Semenya, dopingci Dr. Arbeit’ın yeni kurbanı mı

Güncelleme Tarihi:

Semenya, dopingci Dr. Arbeit’ın yeni kurbanı mı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2009 00:00

Berlin’de düzenlenen Dünya Atletizm Şampiyonası’nda 800 metre yarışında birinci olarak altın madalya kazanan 18 yaşındaki atlet Semenya’nın aslında erkek olduğu iddia edildi. Testlerde de, erkeklik hormonu testosteron düzeyi yüksek çıktı. Bunun üzerine gözler, Semenya’nın sabıkalı antrenörü Dr. Arbeit’a çevrildi.

Haberin Devamı

Fotoğraflara bakın, karar verin

GÜNEY Afrikalı kadın atlet Caster Semenya’nın erkeksi görünüşü, sportif başarısının önüne geçti. Berlin’de düzenlenen Dünya Atletizm Şampiyonası’nda 800 metre yarışında birinci olarak altın madalya kazanan 18 yaşındaki atlet Semenya’nın aslında erkek olduğu iddiaları ortaya atıldı. Bunun üzerine Semenya’nın erkek olmadığını kanıtlaması amacıyla testler yapıldı. Ancak, testlerde erkeklik hormonu testosteron düzeyi yüksek çıktı.
Telegraph Gazetesi’ne göre, Semenya’nın testosteron düzeyi, hemcinslerine oranla üç kat fazla çıktı. Bu saptamanın ardından, Semenya’ya yeni tıbbi testler yapılacak.
Sızdıranlar suçlu
IAAF Sözcüsü Nick Davies’a göre, cinsiyet belirleme süreci, endokrinolog, jinekolog, dahiliye ve psikiyatri uzmanlarının katıldığı birkaç hafta sürebilecek zor ve karmaşık bir süreç. Araştırmada son noktayı Semenya’nın anne ve babasından aldığı kromozomları koyacak. Sporcunun gen kromozomlarının “XX” olması durumunda kadın olduğu kesinleşecek. Kromozomlar “XY” çıkarsa, erkek olduğu gerekçesiyle madalyasını iade edecek.
IAAF Başkanı Lamine Diack, atlet hakkında ortaya atılan spekülasyonlardan üzüntü duyduğunu ve bu olayın daha hassas bir şekilde ele alınması gerektiğini söyledi. Diack, “Eğer mahremiyet olgusuna saygı gösterilmiş olsaydı, bu konu gündeme bile gelmezdi. Bazı kesimler tarafından olay medyaya sızdırıldı ve kaba tepkiler meydana geldi” dedi.

Haberin Devamı

Şaibeli antrenör

Semenya hakkındaki şüpheleri asıl besleyen ise Güney Afrika kadın atletizm takımının antrenörünün Dr. Ekkart Arbeit olması. Dr. Arbeit, 70 ve 80’li yıllarda, Doğu Alman kadın atletlerin olağanüstü başarısında rol oynadığı ortaya çıkan doping programının önemli figürlerinden biri olduğunu itiraf etmiş ve böyle bir faaliyette yer aldığı için pişman olduğunu açıklamıştı. Dr. Arbeit’a göre, artık antrenörlük mesleğinde beyaz ve temiz bir sayfa açmıştı.
Nitekim Dr. Arbeit, İngiliz Olimpiyat şampiyonu heptatloncu Denise Lewis’i çalıştırmak için atletizm başantrenörü tarafından ülkeye davet edilmiş ve şampiyon atleti 2003 yılında birkaç ay süreyle çalıştırmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!