GeriSeyahat 10 yaşındaki Ada’nın seyahatleri kitap serisi oldu
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
10 yaşındaki Ada’nın seyahatleri kitap serisi oldu

10 yaşındaki Ada’nın seyahatleri kitap serisi oldu

Kızı Ada Defne’den ilham alarak yazdığı ‘Gezgin Ada Yolda’ serisinin ilk kitabını yayımlayan Esra Abalı: “Amacım, kitaplar yoluyla okuyan çocukların içinde dünyayı keşfetme arzusu yaratmak.”

Esra Abalı (39), gazetecilik eğitimi almış gezgin bir yazar. 10 yaşında, Ada Defne adında bir kızı var ve onun sayesinde çocuk edebiyatına yönelmiş. Uzun zamandır üstünde çalıştığı ‘Gezgin Ada Yolda’ serisinin ilk kitabı olan ‘Ada ile Betüş İspanya’da’, Beyaz Balina Yayınları’ndan çıktı.

10 yaşındaki Ada’nın seyahatleri kitap serisi oldu



‘Gezgin Ada Yolda’ serisi için küçük bir kız çocuğunun ağzından yazılmış gezi günceleri diyebiliriz. Gezilen, görülen yerler gerçek. Fakat olaylar, diyaloglar çoğunlukla kurgusal. Dört kitaptan oluşan seride birbirinden farklı kentler ve maceralar var. Kitaplar, Merve Dilek Efe tarafından rengârenk resimlenmiş. Böylece gezilen yerler, kitabı okuyan çocukların gözünde daha kolay somutlaşıyor. Esra Abalı, gezginliği yaşam felsefesi olarak benimsemiş biri. “Bu sevgi bana anne-babamdan geçti. Çocukluğum, babamın karavana dönüştürdüğü minibüsümüzde seyahat ederek geçti. Evimizi sırtımızda taşıdık. Bu bir çocuk için muhteşem bir deneyim” diyor. Kitabın başkahramanı olan Ada Defne de annesi gibi şu anda bir gezgin. İlk uzak yolculuğunu 1.5 yaşında yaptı. 10 yıllık yaşamında 20’ye yakın ülke ve 50’ye yakın kent gördü. Uçağa binmeyi, yeni maceralar yaşamayı çok seviyor, gittiği her coğrafyaya kolayca uyum sağlıyor.

10 yaşındaki Ada’nın seyahatleri kitap serisi oldu



‘Gezgin Ada Yolda’ serisi Amsterdam, New York ve Londra gezileriyle devam edecek. Abalı ailesinin bundan sonraki ilk seyahati ise Güney Afrika’ya olacak. Şu anda gezi için hazırlık yapıyorlar. Ada ile annesi, Afrika’dan yeni hikâyelerle dönüp seriye bir kitap daha kazandıracak. Abalı’nın amacı, kitaplar yoluyla okuyan çocukların içinde dünyayı keşfetme arzusu yaratmak. “Hayat, yaşadığımız yerden ibaret değil. Farklılıklara karşı hoşgörüyü geliştirmek, farklılıkların farkına varmak için seyahat etmeliyiz. Biliyorum, ‘Yaşadığımız koşullarda kaç çocuk bunu yapabiliyor’ diyeceksiniz. Ama bu hevesi ve isteği kalbine düşürebilirsek, sonraki yaşamına ışık tutacaktır” diyor. Seyahat ilhamı almak, çocuk gözünden gezi günceleri okumak, hatta yeme-içme ve müze önerileri için bile ‘Gezgin Ada Yolda Serisi’ni çocuğunuza okutabilirsiniz.

False