Harry Potter’ın uçan arabası Haliç’e indi!

Kitapları ve filmleri hasılat rekorları kıran Harry Potter’ın sihirli uçan arabasının İstanbul’da olduğunu biliyor muydunuz? Haliç’teki Rahmi Koç Müzesi ‘Harry Potter ve Sırlar Odası’ filmindeki uçan araba olarak bilinen 1966 yapımı Ford Anglia’nın bir kopyasını sergiliyor. Anlayacağınız uçan ‘mavi güzel’ Haliç’e indi, çocukları ve çocuk ruhluları bekliyor.

Haberin Devamı

Büyük bir tutkuyla bağlandığınız şeyler var mı? Örneğin bir kitap ya da bir film? Harry Potter hem kitapları hem de filmleriyle bağımlılıktan öte bir şey. Ben filmlerinden ziyade kitaplarına hayranım. Yaprakları çevirdikçe bitiyor diye üzüldüğüm en sevdiğim seri kitaplardan ikincisi... Harry’den özür dileyerek ikincisi diyorum çünkü ilk sıraya George R. R. Martin’in ‘Buz ve Ateşin Şarkısı’nı koyuyorum. ‘Taht Oyunları’ dersem sanırım anımsayacaksınız.

Şu sıralar hem serinin sekizinci kitabı ‘Harry Potter ve Lanetli Çocuk’ raflarda hem de kitabın yaratıcısı J.K. Rowling’in serinin içinde bahsettiği ‘Fantastik Canavarlar Nelerdir, Nerede Bulunurlar?’ filmi vizyonda. Rahmi Koç Müzesi’de çok güzel bir şey yaparak ‘Sırlar Odası’ filmindeki uçan arabanın kopyasını müzede sergiliyor. Eğer seriye benim gibi hayransanız fırsatı kaçırmayın... Ben de bu hafta sonu müzenin yolunu tuttum.

Haberin Devamı

Harry Potter’ın uçan arabası Haliç’e indi

Filmdeki önemi neydi?

Sırlar Odası filminde en akılda kalıcı sahne, Ron Weasley’nin babasının büyülenmiş Ford Angelinası’nı çalıp Harry Potter’la okulun yolunu tutmalarıydı. Asıl soru şu, neden Ford Angelina? Cevap basit. Çünkü bu şirin araba, yazar Rowling’in gençken en yakın okul arkadaşıyla birlikte kullandıkları araçla aynı model ve renkte... Şimdi o büyülü araba Haliç’te meraklıları bekliyor. Tarihi Hasköy Tersanesi, Açık hava sergileme alanı ve tarihi Lengerhane binasından oluşan müzeyi sihirli arabanın da içinde olduğu Lengerhane Binası’ndan gezmeye başladım. İçeri adım atar atmaz, ‘uçan güzel’ tüm şirinliğiyle karşıma çıktı.

Büyük panjuru ve içeri eğimli arka camlarıyla zamanına göre oldukça farklı bir tasarımı sahip. Hatta filmdeki aracın plakasını taşıyor. Hemen yanındaki monitörde de filmdeki o meşhur sahne gösteriliyor. İçeride kendimi koca bir otomobil tarihi kitabında gibi hissettim. Öyle ki, 1930’dan 1960’lara kadar en değerli klasik otomobiller burada. ‘Cadillac’tan tutunda en eski ‘Chevrolet’lere kadar.

Haberin Devamı

Harry Potter’ın uçan arabası Haliç’e indi

Daha eskiler de var. Örneğin, 1922 Magirus İtfaiye Aracı, Birinci Dünya Savaşı’nda Müttefik Kuvvetler ve Osmanlı İmparatorluğu arasındaki çatışmalarda kullanılan Albion A10 röntgen arabası ve buharlı otomobil. Zaten müzenin en renkli bölümü de burası. Denizcilik, havacılık ve demiryoluyla ilgili maketler, bilimsel aletler, oyuncaklar ve özel koleksiyonlar sizi adeta içine çekiyor.

Tarihi Fenerbahçe gemisinde atölye çalışması

Harry Potter’ın sihirli arabasını görmek güzeldi ama en çok uzun yıllar Sirkeci-Adalar-Yalova-Çınarcık arasında sefer yapan tarihi Fenerbahçe gemisinde çay içmekten keyif aldım. Teras bölümündeki oyuncak sergisini gezip Haliç’te güneşi batırmanın büyüsü harikaydı. Ayrıca vapurun ‘İkinci Mevki Salonu’nda yer alan Hafta Sonu Eğitim Atölyesi’nde 4-14 yaş arası çocuklarla her hafta farklı bir atölye çalışması yapılabiliyor.

Haberin Devamı

Tasarım, mutfak, boyama, bitki, sinema, matematik, enerji, denizcilik, biyoloji, astronomi, heykel, kukla ve drama gibi seçenekler mevcut. Atölyelere katılan çocuklar yaş gruplarına göre yeni arkadaşlar edinerek iletişim ve sosyal becerilerini geliştiriyor. En önemlisi yaparak- yaşayarak öğrenebilme imkânını yakalayabiliyor. Özetle müzenin renkli atmosferinde, çocuklarınızla birlikte keyifli vakit geçirmeniz garanti. Atölyeye katılım ücreti 55 TL.

Harry Potter’ın uçan arabası Haliç’e indi

Müze pazartesi hariç 10.00- 18.00 arası açık. Öğrenci 6, yetişkin 15 TL.

Yazarın Tüm Yazıları