GeriSeyahat Aydın'ın yeşil cenneti: Dilek Yarımadası Milli Parkı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Aydın'ın yeşil cenneti: Dilek Yarımadası Milli Parkı

Aydın'ın yeşil cenneti: Dilek Yarımadası Milli Parkı

Aydın ili sınırları içerisinde bulunan Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Akdeniz’den Kafkasya’ya kadar kıyılarda yayılım gösteren neredeyse tüm bitkilerin olarak bir arada görüldüğü doğal botanik bahçesi niteliğinde bir milli park...

Toplam 27.598 hektar bir alana sahip olan Milli Park Kuşadası, Söke ve Didim ilçe sınırlarında kalmaktadır. Yarımadanın güneyine bitişik Büyük Menderes Deltası 1994 yılında Milli Park’a dahil edilmiş olup; 16.690 hektar büyüklüğündedir.

Aydının yeşil cenneti: Dilek Yarımadası Milli Parkı



Bu benzersiz çeşitlilik nedeniyle Dilek Yarımadası, Avrupa Konseyi tarafından Avrupa Biogenetik Rezervleri Şeması’nda ‘Flora Biogenetik Rezerv Alanı’ olarak kabul edilmiştir.Yarımadanın hemen güneyinde bulunan Büyük Menderes Deltası’nın en önemli su kaynağı, 584 km. uzunluğundaki Büyük Menderes Nehri’dir.

Aydının yeşil cenneti: Dilek Yarımadası Milli Parkı



Delta, morfolojik gelişimin hızlı olduğu ağız kısmında, bu gelişim sürecinin ürünü olan birçok lagün ile tuzcul bataklıklar ve çamur düzlüklerini kapsayan taşkın özelliğinde sulak alandır. Bu alan içerdiği biyolojik çeşitlilikten, nesli tükenmek üzere olan canlılardan ve endemik türlerden dolayı uluslararası öneme sahiptir ve uluslararası Ramsar, Bern ve Rio Sözleşmeleri ile Barselona Konvansiyonu ile korunmaktadır.

False