GeriSeyahat 36 saatte Göteborg
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Göteborg

36 saatte Göteborg

İsveç’in batı sahilinde, Kopenhag ile Oslo’nun tam ortasındaki Göteborg bakımsız bir liman şehri olarak bilinirdi. Bugünlerde genç ve parlak girişimcilerin elinde hızla yeni çehreye bürünüyor. Yaratıcı projelerin sergilendiği galeriler, konser salonları, restoranlar limandan çıkıp şehrin tüm semtlerine yayılıyor. Beyazlı mavili tramvayların turladığı geniş bulvarların kıyısında dünya çapındaki biracılar, moda yaratan butikler, kültür merkezlerinin sayısı artıyor. Halka sorarsanız Göteborg ülkenin ve batı kıyılarının en güzel şehri.

Cuma 15.00
Majorna madenciliği

Kentteki hızlı dönüşümü kavramak için batıya, Majorna’ya gidin. Semtin yüksek ağaçlarla gölgelenmiş bulvarlarında şimdi birbiri ardına antikacılar, plakçılar, cazip kafeler sıralanıyor. Çevre dostu mini fırın Cum Pane’de kakuleli sarmayı tadın (11,5 TL), sonra kuzeydeki semtlere doğru yürüyün. Yol boyunca göreceğiniz ilk katı tuğla, üstteki iki katı ahşap binalar yerel mimarinin seçkin örnekleri. Büyük ışıklı tabelasıyla dikkatinizi çekecek Bengans Skivbutik, tanınmış bir konser salonu, plakçı ve kafe. Yerel albümler bölümüne gidin ülkenin yeni pop yıldızı Veronica Maggio’nun yeni CD’sine ya da First Aid Kit’in “Ruins” albümüne kulak verin.

17.00
İş çıkışı

İsveçliler “happy hour” yerine İngilizce “after work” terimini kullanıyor. İş çıkışı barlar, restoranlarla dolu caddelerden Tredje Langgatan’a koşan Göteborg’lular indirimli tarifeden birkaç kadeh yuvarlayarak başlıyor hafta sonuna. Sera içindeki portakal bahçesinde şarap servisi yapılan Olssons Vin, saat 16.00-18.00 arasında içkinin yanındaki peynir, salam tabaklarına da indirim uyguluyor. Eğer yerel biraları merak ediyorsanız caddenin karşısındaki Brejers Beer Bar’a gidin. 14 fıçıdan, Spike Brewery’nin Atlantica IPA’sı gibi başka yerlerde nadiren rastlayacağınız biralar servis ediliyor.

36 saatte Göteborg

19.30
Stüdyo mekanı

Üç yıl önce açılan restoran ve sanat merkezi Studio HPKSM’nin kurucusu yerel bir şair. Garaj kapısından girip plaklarla dolu barı geçin, duvarları eski kitaplarla dolu yemek salonuna inin. Tuğla duvarlara pek çok eskiz asılmış. Kültür merkezinin yayımladığı aylık dergiden etkinlik programına bakın? Konser, edebiyat sohbeti... Artık hangisi şansınıza çıkarsa... Restoranda hafta içinde ögelen yemeği, cumartesi brunch veriliyor. Akşam ise İtalyan yemeklerinin kokusu tütüyor etrafta: Sarmısaklı salyangoz, spaghetti vongole, osso buco... İki kişi ortalama 300 TL.

22.00
All That Jazz

Zemin katındaki Unity Jazz sadece üyelerin girebildiği kulüp olarak kurulmuştu. Yaz boyunca kapılarını herkese açan cazbara dönüştü. Konser akşamları tıka basa doluyor. Finli caz üçlülerinin Coltrane gecelerini, modern caz gruplarını isterseniz kapıdaki deri koltuklara kurulup, mum ışığında dinlemeniz de mümkün.

36 saatte Göteborg

Cumartesi 10.00
Park hayatı

Güne kent merkezinin güneyindeki geniş parklardan Slottsskogen’de başlayın. Yaklaşık bir kilometrekarelik tepelik alanda orman ve çayırlar iç içe. Yürüyüş parkurları Ren geyikleri, yaban keçileri, Oland kazlara ayrılan alanlardan geçiyor. Türleri tehlike altında olan Humboldt penguenlerine, foklara havuzlar ayrılmış. Ilık yaz aylarında keçi, koyun, tavşan, çocukların sırtına çıkıp etrafı turladığı midilli atları da Gotlandsruss’ta görülebilir (10 TL). Parktaki bitki türleri tabelalarla işaretlenmiş, fırsatı değerlendirip yürüyüşünüzü ücretsiz botanik dersine çevirin.

13.30
Kulaklarınız da doysun

Yerel plak firması Hoga Nord, güncel müzik akımlarının dışındaki yerel solistlere odaklanmış. Pete Bassman, Pistol Disco gibi kişi ve toplulukları yayımlayan firma iki yıl önce Kafe Hoga Nord’u açtı. Müşterilerinin kulağını, ruhunu yayımladıkları albümlerle doyuruyorlar. Mönüde ise kavrulmuş bademli, krema kıvamında karnabahar çorbası, üstüne İspanyol keçi peyniri, kavrulmuş badem, Çin fasulyesi rendelenmiş kabaklı sandviç gibi lezzetler bulunuyor (55 TL). Sonra plakları gözden geçirin.

36 saatte Göteborg

13.30
Sanat ortamı

Büyük duvarlarda, kapılarda, bina cephelerinde görülen dev duvar resimleri rastlantıyla yapılan grafitti değil, Art Made This’in organize ettiği şehir güzelleştirme projesinin sonucu. Kadın ressamların 2015’te Gothenburg’da başlattığı bu akım aradan geçen zamanda üç şehre daha yayıldı. Özellikle iki resim mutlaka görülmeli: Kungsgatan 65 numaradaki binanın yan cephesini süsleyen Mimmi Andersson-Merete Lassen ikilisinin “bee-rider”ı ve Ebba Chambert’in Vallgatan 22 numaradaki mistik tanrıçası...

15.00
Perakende zenginlikler

İsveç’in batı kıyısındaki yeni akımları görmek isterseniz irili ufaklı dükkanları gezmelisiniz. Geçen yıl açılan pembe dekorasyonlu Heyday’in vitrininde rengarenk kahve fincanları, pastel renkli püsküllü küpeler, muzip broşlar kafesinde ise leziz latte var. Caddenin biraz ötesindeki Rum21, rahat yastıklar, seramik vazolar, metal gaz lambaları satılan bir dekorasyon mağazası. Çift katlı Vallgatan 12’de, İsveç’in ünlü kadın ve erkek giyim markaları Rodebjer, Filippa K ve Mads Norgaard’ın ürünleri satılıyor. Bitişikteki Miksajo, Kuboraum’un iddialı güneş gözlükleri, Eytys’in süet spor ayakkabıları, Tom Wood’un gümüş yüzükleri gibi yaratıcı ürünler sergileyen küçük bir dükkan. 2015’te açılan The Kitchen cazip ürünlerle dolu: Bakır kepçeler, ceviz ağacından ekmek tahtaları, taş oyma havanlar, Fransız peynir bıçakları, döküm krep tavaları...

36 saatte Göteborg


19.00
Normal akşam yemeği

Tarihi merkezin güney batısındaki huzurlu Linne semti küçük mağazalar, kafeler, Bar Normal gibi sempatik mahalle kafeteryalarıyla dolu. 2016’da açılan mekan biyodinamik şaraplar, yaratıcı kokteyllerin yanı sıra eklektik bir mönü sunuyor. Asya mutfağından esinlenen küçük meze tabaklarını deneyin. Örneğin şitake mantarlı, mayonez wasabi’li soyayla terbiye edilmiş somon... Teriyaki sosuyla terbiye edilmiş, üstüne yeşillik ve yağda kızartılmış arpacık soğanı serpiştirilmiş ızgara avakado... İki kişi ortalama 250 TL.

22.00
Sinema ve yudum

Yemekten sonra köşedeki Hagabion’a yürüyün. 19’uncu yüzyıldan kalma tuğla cepheli binadaki sinemanın ikinci katında aynı isimli bar ve restoran bulunuyor. Yuvarlak bar tezgahında güzel bir yer seçin, burası doluysa zemin katta daha eğlenceli bir mekan sizi bekliyor: Bar Kino... Tavanında ışıltılı disko topları dönen barın zemini dama desenli karolarla kaplı, koltukları bit pazarından. Alt ve üst kattaki fıçı biralardan bir bölümü kentin en iyi birahanesi Stigbergents’ten. Eğer fıçı birasını seviyorsanız narenciye aromalı Stigbergets Muddle’ı mutlaka tadın.

36 saatte Göteborg


Pazar 10.00
Kahve kralı

Küçük bir espresso bar olarak açılan Da Matteo öyle popüler oldu ki 16 şubeli zincire dönüştü. Kahveci ve fırını birleştiren firmanın en geniş mağazası Magasinsgatan’da. Tereyağlı ahududulu çöreğin yanına Kosta Rika kahvesi alın. Diğer seçenek Lyxfrukost (62 TL): Taze sıkılmış meyve suyu, kahve, İsveç peyniri, üstüne tereyağı sürülmüş ekşi maya ekmek, marmelat, kuru meyveli yulaf lapası, yoğurt...

12.30
Liman 2.0

Kahvaltıdan sonra otobüse atlayın, kuzeydeki Frihamnen’e gidin. Eski liman tesislerinin yerinde şimdi Jubileumsparken adlı park var. Projenin ilk aşaması 2021’de, kentin 400’üncü kuruluş yıldönümünde tamamlanacak. Fakat daha şimdiden tarihi tersane canlanmış durumda. Üç yıl önce iki katlı sauna, yüzer yüzme havuzu hizmete açıldı. Şimdi bir de tuzlusu havuzu var. Açık paten sahası, kitaplık, sanat işi oyun sahası, piknik alanı, yazın ücretsiz yelken kursuyla park daha şimdiden cazibe merkezi.

36 saatte Göteborg


Nasıl gidilir

Haziranın ilk haftasında, THY’nin İstanbul’dan Gothenburg’a direkt uçuşlarında gidiş-dönüş bilet fiyatları 1643 TL’den başlıyor. KLM’in bir aktarmalı uçuşları ise 1080 TL’den başlıyor.

False