GeriSeyahat Dünyanın en iyi yolu: Transfagarasan
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dünyanın en iyi yolu: Transfagarasan

Dünyanın en iyi yolu: Transfagarasan

Top Gear programının ‘dünyanın en iyi yolu’ olarak seçtiği Transfagarasan kıvrımlı yolları ve çılgın virajlarıyla macera severleri kendine çekiyor. İşte size Dünyanın en iyi yolu Transfegarasan…

Transfagarasan karayolu olarak adlandırılan bu şaşırtıcı yol 2034 metre yükseklikte. Transylvanya denilen bölgede,  Romanya'daki Fagaras dağlarının üzerinden geçiyor. Sayamadığım kadar çok  ve sık kıvrımlı virajdan, şelalelerin ve buzul göllerinin yanından ve birkaç da tünelin içinden geçerek tırmanıp sonra da iniyorsunuz.  Alpler’in devamı olan Karpat Dağları her virajda hayran kalacağınız manzaralar sunuyor.

Dünyanın en iyi yolu: Transfagarasan


Yolun en büyük fanları motosiklet tutkunları ama bisikletlilerden kampçılara birçok ziyaretçisi var. Havaalanından kiraladığınız arabayla gitmek de diğer bir seçenek. Buralar Dünya’da Dracula adıyla ünlenen namı değer Kazıklı Voyvoda’nın toprakları.

 

Hal böyle olunca masallardan çıkmış bir coğrafyada seyahat ediyormuşsun hissi var. Bölgenin yeşilliği, sevimli köyleri ve şatoları da bu duyguyu pekiştiriyor. Bu kadar kıvrımlı ve yüksek irtifalı bir yol olunca haliyle kışın güvenlik nedeniyle kapanıyor. Ekim ayından itibaren yaza kadar yol kapalı.

Dünyanın en iyi yolu: Transfagarasan

Yol oldukça kıvrımlı nedenle 40 km hızı geçmek mümkün değil. Eh bide her virajda verilen fotoğraf molaları var. Bir de önünüze çıkma ihtimali olan koyun sürüleri var. Onların geçmesini beklerken geçen zaman gezinin keyfi olsa da hesaba katmak gerek. Burası yaklaşık 90 km uzunluğunda ve 5 saate yakın süre ayırmak gerekiyor. Sabahın erken saatlerinde başlayıp karanlığa kalmamanızı tavsiye ederim.


Bu yolun tarihi de oldukça ilginç. 1968’de Ruslar Slovakya’ya girince tedirgin olan diktatör Çavuşesku, ülkenin kuzeyi ve güneyi arasında ordunun hızlıca malzeme ikmali yapabileceği bir yol olmasını planlıyor ve burayı açtırıyor. Yolu açmak için 6 milyon kilo dinamit kullanılmış ve 4 buçuk yıl sürmüş yapımı.

Dünyanın en iyi yolu: Transfagarasan

Zirvede Balea Gölü var. Burada yolun yorgunluğunu atabileceğiniz işletmeler mevcut. Kışın buraya buz otel yapılıyor. Yol kapansa da kışın otele teleferik ile ulaşım mümkün. Bulutlarla çevrili bu göl manzarasına uyanmak ne de güzel olur.

Dünyanın en iyi yolu: Transfagarasan

Braşov havalimanından araba kiralayarak ya da motorunuzla bu gizemli coğrafyayı görmenizi tavsiye ederim.

Fotoğraflar: Sanem COŞKUN



Uçurumun kenarında nefes kesen yolculuk

False