Kuş gribi Avrupa’da

Bazı Avrupa ülkelerinden, tavuk çiftliklerinde kuş gribi salgını olduğu haberleri geliyor. Aslında adı üstünde bu bir kanatlı hastalığı. İnsanlara geçmesi çok zor. İşte kuş gribi hakkında bilinmeyenler...

Haberin Devamı

Kuş gribi, gıda kaynaklı bir hastalık değil. Dolasıyla tavuk, tavuk ürünleri ve yumurta tüketilmesiyle bulaşmıyor. Sadece hasta hayvanların dışkı, tükürük ve burun salgılarıyla yoğun ve önlem almadan temas eden kişiler risk altında. İşte sorularla kuş gribi:

* Kuş Gribi nedir?
- Başta hindi ve tavuklar olmak üzere kanatlı hayvanları etkileyen ve bu hayvanlarda ölüme neden olan bir hastalıktır. Hastalığın etkeni H5N1. H5N1’in yer aldığı Influenza A virüs grubu, kanatlı sürülerinde çok hızlı yayılıyor. Kontrolü oldukça zor ve bir ülkeden diğerine göç eden kuşlarla taşınıyor. Kanatlılarda tedavisi yok ve şiddetli ölümle seyrediyor.

* H5N1’in özelliği ne?

- Hindi ve tavuklar için yüksek düzeyde hastalık gücüne sahip. İnsanlar için değil, tavuk ve hindiler için önemli. Ölümcül ifadesi, kanatlı hayvanlar için kullanılıyor. Formalin ve iyodlu dezenfektanlar ile kısa sürede ölüyor. Düşük ısıda uzun süre yaşıyor. 22 derecede 4 gün, 0 derecede 30 günden fazla canlı kalabiliyor.

Haberin Devamı

* İnsanlara nasıl bulaşabiliyor?

- İnsanlara çok zor bulaşıyor. Hasta hayvanların vücut çıktılarına çok uzun süre temasla geçebiliyor. Hasta hayvanın eti veya yumurtasıyla insana bulaş henüz bildirilmedi. Tavuk eti ve yumurtayı yiyebilirsiniz.

* Kuş gribi insandan insana bulaşabilir mi?

- Şimdiye kadar böyle bir bulaş bildirilmedi.

Kuş gribi Avrupa’da

* İnsana bulaşırsa hangi belirtileri gösterir?
- Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağları gibi klasik grip virüsü belirtileriyle seyrediyor. Genellikle 48 saat içinde hasta kötüleşiyor. Pönomoni(zatürree) ve akut solunum sıkıntısı gelişiyor. Hastaların ortalama yüzde 50-70’i kaybediliyor.

Yoğun Temasla Bulaşabilir!

Halen ABD, Kanada, Almanya, Romanya, Bulgaristan gibi pekçok Avrupa ülkesinde de tavuk çiftliklerinde görülen kuş gribinin, insan sağlığını tehdit etmesinin sözkonusu olmadığını belirten vurgulayan Prof. Dr. Akan, “Sadece hasta hayvanlarla yoğun ve birebir temas halinde insana kuş gribi bulaşabiliyor. Türkiye’de 2006’daki kuş gribi salgınında kaybedilen 4 kişi hasta hayvanlarla gece-gündüz aynı ortamda yaşıyor, yatıyorlardı. Hasta hayvanla uzun süreli temas, virüsü insanlara bulaştırmıştı” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları