GeriSeyahat Müzelerdeki mutlaka görmeniz gereken 6 eser
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Müzelerdeki mutlaka görmeniz gereken 6 eser

Müzelerdeki mutlaka görmeniz gereken 6 eser

Anadolu’da yaşayan kadim medeniyetler ve imparatorluklar arkalarında paha biçilemeyecek sayısız eser bıraktı. Peki kaçından haberdarsınız? Sizin için en önemli 6 eseri seçtik.

Dünyaca ünlü: Çingene Kızı / Zeugma Mozaik Müzesi
Nizip ilçesindeki kazılarda 1999’da ortaya çıkarılan ‘Çingene Kızı’ mozaiği hem Gaziantep’in simgesi haline geldi hem de dünyaca tanınıyor. Kimine göre Büyük İskender, kimine göre ise bir Çingene kızı. Cinsiyeti ve kim olduğu tartışılıyor ama saç örgüsünden dolayı bu adı almış.

Müzelerdeki mutlaka görmeniz gereken 6 eser

Helenistik dönem: İskender Lahdi / İstanbul Arkeoloji Müzeleri
İlk Türk arkeoloğu Osman Hamdi Bey tarafından 1887’de, Yemen’deki Sidon kentinde bulunmuş. Sidon Kralı Abdalonmos’a ait olduğu düşünülen lahit MÖ 4. yy’da yapılmış. İsmi, önyüze işlenmiş, atın üzerindeki Büyük İskender tasvirinden geliyor. Helenistik dönemden bugüne gelmiş en önemli ve özgün bu eseri mutlaka listenize eklemelisiniz.

Uluslararası antlaşma: Kadeş Antlaşması / İstanbul Arkeoloji Müzeleri
Tarihte bilinen ilk yazılı uluslararası barış antlaşması MÖ 13. yy’da imzalanmış. Hitit Kralı III. Hattuşili ve Mısır Firavunu II. Ramses arasında varılan antlaşma kil tablete yazılmış. Boğazköy’deki kazılarda 1906’da ortaya çıkarıldı.

Doğum anında: Kibele Ana Tanrıça Heykeli / Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Bereket ve doğurganlığı simgeleyen kadın figürü olan Neolotik döneme ait ‘Ana Tanrıça’ heykeli Çatalhöyük’teki kazılarda bulunmuş. İki leopar arasında oturan tanrıça doğum anında ölümsüzleştirilmiş.

Ay tanrıçası: Artemis Heykeli / Efes Müzesi
Yunan mitolojisinde Apollon’un ikiz kız kardeşi olan ay tanrıçası Artemis’in heykeli doğaya hâkimiyeti, bereketi ve uygarlığın koruyucusu olduğunu simgeliyor. Gerdanlığı altında dört sıraya yerleştirilen 15’ten fazla meme bolluk ve bereketi temsil ediyor.

Müzelerdeki mutlaka görmeniz gereken 6 eser



Mitolojik sahneler: Mevsimler Mozaiği / Hatay Arkeoloji Müzesi
Dokuz sahnenin olduğu mozaikte mevsimleri temsil eden kişiler ve mitolojiden sahneler var. MS 2 yy’da yapılmış. Dionysos ve çırağını gösteren sahne mitolojik dönemin kırsal yaşamını ve tiyatroyu şekillendiren tanrının yaşayışını aktardığı için çok önemli…

False