GeriSeyahat Bavulları hazırlayalım, ilk tatil zili çalıyor
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Bavulları hazırlayalım, ilk tatil zili çalıyor

Bavulları hazırlayalım, ilk tatil zili çalıyor

İlköğretim ve liselerin ilk ara tatili 15 Kasım’da başlıyor. Neredeyse iki yıldır okula gitmiyorlardı ve ilk dönem pek çoğu için kolay geçmedi. Keşif duygusunu harekete geçirecek, doğaya ve dünyaya ilgiyle bakacakları güzel bir tatili hak ettiler. Bir hafta sürecek bu küçük molada hem dinlensinler hem de öğrensinler diye çocuklarımızla birlikte yapabileceğimiz verimli bir tatil planlamak için jürimize danıştık. Yurtiçinden ve yurtdışından 10 ilgi çekici öneriyi sıraladık.

Nalan Miri Sözer, yazar
‘Temel Reis’in köyü var
MALTA ADASI

Güneşi, sporu, eğlenceyi, tarihi ve dalmayı sevenler için Malta bakir bir ada. Ülkede hava genellikle sıcak. Yıllık ortalama 22 derece civarında. Güney Avrupa’da, Sicilya’nın güneyinde. Binlerce yıllık bir tarihe sahip olan Malta, bir takımadalar topluluğu. En büyükleri Malta, Gozo ve Comino adalarının hepsi de tarihi dokuları, kendilerine has özellikleri ve masmavi denizleriyle eşsiz bir bütünlük oluşturuyor. Başkent Valetta, Malta’da ilk görülmesi gereken yerlerden biri. Tarih boyunca birçok ordunun işgaline uğramış, paylaşılamayan kent UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde.

Bavulları hazırlayalım, ilk tatil zili çalıyor

Yarımada görüntüsüyle inanılmaz bir tarihi dokuya sahip. Malta Şövalyeleri burayı bir sebeple terk etmiş de hiçbir şey bozulmadan günümüze kalmış gibi. En büyük akınları Osmanlı’nın yaptığı kentin görkemli katedrallerinde duvar ve tavan işlemelerinde bol bol savunma ve hikâyeleri resmedilmiş. Ayrıca barok resmin babası, isyankâr ressam Caravaggio bir süre Malta’da sürgünde kalmış; onun buradaki izlerini de takip edebilirsiniz. Valetta büyük limanıyla dünya denizciliğinde önemli bir yere sahip. Malta’da görülebilecek yerlere bir diğer güzel örnek ‘Temel Reis’ filminin çekildiği ve filmden sonra dekorun ziyarete açıldığı Popeye Village. Deha ve Yekta buraya bayıldılar. Resmen köyde yaşamanın yollarını aramaya başladılar. “Burada sürekli yaşasak okula gider miyiz anne? Biz de böyle kostümler giyip şu güzel evlerde yaşayabilir miyiz?” dediler.

Serda Büyükkoyuncu, seyahat yazarı
Yaz daha bitmedi
ANTALYA

‘Biz de kışa hazır değiliz’ diyenler için harika bir seçenek. Kaleiçi tarihin izlerini göreceğiniz yerlerden biri. Çocuklar Hadrianus Kapısı’nda kendini yüzlerce yıl geriye gitmiş hissedecek. Tarihi Saat Kulesi, Antalya hatırası pozları için harika seçenek. Kaleiçi’ndeki beş Ortodoks Rum kilisesinden biri olan Aya Yorgi Kilisesi, çocuklara dinlerin kardeşliğini göstermek için doğru bir seçim olacak.
Bavulları hazırlayalım, ilk tatil zili çalıyor

Olympos’ta doğa yürüyüşü ve efsanelere konu olmuş, yerden her daim ateş çıkan Yanartaş’ı göstermek onları heyecanlandıracaktır. Demre’deki Noel Baba Kilisesi, Kekova’da ki Theimussa Antik Kenti, Türkiye’nin en iyi korunmuş antik kentlerinden Termessos, camla kaplı yolların altında tarihi görebileceğiniz Side ve Patara gezileri çocuğunuzun çocuklarına anlatacağı sayısız anı biriktirmesini sağlayacak.

Ömür Kurt, Hürriyet aile-çocuk yazarı
Karadeniz’in incisi
SAMSUN

Kurtuluş Savaşı’nın başladığı ve ilk mitingin yapıldığı kent olan Samsun aynı zamanda ülkemizdeki altı Devlet Opera ve Balesi’nden birine de ev sahibi. Yarıyıl tatilinde ailece Atatürk Yolu’nu izleyebilir, tarihi 10 bin yıl öncesine uzanan Tekkeköy’ü ziyaret ederek tarihöncesi çağlara yolculuğa çıkabilir, Şahinkaya Kanyonu’nda tekneyle tur yapabilir, Devlet Opera ve Balesi’nde oyun izleyebilir, Bandırma Vapuru Müzesi ve Gazi Müzesi’ni de gezebilirsiniz…
Bavulları hazırlayalım, ilk tatil zili çalıyor

Vaktiniz olursa Nebiyan Dağı yürüyüş parkurunu tırmanın, manzara izleme noktalarından şehri fotoğraflayın, ormanın içindeki mekânlardan birinde de ailece Samsun lezzetlerini tadın. Seyahatiniz sırasında yanınıza kitap almayı da unutmayın. Amazon Parkı’nda bir banka oturup doyasıya kitap okuyun.

Saffet Emre Tonguç Hürriyet Seyahat yazarı
Tramvayla gezin
VİYANA

Okulların kısa bir mola vereceği kasım ayında, çocuğunuzla güzel vakit geçirebileceğiniz bir şehir Viyana. Yürüyerek keşfedebileceğiniz gibi opera binasının önünden kalkan ve kısa sürede neredeyse tüm önemli binaların önünden geçen 1 numaralı tramvayı da tercih edebilirsiniz. Ünlü kırmızı dönme dolabın olduğu, Viyana’nın simgelerinden Prater’de ister yukarıdan manzaranın tadını çıkarın, ister lunaparkında güzel vakit geçirin. Hundertwasser isimli ünlü mimarın yaptığı 52 evden oluşan bina, ilginç dış cephesi ve rengârenk seramikleriyle ziyaretçileri şaşırtıyor. Merkezdeki Ulusal Tarih Müzesi’nde geçmişe doğru bir yolculuk yaptıktan sonra hemen yakınındaki Museumsquartier’de sanatın içinde modern bir dünyaya adım atın. Şehrin mutfağını deneyimlemek için önerilerim; otantik Zum Schwarzen Kameel, sosyetik Fabios ve Coburg Sarayı’nın içindeki Clementine. Yemeğin ardından Osmanlı’dan gelip Viyana’da meşhur olan kahvelerin tadına bakmayı ihmal etmeyin.

Canan Demiray, seyahat yazarı
Ailece müze gezin
MADRİD

Madrid gezinize klasik müze üçgeninin parçaları Prado, Thyssen ve Reina Sofia ile başlayın. Reina Sofia’da Picasso’nun ‘Guernica’sı ve Dali ile çocuğunuzu tanıştırın. Prado ve Thyssen müzelerindeyse çocuklar için sesli ve görsel rehberi almadan tura çıkmayın. Müzenin hemen yamacındaki Retiro Parkı’nda gölete bakan kristal saray hem ısınmak hem de harika fotoğraflar için ideal...
Bavulları hazırlayalım, ilk tatil zili çalıyor

Cervantes’in ünlü eseri ‘Don Kişot’u yolculuk öncesi çocuğunuza hediye edin. Böylece Plaza de Espana’da mola verdiğinizde göreceği kahraman heykellerini hikâyeden hatırlayabilir. Teleférico de Madrid, şehri kuşbakışı görmek isteyenler için enfes. Şehirdeki en iyi churros ve sıcak çikolata için San Gines’te bir masa kapmayı ihmal etmeyin.

Melis Çalapkulu Hürriyet Ekler ‘Çocukla Hayat’ köşe yazarı
Anıtkabir’i görmeyen çocuk kalmasın
ANKARA

Ankara’ya arabayla gitmenin en güzel yanlarından biri, yol boyunca değişen manzarayı izlemek... Bu sırada çocuklarla oyunlar oynayarak çevreyi tanımalarını sağlayabilirsiniz. Biz iki gece konaklayıp bunu hem bir Ankara gezisi hem de termal otel tatili olarak planladık. Haymana’daki termal otellerden birinde kaldık ve soğuk havaya rağmen dış mekândaki sıcak termal havuzda yüzmenin keyfini çıkardık.
Bavulları hazırlayalım, ilk tatil zili çalıyor

Kızılcahamam’da da pek çok güzel termal otel var, aklınızda olsun. Ankara’nın merkezinde Anıtkabir’in ardından Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi Binası olan Kurtuluş Savaşı Müzesi ile hemen yanındaki İkinci Türkiye Büyük Millet Meclisi Binası olan Cumhuriyet Müzesi’ni sırayla gezdik. Çankaya’daki MTA Tabiat Tarihi Müzesi, bizimkiler gibi tarihöncesi çağlara ve dinozorlara meraklı çocuklar için harika bir deneyim sunuyor. Ankara Kalesi ve Etnografya Müzesi de zamanınız kalırsa görmeniz gereken yerlerden.

Gülay Barbaros Altan Hürriyet Seyahat Yazıişleri Müdürü
Kızıldeniz’de bir hafta
HURGADA

Mısır’a kızım doğmadan önce birkaç kez gittim. Tam onu götürmeye niyetlendiğimizde de karışıklıklar yaşandı. Söz verip verip ertelediğimiz Kızıldeniz gezisini bu ilk ara tatil için planladım. Şarm El Şeyh çok popüler ama biz bu kez Hurgada’yı seçeceğiz, çünkü buradan Luksor’a, Krallar Vadisi’ne de günübirlik turlar düzenleniyor. Amacım Antik Mısır tarihine meraklı olan Bilge’ye tam 2000 yılda yapılan tapınaklar kompleksi Karnak’ı gösterebilmek. Eğer vaktimiz kalırsa bir de Nil’de felluka (yelkenli sandal) turu yaparız.
Bavulları hazırlayalım, ilk tatil zili çalıyor

Geçen mayıs Şarm el Şeyh ve Hurgada’yı gezen yazarımız Saffet Emre Tonguç, konaklama için Rixos Premium Magawish Suites&Villas’ı önerdi. Deniz suyu soğursa ısıtmalı açık havuzları varmış. Umarım deniz sıcak olur çünkü Hurgada bir dalış cenneti. Bilge yaşıtları gibi, bir dönem hayran olduğu Nemo ve Dory’nin onlarca türdeşini görebileceği sularda şnorkelle çok vakit geçirecek ama kesinlikle bayılacağı çölde atv safari ve cam tabanlı tekne turu da yapılacaklar listemizde.

Bahar Akıncı, seyahat yazarı
Çok eğlenecekler
ESKİŞEHİR

Eskişehir son yıllarda özellikle yerli turistler arasında popüler bir rota. 2013’te Türk Dünyası Kültür Başkenti ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkenti unvanlarını alan Eskişehir, kaplıcalarıyla sağlık turizmine, doğal güzellikleriyle dağcılık, trekking, doğa gezisi, ekstrem sporlar gibi pek çok faaliyete müsait. Odunpazarı Evleri, Kurşunlu Camisi ve Külliyesi, Eskişehir Balmumu Müzesi, Şelale Park, Lületaşı Müzesi Cumhuriyet Tarihi Müzesi, Alaaddin Camisi’ni ziyaret edebilirsiniz.
Bavulları hazırlayalım, ilk tatil zili çalıyor

Şelale Park’ta büyük yapay şelaleden klasik çocuk oyun alanlarına, yel değirmeninden Don Kişot heykeline kadar yok yok! Porsuk Çayı ve adalar, dinlenmek için ideal mola yeri. Porsuk’ta gondol veya bot gezintisi yapabilir, kıyısında, ağaçların altındaki kafelerde vakit geçirebilirsiniz. Cumhuriyet Tarihi Müzesi’nde Atatürk’ün şahsi eşyaları da sergileniyor. Sazova Bilim Sanat ve Kültür Parkı da çocukları çok mutlu ediyor. İçinde bilimden oyuna her türlü ilgi çekici alan var. Kütahya yolu üzerindeki park, çok büyük bir alanı kapladığından gezi trenine binebilirsiniz.

Burcu Gürtürk Kadak, Hürriyet Seyahat gezgini
Tarihe yolculuk...
FLORANSA

Müzeleri, katedralleri, sanat eserleriyle büyüleyici bir atmosfere sahip olan şehir, çocuklara tarih ve sanat kitaplarından öğrendikleri Rönesans’ı daha iyi kavrama ve dönemin ünlü sanatçılarının eserlerini yakından görme imkânı sunuyor. Şehirdeki önemli yapıları yürüyerek gezebilirsiniz. Floransa’nın en önemli meydanı Piazza della Signoria. Michelangelo’nun ünlü heykeli ‘David’in bir kopyası burada sergileniyor.
Bavulları hazırlayalım, ilk tatil zili çalıyor

Meydanın etrafında çok sayıda tarihi bina ve başka heykeller var. Gerçi İtalya’da neredeyse her binada, balkonda, çeşmede irili ufaklı birçok heykel vardır. Floransa’da ziyaret edilmesi gereken yerler arasında Uffizi Galerisi, Arno Nehri üzerindeki Ponte Vecchio, Duomo adıyla bilinen Santa Maria del Fiore ve tabii ki tüm şehri tepeden görmenizi sağlayacak panoramik bir manzara sunan Michelangelo Tepesi var.

Erdoğan Gümüş, Hürriyet Seyahat gezgini
Gondol sefası...
AMASYA

Şehzadeler şehri Amasya, tarih ve kültür gezisi için biçilmiş kaftan. Aynı zamanda Kurtuluş Savaşı’nın ilk kıvılcımlarının atıldığı şehir. İlk ziyaret edilmesi gereken mekânı da Milli Mücadele Müzesi olmalı. İkinci adresiniz Kral Mezarları olsun. Buradan Yeşilırmak’ın ikiye böldüğü şehrin muhteşem manzarasını seyredebilir, fotoğraflayabilirsiniz.
Bavulları hazırlayalım, ilk tatil zili çalıyor

Şehrin simgesi Yalıboyu evlerinin sokak aralarında dolaşmak, geceleri ışıklandırılan yalı boyunca yürümek de büyük keyif katacaktır gezinize… Osmanlı dönemi şaheseri II. Bayezid Külliyesi, Anadolu’da müzikle tedavi yapılan ilk hastane Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi, Ferhat ile Şirin Âşıklar Müzesi gezip görülecek yerlerden bazıları… Çocuklarınızla birlikte yapacağınız seyahatinizi Yeşilırmak üzerinde gondol gezisiyle taçlandırmayı da unutmayın.

False