GeriSeyahat Arkadaşını en iyi seyahatte tanırsın, takımını da öyle
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Arkadaşını en iyi seyahatte tanırsın, takımını da öyle

Arkadaşını en iyi seyahatte tanırsın, takımını da öyle

Cedi Osman yolculukta hangi kitabı okuyor? Derrick Brown’ın izlerken gülme krizine girdiği komedyen kim? Can Maxim Mutaf uçakta ne yiyor? Anadolu Efes’in geçen hafta Zalgiris Kaunas’la oynadığı maçın skorunu her taraftar biliyor ama bu soruların yanıtını sadece Anadolu Efes’le deplasmana gidenler... Litvanya deplasmanında oyuncular ve taraftarlarla birlikteydik…

Freebird Airlines’ın Litvanya, Kaunas seferini yapan uçağın tekerlekleri yere değer değmez bir alkış kopuyor. Hayır, yolcuların yere sağ salim indikleri için sevinmeleri değil bu coşkunun sebebi. Anadolu Efes Spor Kulübü oyuncularını, yöneticilerini ve taraftarlarını taşıyan uçağın hostesinin anonsu şu cümleyle bitirmesi: “Takıma yarın akşam oynanacak maçta başarılar dileriz”. Türkiye’de spor turizminin geçmişi aslında epey eskilere uzanıyor ama nedense bilinirliği çok fazla değil. Taraftarlar -özellikle yurtdışı deplasmanlarında- takımlarını yalnız bırakmıyor. Takımını gurbet ele bir başına göndermemeye gönüllerinin razı olmaması bir yana yurtdışı deplasmanında alınan galibiyetin tadı hiçbir şeyde yok... Sıkı taraftar da bunu biliyor.

Arkadaşını en iyi seyahatte tanırsın, takımını da öyle

Turlar bazen tarifeli uçaklarla, bazen de özel uçaklarla yapılıyor. Kaunas’a direkt uçuş bulunmadığı için bu deplasmana özel uçakla gidildi. Uçuş ekibi Anadolu Efes’e, takımın beresini giyerek destek verdi.

 

 

Efestur, Anadolu Efes Grubu’nun seyahatlerini organize etmek üzere 1984’te kurulmuş. Yaklaşık beş yıldır da Anadolu Efes takımının maçları için ‘taraftar turları’ düzenliyor. Geçen hafta takımla  birlikte yaklaşık 50 kişilik kafileyi Zalgiris Kaunas-Anadolu Efes, Euroleague maçına götürdü.

Arkadaşını en iyi seyahatte tanırsın, takımını da öyle
Anadolu Efes Spor Kulubü’nün Zalgiris Kaunas’la oynadığı deplasman maçına 21 Mart Dünya Down Sendromu Günü’nü birlikte kutlamak üzere Down Sendromu Derneği’nin iki üyesi; Robert Cem Osborn ve Şule İnan da geldi. Osborn ve İnan,  Special Olympics Litvanya bünyesindeki altı Litvanyalı sporcuyla birlikte karşılaşmanın devre arasında binlerce seyircinin önünde basket attı.

Kahramanınızla yan yana oturuyorsunuz

Tuttuğunuz takımın oyuncusunun sadece maçtaki performansıyla değil de yolculukta ne yiyip içtiğiyle, pasaport kuyruğunda takım arkadaşıyla neler konuştuğuyla, yolculuk sırasında vaktini nasıl geçirdiğiyle de ilgileniyorsanız, üst rütbeden bir taraftar sayılırsınız. Taraftar turları işte tam da böylelerine göre… Bu tura katılanlar da Anadolu Efes oyuncularının; Falih Rıfkı Atay’ın ‘Çankaya’sını Yuval Harari’nin ‘Homo Deus’unu okuduklarını, komedi şovları ve gerilim filmleri izlediklerini, elma atıştırdıklarını, uçakta koltuklara sığabilmek için türlü numaralar denediklerini ve en çok takımın malzemecisi Adnan Güney’le sohbet etmeyi sevdiklerini öğrendiler.

Arkadaşını en iyi seyahatte tanırsın, takımını da öyle

Takımın en sıkı taraftarlarından müzisyen Tanju Can, “Onlar bizim için birer kahraman… Düşünsenize, kahramanınızla yan yana oturuyorsunuz. Bu bizim için çok önemli bir şey” diye anlatıyor takımla birlikte seyahat etmekten duyduğu mutluluğu. Oyuncular tarafında da durum farklı değil. Kaptan Doğuş Balbay, “Deplasmandaki maç sırasında tribünde tanıdık yüzler görmek bize ekstra bir enerji veriyor. Yolculuk boyunca da taraftarlarla hep iç içe oluyoruz. Bu çok özel bir şey” diyor.

Arkadaşını en iyi seyahatte tanırsın, takımını da öyle

Zalgiris taraftarlarından Mindaugas Satsus (soldan ikinci) önceki maçlarda tanışıp arkadaş olduğu Anadolu Efes taraftarı Bülent Şirin, Tanju Can ve Buğra Balaban’a soğuk havada göle girme geleneğini birlikte yerine getirmeyi teklif etti.

 

 

Takımın genel direktörü Alper Yılmaz, bu ‘iç içeliğin’ bir dengede kalması için çaba sarf edenlerin başında geliyor. “Taraftarın maç öncesi söyleyeceği bir söz, -iyi niyetle bile söylenmiş olsa- maçı olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden gidiş yolunda oyuncularla taraftarlar arasında biraz daha fazla mesafe oluyor. Dönüş yolunda galibiyet de almışsak daha rahatız”. Hele de Zalgiris Kaunas’ta alınan gibi dillere destan bir galibiyetse söz konusu olan dönüş yolculuğu lisedeki okul gezilerini aratmıyor.

Arkadaşını en iyi seyahatte tanırsın, takımını da öyle

Zalgirio Arena’da oynanan maçın skoru: Zalgiris Kaunas 68-Anadolu Efes 76.

O gün de bir basketbol ülkesi olarak bilinen Litvanya’nın en başarılı takımlarından Zalgiris Kaunas’ı, evinde 68’e 76 yenmiş olmanın coşkusuyla bindi taraftar uçağa. Hostes, takımdaki oyuncuların isimlerini tek tek sayıp tüm ekibi tebrik ettiğinde alkışlar ortalık alkışlarla inledi. Zafer takımın, coşkusu hepimizindi…

Arkadaşını en iyi seyahatte tanırsın, takımını da öyle

Litvanya’nın ikinci büyük şehri olan Kaunas’ta yaklaşık 30 bin kişi yaşıyor.

Turuncu bir toptur Kaunas

İlk bakışta pek dikkat çekmeyen, sessiz ve sakinliği dışında kayda değer çok fazla özelliği olmayan, pekçokları tarafından içine kapanık hatta düpedüz sıkıcı bulunan insanları anımsatıyor Kaunas. Böyle kimselerin az bilinen ama bilinenler tarafından çokça yüceltilen bir özellikleri vardır ya… O özellik üzerinden müthiş bir bağ kurmak mümkündür onunla... Litvanya’nın ikinci büyük şehri Kaunas’ta yaklaşık 30 bin kişi yaşıyor. Havası soğuk, sokakları boş… Gezilip görülecek bir yeri, mutlaka yapılması gereken aktivitesi pek yok. Ama burası bir basketbol şehri. Otobüsün şoförünün anlatacağı yüzlerce güzel basketbol anısı var mesela.

 

 

Yolda gördüğünüz çocukların neredeyse tamamının hayali iyi bir basketbolcu olmak. Barda yanınızda oturan kolları açıda duran adamın başına neler geldiğini merak etmenize gerek yok; tabii ki ikisini de basketbol oynarken kırmış. Şehirde pek hayat yok ama olan da maç saatlerinde tamamen duruyor. Şehirdeki spor merkezi Zalgiris Arena, Avrupa’da basketbol izleyebileceğiniz en iyi salon. Bütün bunlara rağmen kimse rakip takımın taraftarını rahatsız etmiyor. Maçı kaybettikten sonra bile, bırkaın bağırıp çağırmayı ters bakan bile çıkmıyor. Hatta içlerinden biri, bir Anadolu Efes taraftarına yaklaşıp onu tebrik ediyor, “Atkıları değişelim mi” diyor.

Arkadaşını en iyi seyahatte tanırsın, takımını da öyle

False