GeriSeyahat Kuş gözlemcilerinden yıldız yağmuru buluşması
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Kuş gözlemcilerinden yıldız yağmuru buluşması

Kuş gözlemcilerinden yıldız yağmuru buluşması

Gezginlerin doğayla baş başa gökyüzünü izlediği kamp ve turların sayısı artıyor. Bu sene yangınlar nedeniyle ormanlık alanlara giriş yasaklandığı için bazı turlar iptal oldu. 6 Ağustos’ta Karacabey’de üçüncüsü yapılacak Perseid meteor yağmuru izleme etkinliği sahile taşındı. Katılacaklar için detayları öğrendik...

Ağustosun ilk haftası izlenecek Perseid meteor yağmuruna sayılı günler kaldı. Karacabey Longoz Ormanları’nda üç yıldır düzenlenen Perseid meteor yağmuru 2022 buluşması ormanlık alanlara giriş yasağı nedeniyle sahilde yapılacak. Kuş gözlemcisi ve fotoğrafçı Alper Tüydeş etkinlikle ilgili şu bilgileri verdi: “Kayıt yaptırmaya gerek yok. Dileyen herkes istediği sayıda gelip katılabilir. Alan çadır konaklamasına müsait. Ayrıca belediyeye ait çadır ve karavan kamp alanı da yürüme mesafesinde.

Sahil yerine bu alanda kamp atarsanız tuvalet, duş, çamaşır makinesi, çeşme, gölgelik gibi hizmetlerden faydalanabilirsiniz. Kamp alanı rezervasyonu için: (0530) 938 66 27. Meteor yağmurunun en yoğun gecesinde dolunay olduğu için bir hafta erken toplanılıyor ama bu, meteorları görmenize engel değil. Yanınızda yere sermeye mat veya battaniye önerimdir. Yatarak izlemek en güzeli. Ama kamp sandalyeleri de büyük iş görüyor. Gece serin olacaktır, yedek kıyafetle gelmenizi öneririm. 21.00 gibi başlayacağız.

Gece yarısı yani ay batana dek kurulacak ekranda katılan astrofotoğrafçıların fotoğraf ve deneyimlerini gelen misafirlere aktaracağız. Gece yarısından sonra hepimiz ışıkları kapatıp gökyüzüne bakacağız. Saat 2.00 için bir otobüs bekleteceğiz alanda. Karacabey Otobüs Terminali’ne dönmek isteyenler için ücretsiz olacak. Araçsız katılacaklar terminale, oradan da Yeniköy’e minibüslerle ulaşabilir. Etkinlik alanı Yeniköy’de, yürüme mesafesinde.”

Perseid nedir?

Swift-Tuttle Kuyrukluyıldızı’ndan ayrılan küçük kayaç ve toz parçalarının Perseid yağmurunun kaynağı olduğu biliniyor. Çekirdeği 26 kilometre çapa sahip Swift-Tuttle Kuyrukluyıldızı, Güneş çevresindeki turunu 133 yılda tamamlıyor. 14 Temmuz ile 1 Eylül tarihleri arasında gerçekleşen Perseid göktaşı yağmurunun en yoğun gözlenebileceği tarih 11-12 Ağustos gecesi olacak. Perseid yağmuru sırasında ‘ateş topları’ denen göktaşlarını da görmek mümkün.

Ağustos ayı boyunca neler olacak? 10 Ağustos: Ay Dünya’ya en yakın konumunda (359.800 km). 12 Ağustos: Ay ve Satürn birbirlerine yakın görünümde. 15 Ağustos: Ay ve Jüpiter birbirlerine yakın görünümde. 19 Ağustos: Ay ve Mars birbirlerine yakın görünümde. 23 Ağustos: Ay Dünya’ya en uzak konumunda (405.400 km).

False