Şeker Pancarı alım kapnanyası, çiftçiye 95 milyon avans

Güncelleme Tarihi:

Şeker Pancarı alım kapnanyası, çiftçiye 95 milyon avans
Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2017 12:04

Şeker Pancarı alım kapnanyası, çiftçiye 95 milyon avans

Haberin Devamı

BOĞAZLIYAN (Yozgat), (DHA)- BOĞAZLIYAN Şeker Fabrikası'nda 11'inci dönem Şeker Pancarı Alım Kampanyası törenle başladı. Boğazlıyan Şeker Pancarı Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, şu ana kadar alınan pancarların şeker oranının yüzde 16'nın üzerinde seyrettiğini, başlangıç için oldukça uygun bir oran olduğunun altını çizdi. 
Kayseri şekere bağlı fabrikanın faaliyet alanında 4 tane bölge bulunduğunu ifade eden Akay, “Boğazlıyan, Yenifakılı, Çandır ve Yenipazar olmak üzere 4 bölge müdürlüğümüz var. Burada 68 köyde 3 bin 805 çiftçi ile 208 bin dekar alanda pancar ekimi için sözleşme yapılmaktadır. Pancarın yetişme döneminde çiftçimize destek vermemiz gerekiyor. Bu çerçevede sadece bu bölgeye özgü olarak 95 milyon lira ayni ve nakdi avans verildi. Bankadan da isteyen çiftçilerimize toplam 25 milyon lira gibi bir banka kredisi kullandırılmıştır. Toplamda 120 milyon gibi bir parayı çiftçimize üretim desteği sağlanmış bulunuyor. Bu bölgemizden alacağımız pancar toplam 1 milyon 200 bin tonu bulması bekleniyor. Bunun parasal değeri ise yaklaşık 300 milyon liraya takabil ediyor. Diğer bölgelerden gelmesi beklenen 270 bin ton pancarla birlikte Boğazlıyan şeker fabrikasında 1 milyon 400 bin ton pancar işlenecektir. Kampanyanın yaklaşık 113 gün sürmesi bekleniyor. Bu Boğazlıyan şeker fabrikası için rekor bir rakam" dedi.
Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç ise bu sene 300 milyondan daha fazla bir paranın bölgeye geleceğini, geçmişe ve geleceğe bakıldığında parasının ekonomiye kazandırılması gerektiğini, kazancı boşa bekletme yerine yatırımlarla değerlendirmelisi gerektiğini anlattı. Cavlak bölgesinin turizme kazandırılması gerektiğini kaydeden Vali Yurtnaç, "Cavlak ile termal turizmin kapısını aralayacağız. Yanı başımızda Kayseri gibi büyük bir şehir var. Bu bizim için büyük bir fırsattır. Kayseri'nin nüfus yoğunluğunu burada üreteceğiniz ürünlerle fırsata çevirmek lazım. Devre mülklerle buradaki termal suyu harekete geçirmek istiyoruz. Buradaki sıcak su kaynağını bir taraftan tarımda kullanıyoruz. Topraksız domates yetiştiriliyor ve ihraç ediliyor. Büyük şehirlerin marketlerinde Boğazlıyan ve Sorgun'un domatesleri pazarlanıyor. Yani üretmenin ayrı bir mutluluğu vardır ve istiyorum ki Yozgat'ta hep birlikte bunun kapısını aralayalım. Üreten mutlu insanlar olarak Türkiye'de yerimizi alalım ve bu çerçevede bizde elimizden gelen gayreti göstereceğiz" şeklinde konuştu.
EKONOMİYE ÖNEMLİ KATKI
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da, "Burada yaklaşık bin 223 kişi çalışan var ve bunlarında ekonomiye büyük katkısı var. Onun için Boğazlıyan şeker fabrikası Yozgat ekonomisi ve Boğazlıyan ekonomisi için son derece önemli olduğu gibi ülkemiz ekonomisi açısından da son derece önemli bir tesistir. Açıldığı günden beri Boğazlıyan'a ve ülkemiz ekonomisine büyük katkılar sunuyor. Yozgat tarımsal üretimde ülkemizde son derece önemli yer işgal ediyor. İki tane şeker fabrikasıyla Konya'dan sonra Türkiye'nin ikinci ili olma unvanını taşıyor. Bu bizim için son derece önemli ve övünç kaynağıdır" dedi. 
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!