GeriSeyahat Burası Mezopotamya: Seyahat için ne ararsan var
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Burası Mezopotamya: Seyahat için ne ararsan var

Burası Mezopotamya: Seyahat için ne ararsan var

Sayısız medeniyete ev sahipliği yapan Anadolu topraklarından, Türkiye’nin destinasyon odaklı ilk bölgesel turizm markası ‘Mezopotamya’ doğuyor. Proje Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak’ın zengin kültürel mirasını turizme kazandırmak amacıyla başlatıldı. Göbeklitepe’nin etrafında keşfedilen 11 yeni tepeyle Mezopotamya markasının en vurucu noktası ‘Güneydoğu’nun Piramitleri: 12 Tepe’ olacak...

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Dicle, Karacadağ ve İpekyolu kalkınma ajanslarının işbirliğiyle hazırlanan Mezopotamya’nın tanıtım stratejisi ve eylem planı geçen günlerde duyuruldu. Açık hava müzesi görünümüyle sadece Türkiye’nin değil, tüm dünyanın en büyük turizm destinasyonlarından biri olacak Mezopotamya, bölgeyi tek bir isimle markalaştırıp önemli bir sürdürülebilir turizm destinasyonu yapmayı amaçlıyor.

Proje kapsamında öncelikle toplanan verilerle tematik kent içi ve bölge rotaları belirlendi. Belirlenen bu rotalar, oluşturulan internet sitesi ve mobil uygulamaya aktarıldı. Türkçe ve İngilizce sosyal medya hesapları oluşturuldu. www.mezopotamya.travel sitesinde bölgedeki etkinlik, deneyim, gastronomi ve konaklama noktalarının interaktif haritasını, 35 kent rotasını, 9 tematik rota ve seyahate dair ipuçlarını bulabilirsiniz. Sitede şu anda öncelikle Türkçe ve İngilizce içerikler var. Kısa süre içinde Almanca, Rusça ve Çince de olacak. Bu içeriklere mobil cihazlarından ulaşmak isteyenler ‘Mezopotamya Gezi Rehberi’ adıyla uygulama mağazalarından indirebiliyor. Bunun yanında Mezopotamya markasının uluslararası ve ulusal medya görünürlüğü ve bilinirliğini arttıracak, bölgenin avantajlarını ön plana çıkaracak tanıtım çalışmaları yürütülecek.

Proje ayrıca tek tek Mezopotamya’daki 9 ilin sahip olduğu turizm çeşitliliğini de öne çıkaracak. Bu illerde doğa, kültür, inanç, gastronomi turizmiyle eko ve termal turizm alanlarında çalışmalara ağırlık verilecek.

Bu projenin en önemli açıklamasını Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy yaptı. Bakan Ersoy’un verdiği bilgiye göre, Göbeklitepe’nin çevresindeki 100 kilometrelik hatta 11 tane daha tepe bulundu.

Artık bölgenin adı Göbeklitepe değil, 12 Tepe olarak kullanılacak. 12 Tepe ile ilgili bakanlıklar tarafından yürütülen kapsamlı bir çalışma da tamamlanmak üzere. 12 Tepe’nin tanıtımı ve dünya çapında lansmanı eylül ayında yapılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı, dünyanın birçok üniversitesi ve arkeoloji konusunda uzman isimlerle işbirliği yaparak tanıtacağı 12 Tepe’yi Türkiye’nin eşi benzeri olmayan bir hazinesi olarak görüyor ve çalışmalar buraya yoğunlaşıyor. Çalışmayı yapanlara göre çok yakında bütün dünya ‘Güneydoğu’nun Piramitleri’ de denilecek 12 Tepe’yi konuşacak.

BİSİKLET YOLLARINDAN ARKEOPARKLARA

Mezopotamya projesi kapsamında bölgedeki 9 ilde macera turizminden bisiklet yollarına, inanç turizminden gastronomi turizmine, eğlenceden alışverişe ve tarihi eserlerden arkeoparkalara kadar nerede ne yapılacağı tek tek belirlendi. Şimdi
bölgenin dünya çapında tanıtımı için planlanan adımlar atılacak.

False