Sergen'den Letchkov'a

Güncelleme Tarihi:

Sergenden Letchkova
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 1997 00:00

Güven TANER
Haberin Devamı

Letchkov'un transferi ile, Toshack'taki yetkilerin artırımı, Beşiktaş'taki bazı tutarsızlıkların unutulmasını sağlayacak ağırlıkta.

Sayın Recai Uğurluoğlu, Yılmaz Ekergil, İlker Özbilek Beşiktaş yönetiminin sınırsız saygın, beyefendi insanlarıdır. Onlarla dost olmak bana gurur verir. Futbol şubesinin ortak sorumluluğu başlarının derdi idi. Bu görevi dönerli olarak, sıraya bindirmiş yürütmektelerdi. Böyle devamlılık göstermeyen bir görevi yapmalarından ötürü, işe tam anlamı ile konsantre olamıyorlardı. Oysa, Beşiktaş'ta futbol şubesinin sorumlusu olmak, 24 saatini bu işe vermeyi gerektirirdi. Bunun için de, yetki donanımına sahip olmayı şart koşardı. Yetkisiz, kesintili olarak çalışmak, o görevin hakkını verememeyi doğururdu. Sistem çürüktü. Üç yönetici, kendilerinin de içinde bulundukları yönetim kurulunun koyduğu sisteme isyan ettiler sonunda. İyi oldu. Görev şimdi Toshack'a verilmiş. Doğrusu bu. Yönetim içinden bulamıyor, dışarıdan birini de yanına koyamıyorsan, gücün tümünü, bu konuda zaten önemli ölçüde yetkilendirdiğin kişi olan teknik direktöre vermek en doğrusudur. Toshack'ın işi becerememesi kendi yetersizliğinden ya da ülkede yeni olması nedeniyle, kadroyu, ülkedeki bakış açılarını futbolcuların kişiliklerini henüz yeterince bilmemesinden kaynaklanır. Şu aşamada da bu riske katlanmak zorunluluğu vardır.

İKİ TRANSFER

Beşiktaş transferde ağır kaldı gibi görünüyordu ama, eğer Letchkov futbolu unutmadı ise, yönetim kurulu çok önemli bir iş başardı demektir. Futbol elbette unutulmaz, ancak Bulgar'ın bir başka arızası, sorunu olabilir. Bunları düşünmemdeki neden, fiatıdır. Bu adam geçen yıl 7-8 milyon dolardı. Beşiktaş'ta ilk yıl 350 bin dolara kiralık oynayacak, sözleşmeyi bir yıl uzatma hakkı Beşiktaş'ta olacak, bu uzatma durumunda bonservis de alınacak ve toplam fiat bir milyon dolara çıkacak. İlk yıl için ödenen 350 bin dolar, bir milyondan düşülecek. Sudan ucuz! Acaba neden, diye adamın aklı karışıyor. Altından bir çapanoğlu çıkmaz ise müthiş bir başarı. Zira beş milyon dolara Sergen'i satıp, futbolun iki yönünü de oynayan uluslararası standartta bir adamı beşte bir fiatla almak, çok olumlu bir iş yapmaktır. Bravo!

ORTA ALAN SAVAŞACAK

Beşiktaş'ın böylece orta alanındaki savaşçılık, hücuma olan destek azalmadan artacak. Takımın en önemli eksiği buydu. Özellikle Sergen gibi olağanüstü yetenekleri olan, ancak bunları yalnızca oyunun hücum yönünde ve en fazla 45 dakika civarında kullanan bir adamın yerine bu işi daha geniş boyutlu olarak yapan biri geldi. Letchkov, yineliyorum bir sorunu yoksa, hem hücuma hem savunma oyununa katkısı olan ve bunu tüm maça yayabilen biri. Yanısıra Tayfur'u unutmayalım. O da akıllı bir transfer. Mustafa Özkan kulübede bekleyen bir forvetti. Yerine, orta alandaki savaşçı açığını kapayan Tayfur'u takasla almak pozitif bir iştir. Letchkov ve Tayfur Beşiktaş'ın geçen yıl orta alanın savunma yanının kıtlığından doğan savunma açığını da kapayacaktır. Öteki transferlere yurt içinden başka adam alınamayacağı gerekçesiyle hoşgörü ile bakıyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!