GeriSeyahat Alternatif Antep yemekleri: Kebap-Baklava ötesi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Alternatif Antep yemekleri: Kebap-Baklava ötesi

Alternatif Antep yemekleri: Kebap-Baklava ötesi

Gaziantep’e gidince kebap ve baklava dünyasına kapılmamak mümkün değil. Ancak bu yüzden pek çok başka muhteşem lezzet ıskalanıyor. Bu da Antep mutfağına büyük bir haksızlık! İşte Alternatif Antep yemekleri...

Gastronomi kenti Antep'e ikinci bir şans vermek lazım. Antep’e ilk gidişinde küşneme, kebap, ciğer, beyran, baklava ve katmer faslını tamamlayanlar için artık gölgede kalan diğer Antep lezzetlerini keşfetmenin zamanı.

Firik pilavı üzerinde közde piliç kızartma harika oluyor. Başak Tavukçuluk kendi geliştirdiği bir düzenekle sıra sıra piliçleri dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık olana kadar çeviriyor. Sadece piliç çevirme, firik pilavı ve salata var. Efsane firik pilavı için denemeye değer! Közde tavuk incik için ise adres İncikçi Nur Ocakbaşı.

Peki gelmişken bir de oğlak tandır yemeğe ne dersiniz? Ketçi Resto her türlü oğlak lezzetini ve keçi ürünlerini bulabileceğiniz bir yer. Kendi çiftliklerinden keçi peyniri, keçi tereyağı ve dondurması geliyor. Yüzde yüz oğlak etinden sucuk da yapıyorlar.’Kaynana Çatlatan’ adını verdikleri kahvaltıları çok revaçta. Kahvaltı dışında oğlak pirzoladan oğlak tandıra kadar pek çok seçenek var.

Alternatif Antep yemekleri: Kebap-Baklava ötesi

Ciğer için sabahın ilk saatlerinde kale eteklerindeki meşhur ciğercilere gitmediyseniz öğlen Balıklı Mescidi’nin yanında bulunan ‘Ciğerci Toto’ Anteplilerin gizli tercihi. Yağsız olsun, çabuk olsun diye akıl vermek yok. Eski Gaziantepspor futbolcusu Ali size beklenmedik bir gol atıp, lafı ağzınıza tıkayabilir.

Et yemeyelim diyorsanız kurtarıcınız öğrencilerin favorisi nohut dürüm. Pamuk gibi olana kadar nohut saatlerce pişiyor, pidenin içine gömülüyor, baharatı soğanı ile tam bir fukara şöleni oluyor. Yalnız unutmayın nohut kemik suyunda pişiyor, içinde et olmasa da vejetaryen sayılmaz. Adresiniz Recep Usta veya Şırahan’ın karşısındaki Adil Usta. Tamamen etsiz hatta vegan bir lezzet için Cevizli Köfte zincirinin etsiz ama cevizle zenginleştirilmiş çiğ köftesini dürüm yapıp keyfine varın.

Alternatif Antep yemekleri: Kebap-Baklava ötesi

Kalenin karşısındaki Hösükoğlu Fırın Pide, daha doğrusu Antep deyişiyle börek yaptırmak için iyi bir alternatif. Malzemesini alıp Antep peynirli, taze sarımsaklı, tarhunlu pide, tatlı olarak da şekerli peynirli yaptırın. Karşıdaki çay bahçesinde çayınızı söyleyip tadına varın.

Ev Yemekleri

Herkes Antep’te ev yemekleri bulunmuyor diye yakınıyor ama artık pek çok yer ev yemeklerinden lezzetler yapıyor. Antep gecelerinin tercih edilen mekânlarından ‘Bayazhan’, mevsiminde ayvalı taraklık yapıyor, ‘Aşina’ kuruluk dolması bulunduruyor, ‘Cıncık’ günlük ev yemeği çıkarıyor. Özellikle içliköftesi çok beğeniliyor. Yeni açılan, şık ortamı ve itinalı restorasyonu ile dikkati çeken ‘Hışva Han’ yöresel sulu yemekler yapıyor. ‘Orkide Pastanesi’ özellikle İbrahimli şubesinde dillere destan kahvaltısı dışında yöresel lezzetleri de tam kararında sunuyor. Koçak Baklava’nın sahibinin kız kardeşlerinin açtığı ‘Koçak Ev Yemekleri’ günlük yemek yapıyor, peynir sıkma ve gözlemeleri de revaçta.

Alternatif Antep yemekleri: Kebap-Baklava ötesi

Benim favori Antep ev yemeklerim şöyle: Şiveydiz, ekşili ufak köfte, firikli acur dolması, vişneli kebap, ayvalı taraklık, pirpirim aşı, öcce. Mevsimine göre bulursanız kaçırmayın.

Alternatif Antep yemekleri: Kebap-Baklava ötesi

Tatlı Krizi

Bu tatlı krizi başka. Antep’te baklava dışındaki tatlı seçenekleri sonsuz, doğrusu aralarında tercih yapmak başlı başına bir kriz konusu. Antep’te hem evlerde, hem de sokakta sık yapılan tatlılarından biri kadayıf. Ama burma kadayıfı Diyarbakır’a, peynirli kadayıfı ise künefe olarak Antakya’ya kaptırmışlar. ‘Erçelebi Közde Kadayıf’ her ikisini de tadabileceğiniz bir adres. Kaymak Kilis’ten, peyniri Antakya’dan geliyor. Gece yer bulmak çok zor, sıra beklemeyi göze alın.

‘Doğan Usta Dondurma’ ise bazı Anteplilerin bile bilmediği ama bilenin asla vazgeçmediği bir adres. Sadece üç çeşit dondurması var. Fıstıklısı hem fıstık parçacıklı hem de fıstık püreli; çikolatalısı badem krokanlı, sadesi ise mis gibi gerçek salepli. Hepsi muhteşem!

 

False