GeriSeyahat Dünyanın en çılgın gezgini! Gittiği ülke sayısını duyunca inanamayacaksınız...
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dünyanın en çılgın gezgini! Gittiği ülke sayısını duyunca inanamayacaksınız...

Dünyanın en çılgın gezgini! Gittiği ülke sayısını duyunca inanamayacaksınız...

‘Dünyanın en çok gezen insanı' Don Parrish’in 21 yaşında başlayan gezme aşkı bugün 73 yaşında hala sürüyor. Don Parrish ‘Most Travelled People’ listesinde 841 lokasyonu gezdi ve bugün ‘dünyanın en çok gezen insanı olarak’ tanınıyor. 52 yıla dünyadaki 195 ülkeden 193’ünü ve ‘UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki 400 yeri sığdıran Don Parrish’in sıradışı hayatına bir bakalım…

1944’te Amerika Birleşik Devletleri’nde doğan Don Parrish’in iddialı bir vasfı var: ‘Dünyanın en çok gezen insanı’.1965’te Teksas’ta üniversite öğrencisiyken Almanya’ya vasıfsız işçi olarak gittiği yaz tatili hayatını değiştirmiş. Don, durumunu “Bütün yaz sadece Almanca konuştum… Bir kültürün içine böylesine derin daldığınızda gözleriniz her türlü olanağa açılıyor.” Diyerek özetliyor.

Dünyanın en çılgın gezgini Gittiği ülke sayısını duyunca inanamayacaksınız...

 

30 yıl önce en büyük hedefi dediği, ABD’nin 50 eyaletini gezme rüyasını gerçekleştiren Parrish kendine yeni, daha yüksek hedefler koydu. 193 kayıtlı Birleşmiş Milletler ülkesini gezmek… Irak, Afganistan, Güney Sudan, Somali gezdiği en tehlikeli modern ülkeler arasında. Ayrıca Don, Kuzey Kore’ye turistik amaçlı giden ilk birkaç Amerikalıdan biri.

Dünyanın en çılgın gezgini Gittiği ülke sayısını duyunca inanamayacaksınız...


Dünyada gezilecek ülke, bölge ve yer tanımlamalarını geniş tutan ‘Most Travelled People’ (MTP) listesindeki 875 yerden yalnızca 34’üne henüz gitmedi. Toplamda 50 Amerika eyaleti, 28 Hindistan eyaleti, Fransa’nın 27 bölgesi, İtalya’nın 10 bölgesi, 32 Çin vilayeti, 23 Arjantin vilayeti, İspanya’da 19 özerk bölgeyi, 83 Rus bağlantılı ülke ve bölge gezdi.

Dünyanın en çılgın gezgini Gittiği ülke sayısını duyunca inanamayacaksınız...

‘UNESCO Kültür Mirası Listesi’nden 400’den fazla yer gezen Don, listenin tümünü bitirmenin imkânsız olduğunu söylüyor. Çünkü BM her yıl listeye 20-25 yeni yer ekliyor.


MTP listesini tamamlamanın kolay bir iş olmadığını söyleye usta gezgin, sistemli çalışmanın kendisine yardımcı olduğunu söylüyor. Parrish, listede kalan 34 yere nasıl, ne amaçla, ne zaman gideceğine karar vermenin iş yükünün çoğunluğunu oluşturduğunu düşünüyor. Karışık problemleri çözmeyi sevdiğini söyleyen gezginin önünde iki büyük yapboz var: Guantanamo ve Gazze Şeridi. Bu iki yere turist olarak girmek mümkün değil. Şimdiden tarihe geçecek performansta gezmiş olan Don bu yerlere gitmeden ‘mükemmel gezgin’ seviyesine ulaşamayacak. Gezginlik kariyeri boyunca 13 Amerikan pasaportu tüketen Parrish’in evinde hareketli hayatına dair sadece bir adet dünya haritası bulunuyor. Gittiği hiçbir yerden hediyelik veya hatıra eşya almıyor. Ömrü boyunca bekâr yaşamış; bu gezgin hayatında ona büyük rahatlık sağlamış. Hiçbir zaman zengin olmayan Don’un 15 yıllık, 225 bin kilometrede Acura model emektar arabası var.

Dünyanın en çılgın gezgini Gittiği ülke sayısını duyunca inanamayacaksınız...

Don Parrish için dünyada gezecek çok yer kalmamış gibi gözüküyor olabilir ancak gezileri planlamada ve sırasında çok önem verdiği seyahat listeleri sürekli güncelleniyor ve yeni yerler ekleniyor. Anlayacağını ömrünün sonuna kadar gezecek isteğe sahip bu adam daha duracak gibi değil.

Kaynak: BBC


Verçenik’in gölgesinde Yedigöller

False