GeriSeyahat İsveç Oturma İzni Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İsveç Oturma İzni Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

İsveç Oturma İzni Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

İsveç oturma izni almak için İsveç vatandaşı biriyle evlenmeniz, yasal partnerlik yaşamanız, eğitim görecek olmanız ya da çalışacak olmanız gerekir. Öncelikle hangi şartları sağladığınızı bulmanız ve buna göre evraklar ile başvuruda bulunmanız gerekir. Randevuyu online olarak alabilir ve size verilen randevu saatinde evraklar ile konsoloslukta olabilirsiniz. İsveç oturum izninin nasıl alınacağı ile beraber şartlarını da sizler için derledik.

İsveç oturma izni için İsveç konsolosluklarından online randevu alabilirsiniz. Gerekli evrakları tamamlamanız ve eksik belge olmadan randevu zamanında konsoloslukta olmanız gerekir. 

 İsveç Oturma İzni Nasıl Alınır? 

 İsveç ülkesinden oturma izni almak için İsveç'te 90 günden daha uzun eğitim almanız ya da iş yapacak olmanız gerekir. Bunun dışında İsveç vatandaşı biriyle evlilik ya da yasal partnerlik yaparsanız da oturum izni alabilirsiniz. Bu kişilerin uzun süreli oturum iznine sahip olmaları ya da İsveç vatandaşı olmaları gerekmektedir.

  İsveç'te yaşamak için sınırsız oturma iznine sahip veya İsveç vatandaşı olan birinci ya da ikinci dereceden akrabanın da yanına gidebilirsiniz. İltica yolu ile İsveç'e göç edilmesi de gerekmektedir. Gerekli şartların taşınması halinde oturma iznine başvurabilirsiniz. Oturum izni türüne göre gerekli evraklarda da değişiklikler olur. Oturma izni başvurusunda gerekli olan genel evraklar pasaport, biyometrik fotoğraf, nüfus kayıt örneği ve başvuru formudur. 

 Şartları Nelerdir? 

 İsveç'te 3 aylık süreden daha fazla kalmak için oturum izni almak gerekmektedir. Oturum izni almak için çalışma, yasal partnerlik, evlilik, iş kurma ya da eğitim almak gereklidir. İsveç'e gitmeden önce oturum iznini almış olmanız ve sonrasına gitmeniz gerekir. İsveç'te oturum izni almanın şartları şu şekildedir: 

İsveç'te iş kurmak 

İsveç iltica ve sığınma talebi 

İsveç vatandaşı olan biri ile evlenmek ya da yasal olarak partner olmak 

İsveç'te doktora yapacak olmak 

İsveç'te 90 günden daha uzun süreli çalışma 

İsveç'te lisans ya da yüksek lisans eğitimi 

Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır? 

 İsveç'te hiç yaşamamış olan kişiler bir İsveç vatandaşıyla evli bile olsalar oturma izni için başvuru yapamazlar. Ancak bir İsveç vatandaşı ile evli olan birinin çocuğu İsveç'te doğmamış bile olsa oturma izni için başvuru yapabilir.

  Ülkeye spor, sanat ya da bilim alanında fayda sağlamak için de gidebilirsiniz. Çeşitli nedenler ile İsveç'te yaşamak isteyen kişilerin İsveç oturum izni için konsolosluklara başvuruda bulunması gerekir. İsveç oturum izini için kişilerden amaçlarına göre bazı evraklar istemesi mümkündür. Pasaport ya da kimlik bilgileri gibi temel evraklar dışında farklı belgeler de talep edilebilir.

  Evrakların içinde vize başvuru formu, fotoğraf, pasaport, tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ve 18 yaşından küçük olanlar için muvafakatname gerekir. Randevu için randevu talep formunu doldurmanız ve cevaba göre randevuya gitmeniz gerekir. İsveç konsolosluğu tarafından randevusuz hiçbir başvuru kabul edilmez.

False