GeriSeyahat Filleri koruma ve iyileştirme merkezinde bir gün...
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Filleri koruma ve iyileştirme merkezinde bir gün...

Filleri koruma ve iyileştirme merkezinde bir gün...

Tayland’da Bangkok, Phuket gibi daha tanınmış yerler dışında da turistleri memnun edecek bölgeler var. Mesela Chiang Mai. Özellikle şehirdeki fil barınağı bu kocaman duygusal canlılarla bir gün geçirmenize imkân tanıyor... Artık turizmciler fillerin üzerine binmeyi değil, onlarla vakit geçirilmesini destekliyorlar. Siz de tatilinizde gün boyu onları besleyerek, yıkayarak, severek eğlenebilirsiniz.

Pandemi son iki yıldır dünya turizmini durma noktasına getirmişti. Aşılanmanın artmasıyla koşullar değişti ve ülkeler giriş kurallarını esnetmeye başladı. Tayland da bu konuda adım atan ülkelerden biri. 1 Haziran 2022 itibariyle seyahat edecek kişilerin internet üzerinden (tp.consular.go.th) Thai Pass başvurusu yapması gerekiyor. Pasaport detaylarını, 2 aşılarını (2 aşı yoksa 72 saat önceden yapılan negatif PCR sonuçlarını) ve 10 bin dolar kapsamı olan uluslararası sağlık sigortalarını beyan edenler ülkedeki herhangi bir bölgeye girebiliyorlar.

Verdiğimiz bu uzun aradan sonra, Tayland’a gidip sıradışı bir gün yaşamak kulağınıza nasıl geliyor? O zaman durun, sizi olağanüstü bir yere götürelim. Özellikle de filleri sevenler Chiang Mai şehrindeki fil barınağına bayılır.

Elephant Jungle Sanctuary, filleri korumaya ve bakımını sağlamaya yönelik bir proje. Barınağa girişte ödediğiniz ücret tamamen fillerin bakımı için kullanılıyor. Bu proje kapsamındaki merkezler Tayland’da üç doğal parkın içinde. Sirklerden, çalıştırılmaktan, insanların eğlence aracı olmaktan kurtarılan filler burada rehabilite ediliyor. Bir kısmını barınak sahipleniyor. Bazıları da iyi bakım göremedikleri bölgelerden buraya getirilip sağlıklarına kavuşturuluyor.

Barınakta öncelikle fillerle tanışacağınız an için brifing alıyor, uymanız gereken kuralları öğreniyorsunuz. Çünkü ne de olsa bu canlıları doğal ortamında göreceksiniz ve oyunu onların kurallarına uygun olarak oynamanız gerekecek.

Arkasında durma, sarılma

Örneğin ilk tanıştığınızda sizi koklamaya gelecekler, korkmayın. Arkalarında durmamalısınız çünkü sizi göremezler. Kuyruklarından da uzak durmalısınız. Hortumlarına mesafeli olmalısınız. Onlara dokunabilirsiniz ama sarılmayın. Fotoğrafları da flaşsız çekmelisiniz. Bu arada başlarına da dokunmayın. Bütün bu bilgiler ışığında fillerle tanıştırılıyorsunuz. Bu devasa canlılar yanınızdayken heyecanınız da doruğa ulaşıyor. Tanışmanın ardından onları ellerinizle besleyebiliyorsunuz. Hortumundan ve ağzından onları beslemek olağanüstü bir duygu. Evet, biraz ürkütücü ama hayatınızda kaç kez fil besleme şansınız olabilir ki?

Beslenme saatinin ardından sıra geliyor banyoya. Filler çamurlu alana götürülüyor, siz de onlara masaj yapıyorsunuz. Tabii kendiniz de çamur içinde kalarak... Buradan temiz suyun bulunduğu alana gidiyor, orada da filleri yıkamaya devam ediyorsunuz. İşte barınaktaki en eğlenceli anları burada yaşıyorsunuz.

Filler yıkanıyor, siz sular içinde kahkahalara boğuluyorsunuz. Benim içinse Chiang Mai’de en çok etkilendiğim anlar fillerle birlikte barınakta kaldığım zamandı. Öyle güzel bir deneyimdi ki anlatamam. Fillerin de doğasında elbette sirkte çalıştırılmak yok. Onlar yaban hayatın içinde olmayı, kısıtlanmadan özgürce yaşamayı hak ediyorlar. Ama biz insanlar ne yazık ki bu dünyayı başka canlılarla paylaştığımızı zaman zaman unutuyoruz. Örneğin halen fildişi tacirleri nedeniyle katledilen filler var. Bizler doğada tüm canlılarla birlikte yaşamayı öğrenemezsek bu dünya bize de bir gün dar gelebilir.

Pandeminin ardından Tayland tamamen sürdürülebilir turizme yöneliyor. İlk sıralarda otellerde plastik kullanımını azaltma ve filler var. Tayland Turizm Otoritesi ve tüm Tayland turizmcileri artık fillerin üzerine binerek safari yapılmasını değil, fillerle vakit geçirilmesini destekliyorlar. Ana turizm destinas yonlarının hepsinde belirli kriterleri sağlayan ve bir sertifikaya sahip olan rehabilitasyon merkezlerinde fillerin bakımı yapılıyor. Burada etik olmayan hiçbir davranışa maruz kalmıyorlar. Fillerle zaman geçirmek isteyenler; onlarla oyun oynayabilecekleri, onları besleyebilecekleri ve farklı aktivitelere katılabilecekleri bu merkezlere gidiyorlar.

Filleri koruma ve iyileştirme merkezinde bir gün...

Michelin Yıldızlı yemek yiyip masaj yaptırmalı

Tay mutfağı tatlı, tuzlu, acı ve ekşi tatların aynı anda yendiği bir mutfak. Dünyada Michelin yıldızlı tek sokak yemekçisi olan Raan Jay Fai da burada, Bangkok Chinatown’da… 

Üretim yeri Koh Samui olan Hindistan cevizi yağını saçınızı güçlendirmek, cildinizi gençleştirmek için kullanabilirsiniz. m Her yerde kolaylıkla bulabileceğiniz tiger balm her türlü ağrıya ve sinek ısırıklarına iyi gelen bir krem.

Tay masajı yaptırmayı unutmayın! Günün tüm yorgunluğunu yarım saatlik Tay masajıyla atabilirsiniz.

Filleri koruma ve iyileştirme merkezinde bir gün...

Tayland’da hangi ‘tür’ turist, hangi kenti görmeli?

Tasarım dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na üye olan başkent Bangkok gökdelenleri, sarayları, tapınakları, AVM’leri, gece kulüpleri, pazaryerleri, restoranları ve sokak satıcılarıyla capcanlı bir şehir.

Andaman Denizi kıyısındaki Krabi, egzotik havası ve eşsiz manzaralı milli parklarıyla tam bir yeryüzü cenneti.

Filleri koruma ve iyileştirme merkezinde bir gün...

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na üye iki şehir: Phuket (üstte) ve Bangkok (solda).

Gastronomi dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edilen Phuket 39 adayla çevrili. Bunların içinde ‘Altın Tabancalı Adam’ adlı James Bond filminin çekildiği Phang Nga Bay ve Leonardo DiCaprio’nun ‘Kumsal’ filmine sahne olan Phi Phi Leh Adası da var.

“Kuzey’in Gülü” olarak anılan Chiang Mai zanaat ve halk sanatları dalında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil. Tarihi ve modern mimarisiyle de dikkat çekiyor.

Kültürel ve doğal güzellikleriyle öne çıkan Chiang Rai, modern sanatı Budizmle birleştiren Beyaz, Mavi ve Siyah Tapınaklar’ın ev sahibi.

Tatilde üst sınıf hizmet arayanlar Koh Samui’ye gidiyor. Samui Takımadaları grubundaki Koh Phangan ve Koh Tao adaları sırt çantalı gezginler ve dalgıçların favorisi.

Similan Adaları dünyanın en güzel dalış noktalarından. Sadece Koh Similan ve Koh Miang adalarında konaklanabiliyor.

50’ye yakın adadan oluşan takımada topluluğu Koh Chang dalış ve şnorkel meraklıları için çok uygun.

False