GeriSeyahat İtalya Oturma İzni Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İtalya Oturma İzni Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

İtalya Oturma İzni Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

İtalya oturum izni, eğitim amaçlı oturum izni, aile birleşimi, çalışma izni gibi 90 günden uzun bir süreli ikamet izniniz bulunuyorsa İtalya Büyükelçiliği ya da İtalya Konsolosluğu ile iletişime geçmeniz gerekir. İtalya oturma izni nasıl alınır sizler için derledik.

İtalya’da oturma izni alabilmek için öncelikle ülkeye gidiş amacınızı belirlemeniz gerekiyor. Ardından da buna uygun bir yol izlemeniz gerekiyor. 

 İtalya Oturma İzni Nasıl Alınır? 

 İtalya oturma iznine sahip olabilmek için öncelikle ülkeye gidiş amacınızı tespit etmeniz gerekir. İtalya’da Schengen vizesi ile seyahat edebileceğiniz en uzun süre olan 90 gündür. Bundan daha fazla ülkede ikamet etmek istediğiniz durumlarda oturum vizesi, ulusal vize, d tipi vizesi almanız gerekir. Bu vize tipleri ise, birbirlerinden bağımsız değildir. Aynı zamanda oturma izni bu isimlerle karşınıza çıkabilir. 

 İtalya oturma izni; çalışma, aile birleşimi ve eğitim gibi nedenlerden dolayı verilir. Bu amaçlardan herhangi birisi için aldığınız uzun süreli vize sayesinde İtalya sınırlarına kolaylıkla girebilirsiniz. İtalya’ya gittiğiniz ilk bir haftalık süre içinde ise oturma izni için ikamet edeceğiniz bölgede bulunan bir postaneye giderek İtalya oturma izni başvurunuzu gerçekleştirmeniz gerekir.

  Postane yetkilileri tarafından verilecek olan randevu kağıdını aldıktan sonra bu kağıt ile birlikte ikamet bölgenizde bulunan Emniyet müdürlüğüne giderek başvuru işlemlerinizi ilerleyebilirsiniz. İşleminiz bittikten ve oturma iznine sahip olduktan sonra bir yıla yakın bir süre içinde sorunsuz bir şekilde İtalya’da konaklayabilirsiniz.

  Uzun süreli oturma izninizi ve vizenizi aldıktan sonra belirli süreler içinde İtalya oturma izni başvurunuzu yenilemeniz gerekir. Oturum izni süreniz bitmeden önce yenilediğiniz oturma izni ile sorunsuz bir şekilde ikametinizi de devam ettirebilirsiniz.

  Şartları Nelerdir? 

 İtalya’da oturum izni almak için gerekli olan başvuru şartları şunlar;

 Pasaport: İtalya’da bir oturma izni almak için geçerli bir pasaport almanız gerekir. 

İtalya ulusal vizesi: İtalya’da oturma izni başvurusu işlemlerini, İtalya’da başlatıldığı için başvuru sahibinin ilk olarak İtalya’ya uzun süreli bir ulusal vize ile giriş yapması gerekir. 

İtalya’da 3 aydan daha fazla süre kalmayı gerektirecek olan şartlar: İtalya oturma izni, çalışma, eğitim, yatırım ya da aile birleşimi gibi nedenler ile İtalya’da 3 aydan daha fazla süre bulunmanın gerektiği durumlarda verilir. İtalya’da oturma izni almak isteyen kişilerin de, İtalya’da bulunmasını gerektiren bütün şartları belgeleyebilmesi beklenir. 

İtalya Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır? 

 İtalya’da oturma izni, uzun süreli İtalya vizesi (D tipi) sahibi olan ve bir Avrupa Birliği vatandaşı olmayan kişiler için, ülkede 3 aydan daha fazla bir süre kalma hakkı veren bir oturma izindir. İtalya’da bulunan bir şirkette çalışacak, İtalya’da yatırım yapacak, okulda eğitim alacak ya da aile birleşimi nedeni ile İtalya’ya seyahat edecek kişiler de, İtalya oturum izni alabilir. İtalya’da yer alan bir eğitim kurumuna başvuru yaparak kabul almış olan uluslararası öğrenciler, ülkeye giriş yaptıktan sonra, başvuru yaparak İtalya’da öğrenci oturma izni alabilir. 

False