GeriSeyahat Dünyanın en sessiz odası: Orfield Laboratuvarı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dünyanın en sessiz odası: Orfield Laboratuvarı

Dünyanın en sessiz odası: Orfield Laboratuvarı

ABD’nin Minnesote eyaletinde bulunan dünyanın en sessiz odası insanın damarlarında akan kanın sesini duyabilecek kadar sessiz. İnsan beyninin sınırlarını aşan bu sessiz odada en çok kalabilme rekoru ise 45 dakika. İşte dünyanın en sessiz odası Orfield Laboratuvarı...

Minneapolis kentinde bulunan Orfield Laboratuvarı 'Dünyanın en sessiz odası' veya 'Yankılı oda' olarak biliniyor. %99.99 oranında ses geçirmez bir özelliğe sahip olan Orfield Laboratuvarı, Guinnes Rekorlar Kitabı'na da geçti. Kalın cam elyaf, iki kat yalıtılmış çelik duvarlar ve 30 santim kalınlığında betonla çevrilen odaya adım atanlar ilk önce şok oluyor, daha sonra halisülasyonlar görmeye başlıyor. İnsan kulağının işitebileceği en düşük ses 0 desibelken bu oda -9 desibelde bir sessizliğe sahip. -9 desibel ise çıldırtan sessizlik anlamına geliyor.

Dünyanın en sessiz odası: Orfield Laboratuvarı

İnsanların en sessiz olarak nitelendirebileceği bir ortamda bile 60 desibel ses varken bu odada -9 desibel sesin olması oldukça ilginç. Bu odanın bu kadar sessiz olmasının sırrı, ses dalgalarının yansımıyor olması. Ses kaynaklarından çıkan tüm ses dalgaları yankı yapmadan odada bulunan özel yalıtım malzemeleri sayesinde emilerek söndürülüyor.

 

Labaratuvarın en büyük mercideki yetkilisi Steven Orfield oda ile ilgili şunları söylüyor: "Bu odada en çok vakit geçiren kişi sadece 45 dakika oturabildi. Sessiz bir ortamda insanın kulakları ortama uyum sağlar. Oda sessizleştikçe siz de daha fala şey duymaya başlarsınız: kalp atışınızı, akciğerlerinizi, midenizden gelen sesleri.”

Dünyanın en sessiz odası: Orfield Laboratuvarı

"Yürürken yaydığınız sesler sayesinde bulunduğunuz ortama uyum sağlarsınız. Bu odada takip edeceğiniz bir işaret yok. Denge kurmanızı sağlayan algılamanız zorlaştığı için de yarım saatten fazla kalmayı düşünüyorsanız odada mutlaka sandalyeye oturmak zorundasınız.”

 

Düşüncenin bile son derece ürkütücü olduğu bu odada 45 dakikadan fazla kalmayı başaran tek kişi ise Derek Muller. Muller, odada kaldığı sürenin çoğunu oturarak geçirmiş.

Dünyanın en sessiz odası: Orfield Laboratuvarı

Orfield dünyanın dört bir yanından bazı kuruluşların odada testler yapmaya geldiğini ve NASA’nın astronotlarına uyguladığı halüsinasyon testlerinin burada gerçekleştirdiğini de ekledi.

İlk kurulduğu vakit, işitme cihazlarının testlerini yapma amacına hizmet ederken günümüzde oldukça ünlü ve ilginç bir oda olarak biliniyor.

False