Selvi Boylum Al Yazmalım

Güncelleme Tarihi:

Selvi Boylum Al Yazmalım
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2010 00:00

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen ve Miami’deki Colony Theatre’da 3-5 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek “Türk Filmleri Haftası”nda beş film izlenime sunulacak.

TÜRK Sinemasının baş yapıtlarından “Selvi Boylum, Al Yazmalım”, bugünün sinema teknolojisine göre restore edilen yeni versiyonuyla ABD’de görücüye çıkacak. Film, Miami ve New York’ta düzenlenen Türk filmi haftalarında “Neşeli Hayat”, “Nefes”, “Eşrefpaşalılar” ve “Romantik Komedi” adlı filmlerle birlikte gösterime sunulacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen ve Miami’deki Colony Theatre’da 3-5 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek “Türk Filmleri Haftası”nda beş film izlenime sunulacak.

1977 yılı yapımı film

Ketche’nin kamera arkasına geçtiği, Cemal Hünal, Gürgen Öz, Sinem Kobal, Engin Altan Düzyatan, Sedef Avcı gibi ünlü oyuncuları buluşturan “Romantik Komedi”, etkinliğin ilk günü olan 3 Mayısta gösterilecek. Cengiz Aytmatov’un eserinden sinema perdesine uyarlanan 1977 yapımı “Selvi Boylum, Al Yazmalım”, etkinlikte 4 Mayıs günü ABD’de izleyici karşısına çıkacak. Senaryosunu Ali Özgentürk’ün kaleme aldığı, yönetmenliğini Atıf Yılmaz’ın yaptığı film, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilerek günümüzün sinema teknolojisine uyarlandı.

40 yıl önce yapılan filmler hasar görmüş

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, beş yerli yapımın ABD’nin New York ve Miami kentlerinde seyirciyle buluşacağını söyledi.

Restorasyon çalışması

Bu etkinliğin anlamlı bir yönünün de “Selvi Boylum, Al Yazmalım” isimli 1977 yapımı filmin yeni yüzüyle yurt dışında ilk kez seyirci karşısına çıkması olduğunu dile getiren Çelik, “Tabii bizim açımızdan çok önemli, Türk Sineması açısından daha da önemli. Restore ettirdiğimiz ‘Selvi Boylum, Al Yazmalım’ isimli film burada seyirciyle buluşacak. Bu restorasyon çalışması, Bakanlığımız için bir ilktir” dedi. Filmin restore edilerek bugünün sinema teknolojisine uyarlandıktan sonra ilk kez 7 Nisanda İstanbul’da izleyici karşısına çıktığını anlatan Çelik, filmin yeni versiyonunun beğenildiğini söyledi.

Bu çalışma ilk kez yapılıyor

BU filmlerin tek tek temizlendiğini ve daha sonra “dolby digital sistemde” ses kaydının yapıldığını aktaran Abdurrahman Çelik, daha sonra filmlerin yeni pozitiflerinin hazırlandığını kaydetti. Proje kapsamında başka filmlerin de yenileneceğini anlatan Çelik, projenin bundan sonraki aşamalarını ise şöyle özetledİ. “Biz bir ilki denedik, çünkü bir filmin maliyeti 120 bin doları buluyor. İlk numuneyi de iyice bir inceleyelim, bakalım nasıl olmuş, sonra karar vereceğiz. Bu çalışma, Türkiye’de ilk defa yapıldığı için sürdürülmesi de önemli. Bundan sonra Metin Erksan’ın birkaç filmi var kafamızda.”

İki film yan yana gösteriliyor

Abdurrahman Çelik, “Ciddi bir finansman sorunu, yani öyle kolay bir şey değil. Ancak sonuç ortaya çok güzel bir şekilde çıkıyor. İki filmi yan yana gösteriyoruz. Önce filmin restore edilmeden önceki ilk halini, daha sonra yeni halini yan yana iki dakika gösteriyoruz. Bir ona, bir de buna bakıyoruz. İnanılmaz güzel bir şey. Türk sinema klasiklerinden “Susuz Yaz”ın da yönetmen Fatih Akın tarafından İtalyanlarla işbirliğiyle benzer bir çalışmadan geçirildiğini anımsatan Çelik, bu filmin de 61. Cannes Film Festivalinde gösterildiğini belirtti. Türk filmlerinin Haziran’da Varşova Film Festivalinde sunulacağını, 30 Türk filmi olacağını söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!