Günde 80 lira harcadı, bir yılda 25 ülke dolaştı!

Ahmet Türkoğlu (31) inşaat mühendisi. İşinden fırsat buldukça kısa geziler yapıyordu. Seçenekler o kadar çok dardı ki özgürce gezemediğini fark etti. İstifa etti. İki yıllığına dünya turuna çıktı. Rotası Bulgaristan’dan başladı. Sonra tren, otostop derken Asya’ya kadar ulaştı. Tam bir yılını yolda geçirdi ve 25 ülke gezdi. Daha sırada 25 ülke var. Gezerken de servet harcamadı. Günlük 80 TL... Bunu nasıl mı yaptı? İşte yanıtı...

Haberin Devamı

Dünya turuna çıkmadan önce de sık seyahat ediyor muydunuz?

- Bulgar göçmeniyim, bu nedenle Türkiye-Bulgaristan arası sayısız defa gidip geldim. Hatta akşam sınırı geçip, köfte ve rakı sofrasına oturup, iki üç saatte geri dönmüşlüğüm bile var. Ama ilk gezim Roma beni çok olgunlaştırdı. Sonra parça parçada olsa 10’a yakın ülkeye gittim.

 Neden dünya turuna çıkmak istediniz?

- Bu tutku mu, hastalık mı bilmiyorum. Fırsat bulduğum her an, dünyanın güzelliklerini araştırmaya başladım. Diğer gezginler neler yapmış, ne maceralar yaşamış bunları araştırıyordum. “Yaşım 30, bir miktar param var. Şimdi çıkmazsam ne zaman” dedim ve kararımı verdim.

 Bir anda düzeni bozup böyle bir şeye atılmak sizce çılgınlık mı?

- Toplum açısından çılgınlık... Ama kendim için bunu yaptım. Gezgin olmak böyle bir şey. Kendime yatırım için en iyi seçenek buydu ve bastım istifayı. Planlarımı yaptım, yola koyuldum.

Haberin Devamı

Günde 80 lira harcadı, bir yılda 25 ülke dolaştı

Nasıl bir planlama yaptınız?

- Önce en çok gitmek istediğim yerleri belirledim. Ama benzer seyahatleri yapmış gezginlerin blog yazıları çok yol gösterici oldu. Hangi ülkede ne kadar kalınır ve yaklaşık kaça patlar benim için en belirleyici sorulardı.

 Bütçeniz ne kadardı?

- Türkiye’de ortalama bir araba parası, 80 bin lira. Bu miktar çok makul aslında. Japonya, Güney Kore, Hong Kong gibi pahalı, Laos, Kamboçya, Hindistan ve Nepal gibi ucuz ülkeleri günde 80 liraya gezdim.

 Plan yaptığınızda bu miktar daha mı fazlaydı?

- Evet. Her şey dahil günlük harcamamın 160-170 lira olacağına dairdi. Ama o parayı biriktiremeden gözümü karartıp yola çıktım. Daha düşük miktarda geziyorum.

Günde 80 lira harcadı, bir yılda 25 ülke dolaştı

Rotanız nasıldı?

- Bulgaristan’dan başladım, Finlandiya’ya kadar 11 Avrupa ülkesini gezdim. Sonra tüm Rusya’yı Trans Sibirya Treni ile yedi günde geçerek Japonya kıyılarına ulaştım. 10 aydır Asya’dayım. Toplamda 25 ülke oldu. Asya bittikten sonra Avustralya ve Yeni Zelanda’ya kadar ineceğim ve oradan Amerika kıtasına Şili’ye geçeceğim. Aksilik olmazsa Kanada’da bitecek.

Haberin Devamı

 Bir ülkede ortalama kaç gün kalıyorsunuz?

- Genelde bir ay. Ama Çin’de 50, Vietnam’da 45 gün kaldım. Şu anda Hindistan’dayım ve  55’inci günümdeyim. Vietnam en özgürce gezdiğim ülkeydi. Doğum günümde kendime hediye olarak satın aldığım motosikletle ülkeyi köşe bucak gezdim. Motosikletin özgürlüğünü iliklerime kadar yaşadım.

 Şu an Hindistan’da neredesiniz, neler yapıyorsunuz?

- Hindistan’ın Goa bölgesinde plajları geziyoruz. Yalnız değilim. Nepal’de gezgin Didem Mollaoğlu, Hindistan’da ise daha önce söyleşi yaptığınız Tülay Demircioğlu bana katıldı. Yolumuza üç gezgin devam ediyoruz.

Günde 80 lira harcadı, bir yılda 25 ülke dolaştı

Sizi çok etkileyen Asya kültürünün yemekleri nasıldı?

- Tayland, Kamboçya, Laos ve Vietnam gibi ülkelerde çok sokak yemekleri yedim harikaydı. Kamboçya’da kızarmış yılan yemeye çalıştım ama fazla pişmişti hiçbir tat alamadım. Çin yemekleri etkiledi diyebilirim. Guilin’de balık, Pekin’de ördek, Urumçi’de kuzu şiş enfesti. 

Haberin Devamı

 Couchsurfing  kullanarak  mı konaklıyorsunuz?

- Genelde... Ama Kamboçya’da karaya vurmuş virane bir gemi, Vietnam’da tapınak, Çin’de kafe, Tayvan’da okullar, Gobi Çölü’nde kum tepeleri, Tayland’da ise dağ köyleri gibi yerlerde de konakladım.

 En çılgın deneyiminiz neydi?

Çin’de Urumçi’ye kadar giderek Türklerin izini sürdüm. Bir de Tibet’e dünyanın en yüksek rakımlı tren hattıyla gittim. Everest Ana kampta ise milyarlarca yıldız altında, 5200 metre yükseklikte çadırda bir gece geçirdim.Günde 80 lira harcadı, bir yılda 25 ülke dolaştı

Ahmet Türkoğlu dünya turuyla ilgili yazılarını ‘www.letsgoturko.com’ blog adresinden paylaşıyor.

Yazarın Tüm Yazıları