GeriSeyahat Eceabat’ta keşfedilmeyi bekleyen birkaç gizli koy
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Eceabat’ta keşfedilmeyi bekleyen birkaç gizli koy

Eceabat’ta keşfedilmeyi bekleyen birkaç gizli koy

Çanakkale’nin güzel ilçesi Eceabat’ın pırıl pırıl ve bakir koyları, etrafını çevreleyen çam ormanlarının dik yamaçlarının eteklerine adeta saklanmış durumda. Bembeyaz ipek gibi kumlarla kaplı plajları alabildiğine uzun ve sakin. Korona sonrası biraz olsun her şeyi unutmak için Eceabat’a mutlaka uğramalısınız. İşte gizli kalmış koylarıyla Eceabat gezi rehberi…

Geçen yıl ayak bastığımız bu topraklarda sürekli duyduğumuz ve devamlı tavsiye edilen o çok ‘gizli koyları’ nasıl bulacağımız konusunda çekincelerimiz vardı açıkcası. Kesinlikle Yandex ya da Google Map’den sonuç alamadığımız için birkaç kez yolda karşılaştığımız yerel halka danışmak durumunda kalmıştık. Tarifler neticesinde ise kelimenin tam anlamıyla büyüleyici koylara ulaştık ve şimdiye kadar nasıl oldu da gelmedik diye inanılmaz bir pişmanlık ve kızgınlık hissetmiştik.

Eceabat’ta keşfedilmeyi bekleyen birkaç gizli koy


Bu koylara ulaşmak için, abidelere giden yol üzerinde, Kabatepe Orman Kampı tabelasını takip ediyorsunuz. Kabatepe Limanı’na geldikten sonra karşınıza çıkan kavşaktan sağa devam ederseniz, soldaki üçüncü patikanın sonunda Batık Gemi Koyu‘na varacaksınız. Kavşaktan sola doğru kıvrıldığınızda ise Cennet Koyu, Teke Koyu, Kum Limanı ve daha adını bilmediğimiz birçok koy sizleri karşılıyor olacak. Stabilize ve çam ağaçlarıyla çevrili yollardan geçerken kanınızdaki oksijen seviyesinin arttığını ve bu kutsal topraklarda olmanın içinizi kıpır kıpır ettiğini hissedeceksiniz.

Eceabat’ta keşfedilmeyi bekleyen birkaç gizli koy


Eceabat’a nasıl gidilir?

Eceabat’a, İstanbul’dan dört saatlik bir araba yolculuğuyla, Tekirdağ ve Gelibolu üzerinden ulaşım sağlayabilirsiniz. Çanakkale il merkezindense, düzenli feribot seferleriyle buraya gelmeniz mümkün.

Eceabat’ta konaklama

Yarımadanın hiçbir koyunda çadır kuramıyor ve gece konaklama yapamıyorsunuz.  Ancak bölgede, özellikle Eceabat iskelesinin civarında yeterli sayıda pansiyon ve hoteller mevcut. Kabatepe Orman Kampı’nda market, duş, mutfak gibi olanakların bulunduğu bir kamping alanı da var. Kum Limanı’nda yer alan Kum Hotel ise illa otelde kalırım diyenler için bir seçenek olabilir.

Eceabat’ta keşfedilmeyi bekleyen birkaç gizli koy


Eceabat’ta ne yenir?

Bölgede, bağcılık, zeytincilik, meyve yetiştiriciliği ve sebzecilik diğer tarım faaliyetleri arasında yer alırken, susam ve pamuk ekimiyse daha özellikli bir nitelik taşır. Balıkçılık yörenin diğer önemli geçim kaynağı. Eceabat’ı çevreleyen zengin sularda en çok tutulan balık, Çanakkale balıkçılığıyla özdeş olan sardalye…  Eceabat’ta ayrıca şiddetle önereceğimiz yer ise Suvla Şarap evi ve restoranı. Burada hem gruplar halinde hem de bireysel olarak şarap tadımı yapabilir, organik ürünleri tadabilirsiniz.

Eceabat’ta keşfedilmeyi bekleyen birkaç gizli koy


Eceabat’ın tarihi

Çanakkale Savaşları ile adını tarihe yazdıran Gelibolu yarımadasının güneyinde, en hararetli savaşların yaşandığı topraklar Eceabat ilçesi sınırlarında yer alıyor. İlçenin doğusunu Çanakkale Boğazı, diğer kısımlarını ise Ege Denizi ve Trakya’ ya doğru uzanan Saroz Körfezi çevrelemiş durumda. 1973 yılından bu yana Tarihi Milli Park statüsünde yer alan Eceabat’ın, MÖ 2000′lerde Fenikeliler tarafından kurulduğu varsayılmakta. Ayrıca, Troia ve Midillili denizcilerin buralara kadar gelip, kıyı kentleri ve limanlar oluşturdukları tarihi kalıntılardan anlaşılmaktadır.

 

False