GeriSeyahat Jet lag etkisinden kolayca kurtulmak için 10 öneri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Jet lag etkisinden kolayca kurtulmak için 10 öneri

Jet lag etkisinden kolayca kurtulmak için 10 öneri

Özellikle farklı kıtalarda bulunan uzak ülkelere seyahat edenlerin korkulu rüyası jet lag kısaca uçulan şehrin yerel saatine uyum sağlayamamak olarak tanımlanabilir. Peki, bu durumun çözümü ne? Tatilinizin ilk günlerini jet lag etkisinden uzak ve rahat bir şekilde geçirmek için Enuygun.com’un önerdiği taktiklerden yararlanabilirsiniz.

1- Uyku saatlerinizi önceden planlayın

Vücutta uyuşukluk, hafif sersemlik ve yorgunluk gibi etkiler gösteren jet lag etkisini en aza indirmek için yapılabileceklerin başında uykunuzu gideceğiniz yere göre planlamak geliyor. Eğer doğuya doğru seyahat ediyorsanız, uçaktayken uyumaya çalışarak yeni saate daha kolay adapte olabilirsiniz. Eğer yapabiliyorsanız, birkaç gün önceden saatinizi gideceğiniz yere göre ayarlayarak da uçaktan indiğinizde daha kolay alışabilirsiniz.

Jet lag etkisinden kolayca kurtulmak için 10 öneri



2- Gözlerinizi ve kulaklarınızı kapatın

Uçakta uyumakta zorlananlardansanız, yanınıza daha kolay uykuya dalmanıza yardımcı olacak battaniye, yastık, kulak tıkacı ve uyku maskesi gibi şeyler alabilirsiniz. Bunları unuttuysanız da bazı uçuşlarda kabin ekibinden isteyebilirsiniz. 

3- Rahat bir koltuk seçin

Koltuk seçimi her uçuşta önemli bir detay. Ancak saat farkı bulunan bir yere seyahat ederken daha da fazla önem kazanabilir. Başınızı yaslayabileceğiniz pencere kenarında veya ayaklarınızı rahatça uzatabileceğiniz acil çıkış kapısında bulunan koltukları seçmeye çalışın. Bu sayede uykusuzluktan kaynaklanan sorunların önüne daha rahat geçebilirsiniz.

Jet lag etkisinden kolayca kurtulmak için 10 öneri



4- Alışmak için zaman ayırın

Önemli bir organizasyon veya görüşme için seyahat ediyorsanız, varış noktanıza indikten sonra alışmak için bir gün önce uçabilirsiniz. Böylece yeni saate kolayca adapte olabilmek adına kendinize zaman yaratabilirsiniz.

5- Yediklerinize ve içtiklerinize dikkat

Jet lag etkisinden kolaylıkla çıkabilmek için seyahat öncesinde fazla ağır yemekler yememeye ve kahve, çay veya alkollü içecekleri tüketmemeye özen gösterin. Nitekim bunlar uyku düzeninizi etkileyebilir ve vücudunuzun yeni saate adapte olmasını zorlaştırabilir.  

Jet lag etkisinden kolayca kurtulmak için 10 öneri



6- Gün ışığından yararlanın

Gideceğiniz yere indiğinizde henüz hava kararmadıysa, hemen uyumayın ve dışarı çıkmaya, biraz çevrede dolaşmaya çalışın. Bu şekilde yeni saat düzenine daha kolay alışabilirsiniz. 

7- Yardımcı gıdaları tüketin

Uyuma saatlerini düzenlemenin en iyi yollarından biri de uyku hormonu olarak bilinen melatonin içeren gıdalardan tüketmek. Patates, mantar, kabak, domates ve lahana gibi sebzelerden doğal olarak melatonin alabilirsiniz. 

8- Yemek zamanını iyi seçin

Uyku zamanını olduğu gibi yemek yiyeceğiniz zamanları da uçaktan indiğiniz andan itibaren yerel saate uygun olarak seçin. Böylelikle bir süre aç kalsanız da vücudunuzun yeme içme saatlerini düzenleyebilirsiniz.

9- Doktorunuza danışın

Eğer jet lag etkisi birkaç günden fazla sürerse, doktorunuzla görüşerek ilaç desteği de alabilirsiniz. Ancak çok gerekli olmadıkça ilaç yerine doğal yöntemlerle uykunuzu düzenleyerek bu süreci daha kolay atlatabileceğinizi unutmayın.

Jet lag etkisinden kolayca kurtulmak için 10 öneri



10- Elektronik cihazlardan bir süre uzaklaşın

Cep telefonu, tablet ve dizüstü bilgisayar gibi elektronik cihazların ekranlarından yayılan ışık geceleri daha uzun süre uyanık kalmanıza neden olabilir. Bu da uyku düzeniniz için pek iyi bir şey sayılmaz. Mümkün olduğunca elektronik cihaz kullanımını azaltın. Özellikle ilk birkaç gün geceleri yatmadan önce ekranlarla bağlantınızı tamamen keserek daha kolay uykuya dalabilir ve jet lag etkisini daha kolay kurtulabilirsiniz.

Â

Jet lag etkisinden kolayca kurtulmak için 10 öneri

 

 

False