Bolonya

Her yerden sanat galerileri, sergiler ve müzeler fırlar.

Nam-ı diğer kızıl şehir Bolonya

Tam bir öğrenci şehridir, her dört kişiden biri öğrenci dersem abartmamış olurum.

Avrupa şehirlerinin genelinde olduğu gibi Bolonya'da çok büyük bir şehir değil. Yürümeye başlayınca zaten bütün turistik noktaları göreceksiniz.

Nam-ı diğer kızıl şehir Bolonya

Balık, sebze ve peynirlerle dolu pazar yeri oldukça hoşuma gitti. Burayı gezip alışveriş yapabilir, güzel peynirlerin tadına bakabilirsiniz.

Yemek konusunda aşmış bir İtalya şehridir. Hem gözünüze, hem midenize hitap eder. İtalyan mutfağını seviyorsanız kesinlikle görmeniz gereken bir şehir. Birbirinden lezzetli pizza ve makarnaları muhteşem. Pizzaların dilimi 1.5 Euro'dan başlıyor. Makarnalar 5 Euro'dan başlıyor. Bolonez sosun anavatanı Bolonya'dır. O yüzden özellikle bolonez soslu makarnaları muhakkak denemelisiniz.

Nam-ı diğer kızıl şehir Bolonya

Hayatımda yediğim en güzel dondurmayı burada yedim. O kadar çok çeşit var ki hangisini seçeceğimi bilemedim.

Nam-ı diğer kızıl şehir Bolonya

Denediğim her dondurma çok başarılıydı. Vaktiniz olursa dondurma müzesini de gezebilirsiniz.

Nam-ı diğer kızıl şehir Bolonya

NERELERİ GEZELİM

İkiz kuleler: Garisenda ve Asinelli

Nam-ı diğer kızıl şehir Bolonya

Tanıştırayım, küçüğü Garisenda büyüğü Asinelli. Bolonya'nın simgesi iki kule. İtalya'daki tek eğik kulenin Pisa kulesi olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Asinelli'nin tepesine çıkmak için 498 basamak çıkmak zorundasınız ve asansör yok. Kalp rahatsızlığınız veya kapalı alanda kalma korkunuz varsa denemeyin, çünkü basamakların olduğu yer çok dar ve çıkması çok zor.

Nam-ı diğer kızıl şehir Bolonya

Kule haftanın her günü sabah 09.00 akşam 17.00 arası açık. Kuleye giriş ücreti 3 Euro.

Basilica di San Petronio

Gotik mimari olan bu eser aynı zamanda dünyanın en büyük beşinci kilisesi unvanına sahip. İçeri girişte güvenlik nedeniyle sırt çantalarınız aranıyor.

Nam-ı diğer kızıl şehir Bolonya

Piazza Maggiore

Şehrin en ünlü meydanı olan Piazza Maggiore herkesin buluşma noktası ve şehrin göbeği. Aynı zamanda burada bir turizm ofisi bulunmakta. Buradan alacağınız bir turist haritası ile şehri çok kolay gezebilirsiniz.

Nam-ı diğer kızıl şehir Bolonya

Neptün Çeşmesi

Şehrin en ünlü ve en büyük meydanı Piazza Maggiore meydanında yer alan Neptün Meydanında bulunuyor. 

Nam-ı diğer kızıl şehir Bolonya

San Domenico Bazilikası

San Domenico 12. yüzyılda inşa edilmiş, oldukça eski bir bazilika. Hemen önünde de ufak bir meydan var. Ziyaret saatlerini öğrenmeniz de fayda var, her zaman açık olmuyor. 

Nam-ı diğer kızıl şehir Bolonya

Gizli Venedik Penceresi

Bolonya çok eskiden aynı Venedik gibi kanallar şehriymiş ama zamanla kanalların çoğu kurumuş ve kapanmış. Şu an kanallardan en ünlü olanı Via Piella 18 adresinde yer alan gizli Venedik penceresi.

Nam-ı diğer kızıl şehir Bolonya

Parco Montagnola

Şehir merkezinde ve tren istasyonunun hemen yakınında olan bu parkta uzun uzun yürüyüşler yapabilir güzel havanın tadnı çıkarabilirsiniz.

Nam-ı diğer kızıl şehir Bolonya

KISACA BOLONYA

Bologna Welcome Card'ı almanızda fayda var. Bu kart ile müzelerin çoğuna, sıra beklemeden ücretsiz girebiliyorsunuz. Aynı zamanda bu kart ile havalanı otobüslerinde kullanabileceğiniz 2 adet biletiniz oluyor. Bologna Welcome Card'ın fiyatı 20 Euro ve 48 saat boyunca geçerliliği var.

Bolonya gezisi için 3 gün yeterli olacaktır.

Vaktiniz varsa eğer günübirlik yakınlardaki Floransa'ya, Verona'ya ve Modena'ya gidebilirsiniz.

Avrupa'nın ilk üniversitesine girip gezebilir, bahçesinde vakit geçirebilirsiniz. 

Havalanından şehir merkezi Aerobus otobüsleri ile 20 dakika sürüyor ve bilet ücreti tek yön 6 Euro.

Konaklama için çok fazla alternatif var. Piazza Maggiore civarında kalırsanız, bütün turistik yerleri yürüyerek görebilirsiniz.

Tren istasyonu şehir merkezine yürüyerek 15 dakika sürüyor. Tren istasyonu çok büyük, treninizi kaçırmak istemiyorsanız biraz erken gitmekte fayda var.

Malum siesta saatlerini unutmayın, aç kalırsınız. Öğlen 12.00 ve 14.00 arası her yer kapalı. Hatta bazı yerler 16.00 ya kadar kapalı. 

Nam-ı diğer kızıl şehir Bolonya

YAPMADAN DÖNMEYİN

Bolonez soslu makarna yemeden

Birbirinden enfes dondurmaları denemeden

Koca dilimli pizzaları afiyetle mideye götürmeden

Bisiklet kiralamadan

Bolonya'nın geniş caddelerinde uzun uzun yürümeden

Piazza Maggiore meydanında sokak çalgıcılarını dinlemeden

Via Indipendenza caddesinde kahve keyfi yapmadan

Kendinize ve sevdiklerinize magnet almadan

AKLINIZDA BULUNSUN

Dünya hali insanın başına her şey gelebilir. Bu yüzden gideceğiniz şehirdeki konsolosluğumuzun iletişim bilgilerini, adresini gitmeden önce internetten bulun ve bu bilgileri not alın.

Hepimizin en korktuğu şey, tatil öncesi havaalanında valizin kaybolmasıdır. Böyle bir durumda daha hızlı sonuç almak için valizinizin, diğer valizlerden ayırt edici olmasını sağlayın. Ben mesela valizime renkli bir ip bağlıyorum.

Valinizi hazırlarken, bir a4 kağıdına, adınızı soyadınızı, iletişim bilgilerinizi, nereden nereye gitmekte olduğunuzu yazın ve bu kağıdı valize, eşyalarınızın en üstüne koyun.

Bir tatilde isteyeceğimiz en son şey pasaportumuzun kaybolmasıdır. Bu yüzden pasaportunuzun ön sayfasının fotokopisini yanınızda götürün.

Gitmeden önce, gideceğiniz ülkenin resmi tatillerini araştırın. Gittiğinizde her yer kapalı olabilir!

Hırsızlık olaylarına karşı hiçbir zaman paranızın tamamını aynı yere koymayın. Paralarınızı ayrı yerlerde, eşit olarak taşıyın. 

 

Kişiye özel Bologna turu için tıklayınız

False