Bisikletle 10 ülke ve 4 bin 500 km

Pınar ve Ateş Yalabık çifti mühendis. İkisi de kamp yapmayı ve dağcılıkla uğraşmayı seviyor. Daha önce bisiklet yolculuğuna çıkmayan çift, hayalini kurdukları tura çıkmak için önce işlerinden ayrıldı. Sonra ver elini Avrupa... Altı ayda 4 bin 500 km pedal çeviren Yalabık çifti 10 ülkenin altını üstüne getirdi.

Haberin Devamı

İlk kez bisikletle bir maceraya atıldınız, bu fikir nasıl çıktı ortaya?
Ateş: Yolculuğumuz öncesinde aktif ve yoğun bir hayatımız vardı. İş yoğunluğumuzun dışında neredeyse her akşam ya bir spor faaliyetine ya da parçası olduğumuz bir STK’nın etkinliğine katılıyorduk. Akşamları işten dönünce hangi birini yapsak diye düşünüyorduk. Sonrasında böyle bir seyahat kararı aldık. İşlerimizden izin alabilirdik ama ayrıldık. Bir buçuk ay sonra bisikletlerimiz kutulanmış, hazırlıklarımız tamamlanmıştı.

 

Bisikletle 10 ülke ve 4 bin 500 km
Almanya

 

Bu ilk büyük turunuz muydu?
Pınar: Bu seyahatten önce otomobil kiralayıp Fransa’nın güneyinden başlayıp, İtalya’dan geçen ve İspanya’da biten bir tur yapmıştık.

Haberin Devamı

Nasıl bir hazırlık yaptınız?
Ateş: Yol bisikletimiz yoktu ama zaman zaman arazide kullandığımız dağ bisikletlerimiz vardı. Ayrıca bisiklet almadık. Halihazırdaki bisikletlerimizi modifiye ettik. Lastiklerini değiştirip, çantalarımızı tutacak portbagajlar taktık. Bisiklet çantalarımızı kolay takılıp çıkartılabilir ve su geçirmez olanlarından seçtik. Mutfak eşyalarımızı, uyku tulumlarımızı ve çadırımızı yanımıza alarak yola koyulduk.

 

Bisikletle 10 ülke ve 4 bin 500 km
İngiltere

 

Rotanızı nasıl belirlediniz?
Ateş: İlk rotamız Galler’in kalbi olarak da bilinen bir bisiklet rotasıydı. Oradan İskoçya ve tekrar İngiltere’ye uzanan bir yolu takip ettik. İngiltere’nin güney- doğusundan feribotla Fransa’ya geçtik. Fransa’dan kuzeye yol aldık. Hollanda ve Belçika’da pedalladık. Daha sonra Ren Nehri’nin denize döküldüğü yerden başlayarak Alpler’deki kaynağına kadar takip ettik. Bu sırada yolumuz Hollanda, Almanya, Fransa, İsviçre ve Avusturya’dan geçti. Sonra rotamızı doğuya çevirdik ve bu sefer de Tuna Nehri’ni takip etmeye başladık. Nehrin kaynağından yola çıktık ve yine İsviçre, Almanya, Avusturya ve Slovakya’da yol aldık.

 

Haberin Devamı

Bisikletle 10 ülke ve 4 bin 500 km
Tüm eşyaları bu kadardı.

 

Nerelerde konakladınız? Kaç kilometre pedal çevirdiniz?
Pınar: Zaman zaman bizi misafir eden başka bisikletçiler dışında hep çadırda kaldık. İlk zamanlar işleri bırakmış olmamızın tedirginliği ve belirsizlikler yüzünden günlük ortalama 25 km yol gidebildik. Zamanla daha az yiyecek taşımaya başladık. Günlük ortalamamız 75 km’ye çıktı. Toplam tur boyunca 4 bin 500 km yol kat ettik.

 

Bisikletle 10 ülke ve 4 bin 500 km
Fransa

 

Bisikletle ulaşım açısından Avrupa’yı nasıl değerlendirirsiniz?
Pınar: Bisikletli yaşam çok ileri seviyelerde; işlerine bisikletle giden, yaşlı-genç demeden birçok kişi bisiklet kullanıyor. Avrupa’da insanların birbirine saygılı tutumu bisiklet yollarında da kendini gösteriyor. Yol boyu trafikte riskli durumla karşılaşmadık. Maalesef aynısını Türkiye’de yaptığımız kısa geziler için söylemek zor.

 

Haberin Devamı

Bisikletle 10 ülke ve 4 bin 500 km
Hollanda

 

 

Bisikletle yollarda olmanın avantajları ve dezavantajları neydi?
Ateş: Yol yanınızdan akıp giderken kuşları, rüzgârı duyabiliyorsunuz. Yolda birileriyle karşılaşıp ayaküstü sohbet edebiliyorsunuz. İnsanları tanımak için bisikletle seyahat etmek çok fırsat veriyor. Tek dezavantajı bisikletlerimizi ve çantalarımızı kamp alanına bırakmadan alışverişe gitmemizin zor olmasıydı.

 

Bisikletle 10 ülke ve 4 bin 500 km
İsviçre

 

 

Tüm yaşadıklarınız size neler kattı?
Pınar: Altı ay çok az eşyayla yaşadık. Az yedik, çok hareket ettik. Dönünce, evde her şey lüks gelmeye başladı. Bu yüzden evimizi küçültmeye, eşyanın insana ağır gelen yükünden kurtulmaya karar verdik. Bisiklet turundaki mottomuz olan “Sadece onsuz yapamayacağın eşyalarını yanına al” cümlesine uyarak birçok eşyamızı, hatta kitaplarımızı da gönüllü kuruluşlara verdik. Yeteri kadarı bize yetiyor. Her eşya insana yük. Turda yaptığımız gibi ‘yavaş’ yaşamaya çalışıyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları