GeriSeyahat Her daim ada, her daim sanat
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Her daim ada, her daim sanat

Her daim ada, her daim sanat

Türkiye sıcaktan kavrulsa da sürekli esen rüzgârıyla her daim serin, akvaryum gibi koylarıyla eşsiz, şaraplarıyla da doyulmaz adres Bozcaada’ya gitmek için bu kez farklı sebepler var.

Bozcaada ve sanat derken, yedi kuşakttır adada yaşayan Aral ailesinden söz etmek gerek önce. Onlarınki nesiller boyu süren bir sevda öyküsü aslında. Bu öykü Bozcaada’da, hayvancılık, bağcılık işi ile uğraşan büyükdedelerinin 1930’da, şarapçılığı meslek edinmesiyle başlıyor. Dededen toruna geçen, giderek gelişen bağcılıkta Türkiye’nin tanıdığı Ayla, Doruk, Dardanel, Dimitrakopulo, Ara şarapları gibi her biri ulusal şarap markası olur.

Her daim ada, her daim sanat



Günümüzdeyse, Arzu ve Ahmet Aral çifti turizme yöneldi. Doğayı doyasıya yaşayıp, huzur ve mutluluğu paylaşarak çoğaltmak istediler ve babalarından kalan 100 yıllık eski Rum çiftliğindeki bağ evlerini restore ederek konaklama mekânına dönüştürdüler.
Organik tarım uygulanan Aral Tatil Çiftliği, ‘Doğa Turizmi Yatırımında En Başarılı Otel’ de seçildi. Öyle ki, sabah yatağınızdan kalktığınızda size ilk günaydın diyenler, odanızın hemen önündeki organik biberler, domatesler..

Şimdi sıra kızları Ülker Aral’da... Bayrağı devraldı. O da yedi kuşağın kurallarıyla hareket ediyor... Ülker Aral, dedelerinden kalan eski şarap fabrikasını kolektif bir sanat merkezine dönüştürdü. Adı Kasaba, Kasaba içinde tasarımcılar ve sanatçıları barındıran evrensel ruha sahip bir mekân. Burada atölyelerde etkinlikler düzenliyor. Tasarımcılar atölyelerinde işlerini üretirken bir yandan sergileme ve satış yapma şansına sahip. Seramik, cam, kumaş ve daha birçok malzeme üzerine çalışan sanatçılar aynı zamanda workshop’lar düzenleyerek katılımcılara hoş deneyimler yaşatmayı amaçlıyor.

Her daim ada, her daim sanat



Toprak & Rüzgâr Seramik Atölyesi

Burada, tornada kendi vazonuzu ya da sevgilinize kupa yapabilirsiniz. Ben, kumru kuş saplı fincan yapma girişiminde bulundum. Fırına pişmeye koyduktan sonra hemen yan atölyeye geçtim. Camdan yaptığımız mavi boncuklarla tahta boncukları birleştirip kendi tespih kolyemi yapıp boynuma taktım. Ardından Reyhan Seramik Atölyesi’ne ait Ada’nın kargalarıyla bezenmiş aynada kendime baktım.
Kargabak Atölyesi ışıl ışıl... Kabaklardan yapılmış abajurlar gecenin hayat ışığı gibi canlı. Sanat ile ruhunuzu besledikten sonra adanın pırıl pırıl suyunda yüzmek tam bir arınma, canlanma, yenilenme...

Ayazma’nın alternatifi Ayazma

Manastır yolundan kıvrılarak Ayazma Plajı kavşağına geldiğinizde düz gitmeyin. Direksiyonu sola kırın, arabanızı 100 metre sonra park edip (zaten çıkmaz sokak) Ayazma Restoran’ın tam önünden denize girdiğinizde sahilin en sıcak denizi sizi bekliyor. Bir de sahile inmeden Ayazma Restoran’dan (adalı Ataol ailesinin) kendi bağlarının üzümü olan çavuş üzümü almayı unutmayın.


Her daim ada, her daim sanat



Salhane
10 yıla yakındır mühürlü olan Salhane yeniden açıldı. Adayı bilenler anımsar, Rum mahallesinin sonunda sırtını kayalara yaslamış deniz kıyısında olan Salhane ‘Şarap tadım günleri’ ve yaz konserleri düzenliyor.

Yoga

Pavli’de, doğanın içinde sabahın ilk ışıklarıyla yoga deneyimi muhteşem. Haftanın beş günü her seviyeye uygun ders veriliyor. 1 saat 15 dakika sürüyor. Fiyat 35 TL.

Bağ gezileri

Rum asıllı Bozcaadalı bağcı Diyojen Izvinko ile bağlara traktörde gezi düzenleniyor.

False