Hırvatistan’ın olmazsa olmazları

1667’de büyük bir deprem, 1990’ların başında savaş atlatmış bir ülke. Ama zor olanı seçerek tarihini korumayı, kendini yenilemeyi ve turizmin merkezi olmayı başarmış. Kravat kelimesine adını veren ülkenin nüfusu bizdeki büyük şehirlerden az; 4,5 milyon bile değil. Ama turist sayısı nüfusunun 3 katı. Bu yıl Türkiye’nin kaybettiği yabancı konukları da kendine çekmesiyle 16 milyon turistin adresi olacak. Yemyeşil doğadan ışıl ışıl sahillere, tarihi yapılardan lezzet duraklarına kadar dolu dolu bir tatil için aradığınız her şeyi bulabileceğiniz bir yer Hırvatistan. Her yerin olduğu gibi onun da “olmazsa olmaz”ları var. Neler mi?

Haberin Devamı

Başkenti Görmedim Demeyin

Ülkenin başkenti Zagreb. Arası yok, kimileri çok seviyor kimileri çok sıkıcı buluyor; bence gezmeden karar veremezsiniz. Ban Jelacic Meydanı şehrin ana noktalarından biri. Tkalciceva Caddesi barları ve restoranlarıyla en hareketli yerlerden; özellikle akşamları. Yan yana dizilen onlarca kafeyle şehrin enerjisini yükselten bir diğer adres Mirka Begovica Caddesi listesiniz de Dolac Pazarı, Zagreb Katedrali, Markov Meydanı ve Aziz Mark Kilisesi bulunsun. Zagreb’de sıra dışı bir müze de var; Bitmiş İlişkiler Müzesi. Dünyanın farklı yerlerinden birçok insan biten ilişkilerine dair objelerini göndermiş, hikayelerini paylaşmışlar. Ortaçağ’dan kalma Lotrscak Kulesi’ne çıkıp şehri kuşbakışı izlemek de iyi bir fikir.

Hırvatistan’ın olmazsa olmazları

Haberin Devamı

Zamanı Mekanı Unutturan Park

Ülkede mutlaka görülmeli listesinin ilk sıralarında Plitvice Gölleri Milli Parkı yer alıyor. İçinde irili ufaklı 16 göl var. Şelaler ve uzayıp giden ağaçlar arasında mis gibi havayı ciğerlerinize doldurun. Her mevsim ayrı güzel, kış manzarası da müthiş, her yer bembeyaz. İçinde kilometrelerce yürümek gerek o yüzden mutlaka uygun bir ayakkabı seçin ve yaz ortası da dahil her mevsim yağış olabileceğini aklınızda tutun. Zagreb’e arabayla 1,5 saat kadar uzak.

Hırvatistan’ın olmazsa olmazları

Split ve 1700 Yıllık Sarayı

Split’te Diocletianus Sarayı’nın civarını merkez kabul edin, hayat burada akıyor. 1700 yıllık sarayın günümüze dek nasıl korunduğuna hayret ve hayranlıkla tanık olmak hep hatırlayacağınız bir deneyim. Sarayı yaptıran ve adını veren Diocletianus, tarihte istifa ederek yönetimi bırakan ilk imparator. Sarayın içinde Augubio gibi çok güzel restoranlar ve şık dükkanlar var. Diocletianus İzmit’te de bir saray yaptırmış ama yok etmişiz.

Hırvatistan’ın olmazsa olmazları

Haberin Devamı

Harika Koylarıyla Vis Adası

İkinci Dünya Savaşı’nda İngiliz donanmasının demirlediği, Tito’nun işgale karşı direnişi yönettiği ada biraz uzakta ama gittiğinize değeceğini bilin. Harika koylara sahip, denize girmek için en güzel adreslerden biri. Deniz kenarındaki kilisesi, adayı dört bir yandan saran tarihi binaları ve sevimli evleriyle keyif kelimesinin karşılığını hatırlatacak bir yer. Acıktığınızı hissettiğiniz an muhteşem bir bahçenin içinde bulunan Kalyope Restoran’ın lezzetleriyle tanışmalısınız.

Hırvatistan’ın olmazsa olmazları

Eğlencenin Kalbi Hvar

Hırvatistan’ta eğlencenin kalbinin attığı yer Hvar Adası. Özellikle yaz akşamları mekanlar tıklım tıklım. Ana meydan Hvarska Pjaca; daracık sokaklarındaki merdivenler tırman tırman bitmiyor ama tarihi atmosfer öyle sarıp sarmalıyor ki yorulduğunuzu hissetmek uzun zaman alıyor. Kalesi ve içindeki zindan bölümü ilgi çekici. Sahildeki bulunan Garifu Restaurant adadaki favorim.

Haberin Devamı

Hırvatistan’ın olmazsa olmazları

Elinizde Dondurma Trogir’in sokaklarına dalın

Anakaraya köprülerle bağlanan Trogir Adası, tarihi dokusuyla öne çıkıyor. Zaten UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alıyor. Tam ortasında güzel bir meydan ve harika bir Aziz Lovre Katedrali var. Daracık sokaklar yüzyıllara meydan okumuş ama sanki dün yapılmışçasına bakımlı. Dondurmacıları çok meşhur, ara sokaklarda kaybolmanın en lezzetli tarafı da onlar, mutlaka deneyin. Trogir’in en önemli avantajlarından biri, Split Havaalanı’na 10 dakika uzaklıkta olması. Dondino’da yemek yeyin.

Hırvatistan’ın olmazsa olmazları

Marco Polo’nun Adası Korcula

Ünlü Gezgin-Yazar Marco Polo’nun bu adadan olduğuna inanılıyor. Marco Polo’nun doğduğu düşünülen ev müzeye dönüştürülmüş, adaya gelen turistlerin uğrak noktaları arasında. Tarihi 15 ve 16. yüzyıla dayanan evlerin arasındaki parke taşlı sokakları adımlayın; Lumbardo’da denize girin. Meşhur Cukarin Pastanesi’nde unutulmaz lezzetleri hafızanıza kazıyın.

Haberin Devamı

Hırvatistan’ın olmazsa olmazları

Katedral, Kilise, Manastır, Cami, Sinagog

Dubrovnik’te görmeniz gereken önemli dini yapılar var. Sivaslı bir aziz olan Blaise’e adanmış kiliseyi ve devamında yer alan şehrin katedralini görün. Dominiken Manastırı’na sadece dini bir yapıyı ziyaret etmek için değil 15 ve 16. yüzyıl sanatçılarının tablolarının yer aldığı özel bir resim koleksiyonunu görmek için de gidin. Sırp Ortodoks Kilisesi’nin ikonalarına özellikle dikkat edin. İçinde Avrupa’nın en eski eczanalerinden birinin yer aldığı Fransisken Manastırı’nı da listeye ekleyin. Ve Fatih Sultan Mehmet’e ait ahidnamenin sergilendiği camiyi görmeden dönmeyin.

Hırvatistan’ın olmazsa olmazları

Rektörlerin Hapsolduğu Saray

Dubrovnik’te Orlando Sütunu ile karşı karşıya duran Sponza Sarayı’nı ve gotik mimarinin görkemine şahit olacağınız Rektörün Sarayı’nı gezin. Şehir, Ragusa Cumhuriyeti’ne başkentlik yapmış ve o dönemde rektörler tarafından yönetilmiş. Adalet duygularına zarar vermesin ve tarafsız kalabilmeyi başarsınlar diye aileleriyle bile görüşmelerine izin yokmuş; sarayda hapis hayatı yaşarlarmış. Bu bölgede İtalyan mutfağı için Mea Culpa’yı, Bosna mutfağı için Taj Mahal’i, açlığınızı bastıracak bir atıştırma için Skola’yı deneyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Hırvatistan’ın olmazsa olmazları

Kuşbakışı Dubrovnik: Surlar ve Teleferik

Dubrovnik tepeden seyredilmeyi hak eden bir şehir. İki alternatifiniz var. Teleferiğe binip şehrin ışıklarını boşlukta sallanarak izleyebilir ve molanızı Panaroma Restaurant’ta verebilirsiniz. İsterseniz şehri saran dünyaca ünlü surlar boyunca uzun uzun yürüyebilirsiniz. 3 ayrı noktadan çıkabileceğiniz surların arasında karşılaşacağınız Aquarius, Proto ya da liman manzaralı Arsenal’i yemek için tercih edin. Bir de önemli not; alanında Dubrovnik’in en iyisi Dolce Vita’da dondurma ve krep yiyin.

Hırvatistan’ın olmazsa olmazları

 

Yazarın Tüm Yazıları