Seksen sonrası ikinci hayatlar

Güncelleme Tarihi:

Seksen sonrası ikinci hayatlar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2011 00:00

YILDIRIM Beyazıt Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kasıktan girilerek yapılan “ameliyatsız” operasyonla, yaşları 80’in üzerindeki iki ayrı hastaya yapay aort kapağı takıldı.

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 1. Kardiyoloji Klinik Şefi  Prof. Dr. Mehmet Bilge başkanlığındaki ekip, 87 yaşındaki Bahattin Vahdet Önge ile 83 yaşındaki Resmiye  Şentürk isimli hastalara, Transkateter Aort Kapak İmplantasyonu (TAVİ)  denilen yöntemle, göğüs kafesi açılmadan “ameliyatsız” aort kapakları  yerleştirdi.
Gerçekleştirilen operasyonlarla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Bilge, kalbinde aort kapak darlığı bulunan her iki hastada eşlik eden diğer hastalıklar  da bulunduğunu belirterek, normalde darlık olan aort kapağının açık ameliyatla  değiştirildiğini, TAVİ yönteminin ise ileri yaştaki hastalar için tercih  edildiğini söyledi. Değiştirilen kapağın, kalpteki en önemli kapaklardan birisi olduğunu  ifade eden Bilge, “Bu kapak kanın kalpten sevkini sağladığı için büyük önem  taşıyor” dedi. Her iki hastanın sağlık durumlarının iyi olduğunu belirten Bilge, TAVİ  yönteminin dünyada son 3-4 yıldır, Türkiye’de ise bir yıldır ve az sayıda  merkezde uygulandığını sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!