Sevim göçüğe aksi tesadüf sonucu düşmüş

Güncelleme Tarihi:

Sevim göçüğe aksi tesadüf sonucu düşmüş
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2012 00:00

Ankara Hürriyet, İnönü Bulvarı’ndaki göçükle ilgili hazırlanan bilirkişi raporuna ulaştı. Ana firma ve taşeron firmadan birer kişiyle birlikte ASKİ’den iki yetkilinin “tali kusurlu” bulunduğu raporda, Kadir Sevim’in ölümüyle ilgili ise “Aksi tesadüf” ifadesi kullanıldı.

Haberin Devamı

BAŞKENT’te meydana gelen “göçük” olayıyla ilgili, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın dört kişi hakkında hazırladığı iddianame merak edilirken Ankara Hürriyet, iddianameye dayanak olan bilirkişi raporuna ulaştı.
Kadir Sevim’in hayatını kaybettiği göçük olayından bir gün sonra hazırlanan raporda, kişilerin “tali kusurlu” olarak gösterilerek “asli kusurlu”ya yer verilmemesi dikkat çekti. Bilirkişi raporunda ayrıca, olay yerinde yaşamını yitiren Kadir Sevim’in ölümüyle ilgili ise, “Kaçınılmazlık aksi tesadüf” ifadesi kullanıldı.
Jeoloji Yüksek Mühendisi Coşkun Gürel, İnşaat Mühendisi Yahya Zararsız ve Maden Mühendisi Adem Akkurt’tan oluşan bilirkişi kurulunun hazırladığı raporda, çöküntüye neden olan ilk hareketliliğin saat 04.30’da meydana geldiği ortaya çıktı. Göçük olayında yaşamını yitiren Kadir Sevim’in olay yerinden 700-800 metre uzaklığa sürüklenmesi, “basınç farkı” olarak değerlendirilen raporda, çöküntünün meydana geliş nedeni olarak ise tünel içine ani su girişi olarak gösterildi. Raporda şöyle denildi:

Haberin Devamı

Bilinçli taksir yok

“Bilindiği gibi çökme olayının kaldırım altında olması nedeniyle yapılan kontrollerde her zaman için sağlıklı bir şekilde tespit edebilmek mümkün olmamaktadır. Olayın oluşumuna neden olan olay, kaldırım altında yer alan zeminin suyla teması ve zeminin kendi içinde oturması, çökmesi sonucu bu olayın asfalt ve kaldırım altında olması olay anında maktulün aksi tesadüf ile kaldırımın tam çökme anında üzerinde oluşu. Bu hususlar göz önüne alındığında olayda önemli oranda kaçınılmazlık ve aksi tesadüf olduğu, olaydaki eylemlerin bilinçli taksir niteliğinde olmadığı görüş ve kanaatimizi belirtir, iş bu müşterek bilirkişi raporumuz makamınıza saygıyla arz olunur.”

Kusur gerekçeleri

BİLİRKİŞİ raporunda Metro İnşaatı Müteahhit firması COMSA-ATILIM, Metro İnşaatı taşeron firması YERTAŞ ve ASKİ görevlileri hakkında hazırlanan sonuç ve kanaat bölümünde Yertaş adına şantiye şefliği görevini yürüten İhsan Kaplan, tünel genişletme ve imalat çalışmaları sırasında gerekli kontrolleri yapmadığı gerekçesiyle “tali kusurlu” bulunurken, COMSA-ATILIM iş ortakları adına uygulama kontrol görevini yürüten Özgür Körbalta da gerekli kontrolleri yapmadığı gerekçesiyle “tali kusurlu” olarak değerlendirildi. İki ASKİ sorumlu yetkilisinin de “tali kusurlu” bulunduğu raporda ASKİ yetkilileri için şu ifadeler kullanıldı:
“Kanalizasyon hattının zamanında yeterli titizlikte kontrol ve bakım onarımını sağlamaya yönelik organizasyonu yeterli şekilde gerçekleştirmediği ve tünel su girişinin saat 04.30’dan başladığını, eğer sağlanmış olsaydı kanalizsyon iletim hattından su sızıntısı olmayacaktı. Bu duruma bağlı olarak olay yerinde olayın başlangıcına neden olan kanalizasyon hattından kaynaklı zemin içinde su birikmesi ve buna bağlı meydana gelen oturmadan dolayı kaldırımın altında boşluk oluşmasına neden olması dolayısıyla ASKİ olayda tali kusurlu.” Öte yandan ASKİ yetkilileri, olay yerinde kanalizasyon ve şebeke suyunda herhangi bir patlama yaşanmadığını söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!