GeriSeyahat Çita ve fotoğrafçının ilginç hikâyesi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Çita ve fotoğrafçının ilginç hikâyesi

Çita ve fotoğrafçının ilginç hikâyesi

Fotoğrafçı Kim Wolhuter, Botsvana’daki Mashatu Game Reserve’de çita ve yavrularıyla tam altı hafta geçirdi. Kim Wolhuter, bu kareyi çekerken koşabilirdi ama yakalanacağını biliyordu. Bunun yerine fotoğrafçı, anne çita ona yaklaşırken sakin kaldı. Daha sonra çita, fotoğrafçının ayak parmağını yaladı. İşte bu güzel fotoğrafın hikâyesi…

Fotoğrafçı Kim Wolhuter Botsvana’daki Mashatu Game Reserve’de çita ve yavrularıyla geçirdiği altı haftadan sonra bu ilginç fotoğrafı çekti. Bu süre zarfında, anne çitanın güvenini kazanan Wolhuter, evcil dostlarına nazaran bu büyük kedinin hareketlerinden hiç korkmuyordu.

Daily Mail’e konuşan Wolhuter: “Adeta bir evcil kedinin sahibine yaptığı gibi o da beni test ediyor gibi görünüyordu. Davranışlarında tehditkar bir hava sezmiyordum” dedi ve ekledi “Meraklı ve güven doluydu, o halde benim de aynı duyguları ona hissettirmem ve ne yaparsam yapayım kendimden emin olmam çok önemliydi.”


Çita ve fotoğrafçının ilginç hikâyesi


Wolhuter hayvanları korkutmadan ve kendilerini tehdit altında hissettirmeden çitaların iki tanesiyle selfie çekmeyi bile başardı. Aslına bakarsanız üçü de gayet rahat görünüyor. Sıfırdan 96 km/saat hıza 3 saniyede erişebilme ve 112 kilometreye kadar devam edebilme yeteneğiyle bir çita arabanızı otoyolda çok kolay yakalayabilir. Ama bugün, çitaların hızları ve çevikliği vahşi yaşamın tehditleriyle karşılaşınca kaçmalarına pek yardımcı olamıyor.

Çita ve fotoğrafçının ilginç hikâyesi

 

Son 100 yılda vahşi çita popülasyonu çok azaldı. 1900’lü yıllarda Afrika’daki çita popülasyonu 100 binlerdeyken habitat kaybı, ödüllü avlanmalar ve yasadışı vahşi yaşam ticareti nedeniyle, bugün 9 bin ila 11 bine düştüğü tahmin ediliyor. ;




Afrika’nın dışındaki vahşi yaşamda çok sayıda seyrek popülasyonlar var ama bu popülasyonlardaki hayvanların sayısı da ciddi derecede az. Defenders of Wildlife’a göre İran’daki vahşi çitalar 200’den daha az sayıda. Wolhuter fotoğraflarında vahşi hayvanlarla iyi bir iletişim kurulabileceğini ve vahşi yaşamın güzelliğini kanıtlıyor.

Çita ve fotoğrafçının ilginç hikâyesi


Tabii ki herkes Wolhuter’ın fotoğraflarda yaptığını yapamaz. Vahşi yaşamla ilgilenmek büyük bir sabır ve sakinlik gerektiriyor ama Wolhuter hayati risk içeren durumlarla ilgili tecrübesi olan biri.

Kaynak: The Dodo

False