GeriSeyahat 10 adımda Norveç fiyortları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
10 adımda Norveç fiyortları

10 adımda Norveç fiyortları

Norveç; soğuğu, uzun geceleri ve uzun gündüzleri, kuzey ışıkları, pahalı para birimi ile uzun uzun konuşulası bir kuzey ülkesi. Bildiğimiz Avrupa ülkesi deyip geçilemiyor, çok daha farklı bir enerjiye ve atmosfere sahip. Seyahate çıkarken içimde beliren o minik kıpırtı Oslo’ya inince iyice büyüyor. Keşif başlasın merakı, korkusu ve heyecanı bir arada. Neden mi korku? Bu sefer gezi noktamız hep hayranlıkla fotoğraflarına baktığım fiyortlar. Siz de bizim gibi Norveç’in bakir ve farklı doğasını keşfetmek isteyenlerdenseniz bu yazı tam size göre… İşte 10 adımda Norveç Fiyortları…

1- Fiyortları araştırmaya başladığınızda karşınıza çıkacak şeyler; Trolltunga-Prekistolen (Pulpitrock) ve Kjeragbolten. Bunların ortak özelliği esaslı bir tırmanışın sizi beklemesi. O manzaralara ulaşmak kolay değil yani.

2- Evden çıkarken unutulmayacaklar; Norveç’e gidiş amacınız fiyortlar ise tırmanışa uygun dayanıklı ayakkabılarınızı, soğuğa dayanıklı tırmanışa uygun kıyafetleri bavula koymalısınız. Eldiven, Bere, Güneş kremi, güneş gözlüğü ve ışık kaynağı da olmazsa olmaz dağlarda. Kas ağrısı, soğuk algınlığı için kullanabileceğiniz ilaçlar da ertesi gün geziye devam etmenizde yardımcı olacaktır. Tırmanış günü yanınıza alacağınız çanta hafif, uzun taşımalara uygun ve dayanıklı olmalı. İçine termos içinde sıcak sıvı, enerji verecek atıştırmalıklar ve doyurucu bir sandviç koymakta fayda var.

10 adımda Norveç fiyortları

3- Doğru zaman ne zaman; Norveç bir kutup ülkesi, bu nedenle uzun kışlar yaşanmakta. Mayıs ve eylül arasında bu tırmanış noktaları açık ancak fiyort gezisi için en popüler zamanlar uzun gündüzlerin yaşandığı ve havanın da daha stabil olduğu temmuz ve ağustos. Yine de günü gününe değişen bir iklim söz konusu. Tırmanış gününüzde havanın iyi olduğunu kontrol etmeden maceraya atılmayın sakın!.

4- Ulaşım; Ana çıkış noktanız Oslo ya da Bergen olacaktır. Turistik özelliği fazla olan bu bölgelere otobüs ve tren seçenekleri var. En pratik olan seçenek ise araba kiralamak. Ancak Norveç Avrupa şehri geniş geniş otobanlar vardır diye beklemeyin. Fiyortlara giden yollar tek şeritli. Vahşi coğrafyası nedeniyle dağların, ormanların ve göllerin arasında manzaraya doyacağınız ama bol virajlı önünüze geyik, tilki gibi hayvanların çıkabileceği bir yolculuk.

10 adımda Norveç fiyortları

5- Trolltunga; Trolltunga için hedefimiz ODDA  Tysselda. Buranın parkuru 27 km uzunluğunda en alt noktadan başlanırsa. Ancak en üst otopark giriş paralı bile olsa arabayla gittiyseniz oraya kadar çıkın. Erken saatte gidip bulabileceğiniz en üst noktaya arabanızı park ederseniz parkur 11 km’ye iniyor.  Bu zorlu parkurun gitmesi, dönmesi fotoğraf çekimi, molalar derken kısa haliyle bile 10-12 saat sürüyor. Bu tırmanışın mükafatı ise The Trolls Tongue”  Ringedalsvatnet gölü. 700 metre aşağıda ayaklarınızın altında muhteşem bir manzara sizi bekliyor.

10 adımda Norveç fiyortları


6- PulpitRock (Prekistolen); Burasının Trolltunga’ya göre hem ulaşımı daha kolay hem de tırmanışı. Hedefimiz Stavenger Tide 8 km’lik bir parkur ancak 3-4 saatte tırmanabilirsiniz. Trolltunga’ya göre daha düz orman içinde bir parkur. Buranın ikonik kayası ise Lysefjord’un 600 metre yukarısından enfes bir manzara sunmakta.

10 adımda Norveç fiyortları

7- Kjerag (Kjeragsbolten) ; Hedefimiz Øygardstøl. Stavenger’den otobüsle ya da Lysebotn’a giden feribotla ulaşabilirsiniz. Feribotla giderseniz hem Pulpit Kayasını hem de Kjerag’ı farklı bir açıdan görme şansınız olur. Kjerag deniz seviyesinde 1084 metre yukarıda. 11 km uzunluğunda parkur 6-10 saatlik bir trekking içeriyor. Buranın zorluğu parkurun diğerlerine göre daha dik bir açıyla çıkış içermesi. Final noktasındaki iki kaya arasındaki yuvarlak kayada poz vermek yükseklik korkusu olmayanlarda bile adrenalin patlaması yapacaktır.

10 adımda Norveç fiyortları

8- Üç tırmanışta da kurallara uyduğunuz ve dikkatli olduğunuz sürece korkacağınız hiçbir şey yok. Güvenlik takibi oldukça iyi. Parkurda yol gösterici işaretler, güvenli mola noktaları da mevcut. Parkurun dışına çıkmamak için, nereden gideceğim diye kararsız kaldığınızda üst üste dizilmiş taşlar kullanılır yolun orası olduğuna dair ipucu verecektir size.

10 adımda Norveç fiyortları

9- Parkura erken saatte başlamak, karanlığa kalmamak en önemli nokta. Parkur boyunca birçok noktada fotoğraf molaları vereceksiniz. Tahmininizde uzun sürebilir o yüzden. Kamp konusunda kendinize güveniyorsanız buralarda kamp yapma seçeneği de mevcut.

10- Her ne kadar turistik bir aktivite olsa da ciddi bir tırmanış da söz konusu. Eğer kendinize güvenmiyorsanız gemi turları ile de fiyortları keşfetmek mümkün. Bu turlar genelde Bergen hareketli oluyor. Günübirlik ve konaklamalı seçenekler mevcut.

Fotoğraflar: Sanem Coşkun 



Uçurumun kenarında nefes kesen yolculuk

False