GeriSeyahat İlk kez Afrika’ya gidiyorsanız bunları sakın yapmayın!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
İlk kez Afrika’ya gidiyorsanız bunları sakın yapmayın!

İlk kez Afrika’ya gidiyorsanız bunları sakın yapmayın!

Uzaktan bakınca Afrika hakkında bilinen tek şeyin tozlu bir kıta, fakirlik ve yolsuzluk olması Afrika’ya seyahat edecekleri korkutuyor. Farklılıklarıyla yaşamayı öğrenmiş Afrika’nın öyle özel bir enerjisi var ki, insanlar yokluklarına rağmen size mutluluğu, ağız dolusu gülmeyi ve şükretmeyi öğretiyor. Yalnız Afrika’da  önlem almadığınız zaman bedelini çok ağır ödeyeceğiniz ve dikkat etmeniz gereken durumlar da var. İşte Afrika’ya ilk kez gideceklere hayati 10 öneri

1- Sıtmaya karşı farkında olun

Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre, her yıl yaklaşık 210 milyon insan sıtma olurken, bunların 400 bini ölümle sonuçlanıyor. Herhangi bir aşısı olmayan fakat ilaçla önlenmeye çalışan sıtma, sivrisineklerden geçiyor. Hap kullanılmadığında 7 ile 14 gün içerisinde yüksek ateş, kusma ve baş ağrısıyla kendini gösteriyor. 24 saat içinde tedavi edilmediği zaman, hastalık ilerliyor.

İlk kez Afrika’ya gidiyorsanız bunları sakın yapmayın

Sıtmadan korunmak için yapılması önerilen şeylerin başında deet oranı yüksek sinek spreylerin kullanılması ve yataklara sinek koruyucu tül takılması geliyor. Riskli bölgelerde kalınan gün sayısı kadar, Tetradox (doksisiklin) ya da Malarone hapları kullanmak da en iyi çözüm. Türkiye’deki seyahat sağlığı doktorunun önerisiyle doksisiklin hapı almış olsam da, malarone hapı, yana etkilerinin azlığı nedeniyle daha çok öneriliyor. Afrika’da yereller sıtma hapı kullanmadığı için, gitmeden stoklamanız gerekiyor.


2- Güneş koruyucuları kullanın

Afrika’da güneş inanılmaz yakıyor. Hele sıtma hapı kullanıyorsanız, deriniz güneşe karşı çok daha hassaslaşıyor ve çok çabuk kavruluyor. Mutlaka 50 faktörlü güneş kremini her dört saatte bir kullanmanız gerekiyor. 

İlk kez Afrika’ya gidiyorsanız bunları sakın yapmayın


Afrika’nın genelinde yereller koruyucu  kullanmadığı için, güneş kremi çoğu yerde ya bulamıyorsunuz ya da çok pahalıya buluyorsunuz.  O yüzden güneş kremi de, seyahate çıkmadan yanınıza almanız gerekenler arasında bulunuyor.

3- Gösterişli kıyafetlerden kaçının

Afrika’da yaşanan yoksulluk ve gelir uçurumu yaşanırken, sahip olduklarınızı insanların gözüne sokmak tam bir düşüncesizlik olur. Her ne kadar satıcılar Afrika’nın genelinde, sizi ‘söğüşlenecek beyaz turist’ olarak görse de, pahalı ve gösterişli kıyafetler giyerken aldığınız risk bundan çok daha fazlasını taşıyor.

İlk kez Afrika’ya gidiyorsanız bunları sakın yapmayın


4- Beyaz kıyafetler tercih etmeyin

Her ne kadar sinekler siyah renge gelse de, sıtma hapı kullanıyorsanız ben size tam tersini tavsiye edeceğim. Çünkü beyaz kıyafetler, Afrika’nın tozlu yollarında ve hijyenik olmayan toplu taşımalarında çok çabuk pisleniyor. 

İlk kez Afrika’ya gidiyorsanız bunları sakın yapmayın


5- Çantalarınızı kilitleyin

Her hangi bir yere gidecekken, güvenliğiniz açısından çantanızı kitlemeniz alabileceğiniz en iyi önlem gibi gözükebilir. Anahtarlı kilitler, ataçla bile açılırken, şifreli kilitler biraz daha güvenilir kabul ediliyor. Fakat yine de Afrika’nın çoğu yerinde hırsızlar kilitlere gülüp geçiyor. Arkadaşlarımdan birinin kilitli dolabı kırılıp açılırken, diğerinin kiraladığı aracın camı bile kırıldı. 

İlk kez Afrika’ya gidiyorsanız bunları sakın yapmayın

Ben ise duyduğum her olayda daha panikleyerek, önlemlerimi artırdım. Mesela çantamı kitledikten sonra, çantamı bir de metrelik kilitler kullanarak mutlaka ikinci ve üçüncü bir çantaya ya da taşınmaz bir eşyaya da bağladım. 

 

6- Toplu taşıma ya da güvenli taksiler kullanın

Afrika’da en güvenli ulaşım alternatifi toplu taşımalar. Yerellerle yan yana olmak, onlara, sizin onlardan biri olduğunuzu düşündürüyor. Özellikle büyük ve kalabalık başkentlerde, taksiler en tehlikeli ulaşım araçları. Nairobi’de ben sadece kolyemi kaptırırken, Stone Town’da ve Dar Es Salaam’da arkadaşlarımın taksilerine binen insanlar onları atm’lere götürüp paralarını aldı. Afrika’nın genelinde taksi kullanırken mutlaka konakladığınız yer aracılığı ile ya da güvenilir bir siteden taksi çağırmalısınız.

İlk kez Afrika’ya gidiyorsanız bunları sakın yapmayın


7- Peşinize takılan insanlara karşı akıllıca davranın

Afrika’nın hemen hemen her yerinde yaşayacağınız bir şey var ki, o da insanların yer göstererek, bir şeyler satarak ya da üstünüzden komisyon alarak para kazanmak istemesi. Kimi zaman saatlerce sizi takip edecek, bazen kolunuzdan tutup çekiştirecek bu insanlara karşı kesinlikle öfkeli davranmamalısınız. Mümkünse bunun ilk seyahatiniz olmadığını, Afrika’da tanıdıklarınızın bulunduğunu, arkadaşlarınız ya da eşinizle seyahat ettiğinizi söylerek insanları geçiştirmeye çalışmalısınız. Peşinize takılanlara para vermek, diğerlerini üstünüze çekeceği için oldukça tehlikeli bir davranış olacaktır.


 

8- Kameranızı her yerde kullanmayın

Çalınma riskinden çok, Arap kültürlerlerinde fotoğraf çekmenin hoş kabul edilmemesi yüzünden, kameranızı kullanırken çok dikkatli olmalısınız. Fotoğraflarının çekildiğini gören Araplar, üstünüze yürüyebilir, kameranızı almak isteyebilir ya da en hafifi size bağırıp çağırabilir.

İlk kez Afrika’ya gidiyorsanız bunları sakın yapmayın


9- Kendi internetinizi kullanın

Afrika’nın çoğu yerinde kablosuz internet bulunsa da, bu ağlara bağlanıp, bankanızı ya da paypal hesabınızı kullanmak hiç de güvenli değil. Bunun için gittiğiniz her yerde interneti olan telefon hattı ya da VPN almalısınız. İnterneti kullanabilmek için sahip olmanız gereken akıllı telefonunuzu ise sadece güvenli bulduğunuz yerlerde çıkarmalısınız. Mutlaka yedek eski bir telefon da edinmelisiniz.

İlk kez Afrika’ya gidiyorsanız bunları sakın yapmayın


10- Yeni Amerika Doları taşıyın

Afrika’nın çoğu yerinde banka atm’leri bulunsa da, seyahate çıkmadan önce yanınıza biraz para almak çok yararlı olacaktır. Daha evrensel olması nedeniyle Afrika’da da yerel paralar dışında, ikinci alternatif olarak Amerika Doları kullanılıyor. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, yanınıza aldığınız dolarların imalatının 2006’dan eski olmaması. Bu banknotlar, eski olması bahanesi ile, hiçbir yerde kabul edilmiyor.



www.evdenuzakta.net





False