GeriSeyahat 1 günde Topkapı Sarayı nasıl gezilir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
1 günde Topkapı Sarayı nasıl gezilir?

1 günde Topkapı Sarayı nasıl gezilir?

Osmanlı tarihine ışık tutan en önemli simgelerin başında gelen Topkapı Sarayı'nı 1 günde nasıl gezebilirsiniz? İşte Topkapı Sarayı gezi rehberi...

Fatih Sultan Mehmet tarafından 1478 yılında ikametgah olarak yaptırılan Topkapı Sarayı İstanbul'un en önemli tarihi yapılarından biridir. 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk tarafından halka açılan bu saray günümüzde de Osmanlı tarihine ışık tutan en önemli simgelerin başında geliyor. Dolmabahçe Sarayı'nın yapımına kadar padişahların en önemli ikamet yeri olan saray, Dolmabahçe Sarayı'ndan sonra ise boşaltılarak özel günlerde padişah ve aileleri tarafından ziyaret amacıyla kullanılırdı. Bir dönem Sultan Abdülmecit tarafından sarayın halka açılması gündeme gelse de bu olay gerçekleşmemiştir.

1 günde Topkapı Sarayı nasıl gezilir

Topkapı sarayı nasıl gezilir?

1924 yılından beri ise müze olarak kullanılan saray içerisinde birbirinden değerli tarihi obje ve eşyalar yer alıyor. Salı günü dışında haftanın her günü ziyarete açık olan bu görkemli saray turistlerin yoğun ilgisi ile dolup taşıyor. Siz de Osmanlı'nın tarihine tanıklık etmek ve derin bir keşfe çıkmak isterseniz Topkapı Sarayı'nda kısa bir yolculuğa çıkabilirsiniz.

1 günde Topkapı Sarayı nasıl gezilir

Altı bölümden oluşan Topkapı Sarayı, her biri kendine özgü güzellikte olan bölümleri ile oldukça ilgi çekici bir saray olma özelliğini koruyor. Divan Meydanı, Alay Meydanı, Enderun avlusu, Bab-ı Hümayün ve Sofa-ı Hümayün ve harem bölümlerinden oluşan Topkapı'ya ilk giriş Fatih döneminde kuleleriyle simge haline gelen Bab-ı Hümayün'den yapılıyor.

1 günde Topkapı Sarayı nasıl gezilir

Enderun Avlusu tarafında ise Osmanlı dönemine ait en nadide minyatür ve hat sanatları sergileniyor. Birbirinden değerli saray mücevherlerinin yanında dünyaca ünlü kaşıkçı elması da bu bölümde görülebilir. Her yıl Ramazan ayında Topkapı, Hırka-ı Şerif ve diğer bazı kutsal objeler nedeniyle de sık ziyaret edilen yerler arasında bulunuyor.

Sarayın üçüncü giriş kapısı olan Akağalar Kapısı, girişten hemen sonra ziyaretçilerini 'Arz Odası' ile karşılıyor. Çini ve mermer korkuluklarla çevrilmiş olan bu kapıdan hemen sonra ise padişahların portreleri, mücevherleri, silahları ve kitaplarının bulunduğu hazine odasını keşfetmek mümkün. Birbirinden zarif materyallerden yapılmış birçok değerli obje ve mücevherin sergilendiği hazine odası turistlerin yoğun ilgi gösterdikleri ve sarayda görsel şölen yaşatan yerlerden biri.

1 günde Topkapı Sarayı nasıl gezilir

Harem bölümü ise sarayda belki de kadınların rahatça yaşadığı tek yer. Pencerelerinin hepsinin Haliç'e baktığı bu muhteşem bölüm; 'Kadınlar, Padişahlar ve Karaağalar' olmak üzere üç ayrı bölümden oluşuyor ve yaklaşık olarak 400 odaya sahip. Üçüncü Murat zamanında yapımına başlanan harem bölümü, birbirinden özel pek çok bölümle sarayın en özel bölümlerinin başında bulunuyor.

False