GeriSeyahat Dünya Şeb-i Arus’ta buluştu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Dünya Şeb-i Arus’ta buluştu

Dünya Şeb-i Arus’ta buluştu

Dünyanın dört bir yanından binlerce insanın her yıl, bundan 744 yıl önce vefat etmiş bir insanın ölümünü anmak için değil, kutlamak için aynı heyacan ve coşku ile bir araya geldiğini düşünebiliyor musunuz? Evet, ben düşünmenin ötesinde bunu geçtiğimiz hafta yaşadım. Hem de 744 yıldır her sene, korkudan veya mecburiyetten değil, kalplerinde taht kuran Mevlana Muhammed Celaleddin-i Rumi Hazretleri için bir araya geldiklerine şahit oldum. Daha şimdiden Konya’daki otellerin yüzde 90’ının gelecek sene için dolmaya başladığını öğrendim.

Benim yaşadığım bu muhteşem deneyimi sizlerin de yaşamanız için biraz Şeb-i Arus’a dair deneyimlerimi sizlerle paylaşıyorum. Mevlana Muhammed Celaleddin-i Rumi Hazretleri’nin 22. nesil torunu, UNESCO’nun tek akredite ettiği, Uluslararası Mevlana Vakfı’nın öne çıkan ismi ve benim için de kalbimde çok ayrı bir yeri olan Esin Çelebi Bayru Hanımefendi ve ailesi ile beraber Konya Valisi ve Belediye Başkanı’nın da katılımı ile Şems Hazretleri ziyaret edildi. Mevlana Müzesi’nde mehter marşları ile karşılanma sonrası Mevlana Türbesi’nde küçük semazenlerle sema ayini ile Şeb-i Arus törenleri başlamış oldu. Sema ayin-i şerifi 7 Aralık ve 17 Aralık tarihleri arasında bu 10 günlük süreçte hafta içi günde bir kez, hafta sonu günde iki kez gerçekleştiriliyor.

Dünya Şeb-i Arus’ta buluştu

Konya Valiliği başkanlığında, Başbakanlık Tanıtma Fonu’nun desteği ile organize edilen Şeb-i Arus programı çok yoğun bir akış ile ilerliyor. Uluslararası Mevlana Vakfı, her sene Mevlana ve Mevlevillik ile ilgili çalıştay, kitap imza günleri, bir tane de sempozyum ve Mevlevi bestekârların eserlerinin icra edildiği bir konser gerçekleştiriyorlar. Konya’nın her bir yanında sayısız etkinliklerin olduğu bu on günlük süreç bütün dünyanın akın ettiği muhteşem bir atmosfere dönüşüyor.

Dünya Şeb-i Arus’ta buluştu

7 Aralık’ta başlayan törenler 17 Aralık tarihinde Mevlana Muhammed Celaleddin-i Rumi Hazretleri’nin gün batımında Hakk’a kavuşumunu temsil eden Vuslat anında, Mevlana Muhammed Celaleddin-i Rumi Hazretlerinin türbesinde bütün Uluslararası Mevlana Vakfı’nın katılımı ile dua okunmasıyla devam ediyor. Bu sene Kültür Bakanımız ve eşinin de katılımı ile gerçekleşen duanın ardından akşam Konya Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezi’nin içini dolduran bütün dünyadan binlerce insan ile beraber Şeb-İ Arus Kutlandı.

Dünya Şeb-i Arus’ta buluştu

Ve Şeb-i Arus Vuslat gecesi Uluslararası Mevlana Vakfı’nın Sema ayini şerifi ile herkesin kalbinde taht kurdu.Özellikle son üç senedir, İran devletinin özel izni ve Şeb-i Arus dönemine özel olarak ayarlanan uçaklar sayesinde çok sayıda İranlı ziyaretçilerin de olduğunu gördüm.


Peki Şeb-i Arus tam olarak nedir?

Şeb-i Arus; anlam olarak düğün gecesi manasına gelmektedir. Mevlana Muhammed Celaleddin-i Rumi Hazretleri ölüm gecesinin, Şeb-i Arus olarak anılmasını istemiştir.Mevlana Muhammed Celaleddin-i Rumi Hazretleri özellikle bu gecenin ağlama, yas, matem ile değil; sevinç ve kutlama ile yaşanmasını istemiştir. Çünkü Mevlana Muhammed Celaleddin-i Rumi Hazretlerinin söylediği gibi Sevgili’nin Hakk’a kavuşma günüdür.

Dünya Şeb-i Arus’ta buluştu

Mevlana Muhammed Celaleddin-i Rumi Hazretleri ölümü; ten kafesinde mahkum olan ruhun aslına dönmesi, aşık ile maşukun kavuşması ve ikinci doğum olarak nitelemiştir.“En büyük sevgili olan Allah’a kavuşma günüdür.” “Bizim mezarımızı toprakta arama; bizim mezarımız aşıkların gönlündedir. “ demiştir.

Dünya Şeb-i Arus’ta buluştu


Mevlana Muhammed Celaleddin-i Rumi Hazretleri’nin 744 yıldır en büyük Sevgili Hakk’a kavuşma günü olan 17 Aralık ‘Şeb-i Arus Vuslat Törenleri’ ile her yıl Mevlana Muhammed Celaleddin-i Rumi Hazretleri’nin Konya’daki türbesinde kutlanmaktadır.


Vuslat anlam olarak; erişme, kavuşma ve buluşma manasına gelmektedir. Bilindiği gibi müminler ölmez bir odadan bir odaya geçerler.Konya’da Mevlana Kültür Köyü’nün kurulmasını ve bu sayede Dünyanın her yerinden çok sayıda insanın her dönem çok daha fazla katılım sağlayacağı daha güzel günlere doğru ilerlediğimizi hissediyorum.

 

Fotoğraflar: Can Aydoğmuş, FotoKritik, Alamy

False