GeriSeyahat Bulgaristan Oturma İzni Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bulgaristan Oturma İzni Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bulgaristan Oturma İzni Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bulgaristan oturma izni için öncelikle D vize sahibi olmak gerekir. Sonrasında Bulgaristan konsolosluklarından randevu almak ve evraklar ile beraber gitmek gerekmektedir. Evrakların yanında ödeme dekontunun da olması önemlidir. Bulgaristan oturma izninin nasıl alındığı ve şartlarının tüm detaylarını sizler için derledik.

Bulgaristan oturma izni için alınması gereken vize D vizesidir. Ayrıntılı ve prosedürü fazla olan bir vize olduğundan danışmanlık alınabilir. 

 Bulgaristan Oturma İzni Nasıl Alınır? 

 D vize ülkede uzun süre konaklama için alınması gereken bir vizedir. Oturma izni için öncelikle D vize almak sonrasında da Bulgaristan oturum kartı başvurusu yapılması gerekir. İş gezisi, aile ziyareti ya da turizm seyahat amacıyla yapıldığı için D vizesi kapsamına girmez. 

 Bu vizeyi talep edebilmek için konsolosluklara uzun süre ikamet etmek için gerekli sebepleri de sunmak gerekir. Evraklar ile beraber gerekli sebep konsolosluklara iletilir. Eğer gerekli görülmezse ve evraklarda eksiklik olursa D vize başvurusu reddedilebilir.

  Şartları Nelerdir? 

 Bulgaristan oturma izni almanın birden fazla yolu vardır. Bulgaristan'dan oturma izni almak için bir Bulgar vatandaşı ile evlenebilir ya da eğitim için Bulgaristan kurumlarından birinde kayıt oluşturabilirsiniz. Bunun dışında eskiden Bulgar vatandaşıysanız ya da Bulgaristan'da diplomatik misyonda çalışan birinin eşi ya da çocuğuysanız oturma izni alabilirsiniz.

  Tedavi amacı ile Bulgaristan'a gelen vatandaşlara ve yatırımcı lisansı olanlara da oturma izni verilebilir. Oturma iznini hangi yol ile alacaksanız gerekli evrakları ve vizeyi çıkarmanız gerekir. Böylece tamamlanmış evraklar ile Bulgaristan konsolosluklarına başvuruda bulunabilirsiniz. 

 Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

  Uzun süreli yerleşim için vize başvurularını direkt olarak kişilerin yapması gerekir. Bulgaristan'dan oturma izni almak için öncelikle Türkiye'de bulunan Bulgar diplomatik temsilciliklerine gitmek ve D vize başvurusu yapmak gerekmektedir. Bu nedenle başvuru sahibi tarafından da Bulgar Konsolosluğundan tüm evraklar ile beraber işlemlerin tamamlanması önemlidir.

  D vize başvurusu konsolosluk birimlerinin talep ettiği evraklar ile beraber tamamlanabilir. Başvuru sürecinde eğer eksik ya da hatalı evrak olursa süreç aksayabilir ya da vize başvurusu olumsuz sonuçlanabilir. C vizesine göre daha detaylı bir prosedüre sahip olduğu için D vize başvurusu için merkezlerden danışmanlık da talep edebilirsiniz. 

 Bulgaristan Oturma İzni Başvuru Aşamaları 

 Kişilerin başvuracakları vize için evrakları tamamlaması ve konsolosluk birimlerinden randevu alarak evraklarını iletmesi gerekir. Sunulacak olan evrakların tasdik ve tercüme işlemlerinin de yapılması ve ayrıca evrakların apostilli olması gerekir. Evraklar banka dekontu ile birlikte ilgili konsolosluk birimine sunulmalı ve sonuçlanması beklenmelidir. 

 Başvurunun sonuçlanması 45-60 gün içinde olabilir. İş yoğunluğu ve resmi tatiller bu süre üzerinde değişiklikler olmasına sebebiyet verebilir. Değerlendirme sonuçlarını yalnızca Bulgaristan Dışişleri Bakanlığından öğrenebilirsiniz. Elbette işlemlerin doğru ve eksiksiz olması oturma iznini verileceği anlamına gelmez. Oturma izni başvurusunda her türlü sonuç çıkması mümkündür. 

False