GeriSeyahat Edebiyat yuvası: Aşiyan
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Edebiyat yuvası: Aşiyan

Edebiyat yuvası: Aşiyan

Türk edebiyatının batılılaşmasında belki de en önemli pay Tevkif Fikret’e ait. Şairin projesini çizdiği ve 1906 -1915 yıllarında yaşadığı ev bugün ‘Aşiyan Müzesi’ adıyla edebiyat tutkunlarını bekliyor. Müzede Fikret’in sadece şair olmadığını aynı zamanda kabiliyetli bir ressam olduğunu da göreceksiniz. Ayrıca son Halife Abdülmecit’in ünlü ‘Sis Tablosu’ da burada yer alıyor.

1940’ta İstanbul Belediyesi, Tevfik Fikret’in eşi Nazime Hanım’dan evi satın almış. Şairin evi ‘Edebiyat-ı Cedide Müzesi’ adıyla 1945’te Türkiye’nin ilk edebiyat müzesi olarak ziyarete açılmış. Sahilden karşıya geçtiğimde, arnavut kaldırımlı dik bir yokuşu tırmanmaya başladım. Çıkarken nefes nefese kaldığımı itiraf etmeliyim. Ama evin bahçesine girdiğim an karşımda bembeyaz Aşiyan’ı gördüm. Tam edebiyatçılara göre bir yer. Evin tam karşısında Göksu Deresi ve iki köprüyü de gören Boğaz manzarası tüm yorgunluğumu aldı. Şair’in mezarı da evin bahçesinde yer alıyor. 

Edebiyat yuvası: Aşiyan

Aşiyan'da Teyfik Fikret'in dünyasını tanırken, enfes bir Boğaz manzarası da sizi bekliyor

GİZLİ FİGÜRLER
Kapıdan içeri girdiğimde Tevfik Fikret aşığı, rehber Ziyo Hotun bey beni karşıladı. Kendisine meraklı olduğunuzu hissettirirseniz size tüm müzeyi büyük bir aşkla ve nezaketle anlatacaktır. Salonda Tevfik Fikret’in balmumundan yapılan heykeli yer alıyor. Yanında ise son Halife Abdülmecit tarafından şaire hediye edilen ve o günden beri aynı yerde duran ünlü ‘Sis Tablosu’ bulunuyor. Halife şairin ‘Sis’ adlı şiirinden etkilenip bu tabloyu yapmış ve ardından Fikret’e hediye etmiş. Ziyo Bey tablonun karşısına geçip tablonun içerisine gizlenmiş figürleri görüp göremediğimi soruyor. Hepsini ne yazık ki ilk bakışta göremedim. Figürlerin ne olduğunu söylemeyeceğim. Bakalım siz bunları görebilecek misiniz?

Edebiyat yuvası: Aşiyan

Son halife Abdülmecit tarafından yapılan ‘Sis’ tablosu, Tevfik Fikret’in astığı yerde duruyor

Burayı sadece Tevfik Fikret’in yaşadığı ev olarak biliyordum. Edebiyat-ı Cedide’nin önemli şairlerinden Abdülhak Hamit Tarhan’a, Şair Nigar Hanım’a ve Recaiza’de Mahmut Ekrem’e ait eserleri görünce yanıldığımı anladım. Burası adeta bir edebiyat yuvası... 

Edebiyat yuvası: Aşiyan

Tevfik Fikret'in salonu

BUNLARA DİKKAT EDİN
Müzeye girdiğinizde salonun tavanında yer alan kalem işlemeleri, son halife Abdülmecit’in Tevfik Fikret’in ‘Sis’ Şiirinden etkilenerek yaptığı ‘Sis’ tablosunu mutlaka inceleyin. Oldukça ince detaylar var. Bir sonraki adresiniz Abdülhak Hamit Tarhan Odası olsun.

Edebiyat yuvası: Aşiyan

Çalışma masası

Tarhan’ın şairliği dışındaki devlet adamlığına ait kıyafetler, çalışma masası ve ölmeden önce içtiği son ilacın şişesi de burada. Üst katta ise Fikret’in yatak odasında şairin hemen ölümünün ardından alınan yüz maskı var. Türkiye’deki ölüm maskı örneğinin ilk örneği olması açısından oldukça önemli.

Aşiyan Yokuşu, Bebek. Müze pazartesi hariç her gün 09.00-16.00 arası açık. Giriş ücretsiz.





False