Şeker, düzenli kontrol ister

Şeker hastalığı, yaşlanma sürecinde ortaya çıkan hastalıkların en önemlilerindendir.

Bu hastalıkta pankreas bezinden salgılan ensülin hormonunun azlığı, yokluğu veya etkisizliği ile kan şekerinde yükselme ve daha birçok metabolik bozukluk görülür. Ayrıca göz, kalp, böbrekler ve büyük damarlarda önemli sorunlar oluşur. Erken teşhis ve belirli aralıklarla yapılan sağlık değerlendirmeleri diyabete bağlı sorunların çözümünde çok önemlidir.


EĞER şeker hastalığı olan biriyseniz sağlık kontrollerinizi düzenli aralıklarla yaptırmanız gerekmektedir. Bu kontroller doktorunuzun hastalık vücudunuzda ciddi hasarlara yol açmadan sorunlarınızı daha erken belirlemesi için mükemmel bir fırsattır. Diyabete bağlı sinir sistemi, göz, böbrek veya büyük damar hastalıkları ciddi sorunlara yol açmadan belirlenir. Düzenli sağlık kontrolleri uygulanan diyabet tedavisini gözden geçirmek imkanı verir. Doktorunuz, açlık ve tokluk kan şekeriniz yanında gerek duyacağı bazı ek analizlerle (HbA1c, fruktozamin...) uygun bir kan şekeri aralığında olup olmadığınızı gözden geçirecektir. Bu kontrollerin diyabet eğitimi için önemli bir fırsat olduğunu unutmayın. Egzersiz yaparken almanız gereken önlemlerin neler olduğunu, kan şekerinizi kontrol edebilmek, çıkabilecek ani kan şekeri değişimleriyle baş edebilmek için neler yapabileceğinizi doktorunuz veya diyabet hemşirenizle bu kontrollerde tartışıp öğrenebilirsiniz.

NE SIKLIKTA YAPILMALI?

Şeker hastalarına düzenli sağlık kontrollerinin ne sıklıkta yapılacağı, hastaların sağlık durumu ile doktorunuz veya bağlı bulunduğunuz sağlık organizasyonun şartlarına bağlıdır. Eğer sağlığınız iyi, kan şekeriniz hedeflenen sınırlar içerisinde seyrediyorsa doktorunuza 3-6 aylık aralıklarla gidebilirsiniz. Kan şekeri kontrollerinizin bozulması, yeni beklenmedik ve tekrarlayıcı bazı sorunların ortaya çıkması halinde size verilen randevu tarihini beklememeli, daha erken bir kontrol olanağı aramalısınız. Doktorunuzun diğer uzmanlık dallarındaki meslektaşlarıyla (göz uzmanları, kardiyologlar, nörologlar, ürologlar) işbirliği halinde olması, hastalığınızın daha iyi yönetilmesini sağlar. Bu kontrollerde doktorunuzun size önereceği yaşam biçimi değişiklerini en kısa zaman da hayatınızın parçası haline getirin. Hangi egzersizleri yapacağınızı, aktivite tarzınızı, yemek planınızı, alkol kullanımınızı doktorunuzla konuşun.

MUAYENE NASIL YAPILIYOR

Rutin muayenelerinizde doktorunuz ağırlığınızı, kan basıncınızı ölçecek, kalp ve akciğerleriniz, gözlerinizi, cildiniz ve böbreklerinizi dikkatle değerlendirip damarlarınızın sisteminizin açık olup olmadığını, sinir sisteminizde bir tahribat olup olmadığını araştıracaktır. Hangi kan şekeri değerlerinin sizi alarme edeceğini, ne zaman onu aramanız gerekteğini, tatil saatleri veya günlerinde herhangi bir sorununuz olduğunda ona nasıl ulaşabileceğinizi, kan şekeri ölçüm değerlerinizi zaman zaman ona göndermenizin gerekip gerekmediğini belirtecektir. Şeker hastalığı size yaşamınız boyunca taşıyacağınız bir yol arkadaşıdır. İyi güvenli ve sorunsuz bir yolculuk için arkadaşınızı iyi tanımanız, onunla iyi anlaşmanız gerekir. Şeker hastalığı kontrol altına alınabilen, komplikasyonları önlenebilen bir sağlık sorunu olduğunu unutmayınız.

ŞEKER HANGİ SORUNLARI ÇIKARIR

Her diyabetlinin kontrollerde yapılan belirli muayeneleri ve tetkikleri vardır. Bu kontrollerde gelişen yeni sorunlar belirlenir, muhtemel sağlık tehditleri ve geleceğe yönelik planlamalar da yapılır. Kan şekerinizi iyi kontrol edemiyorsanız şeker hastalığının sizde daha çok sorun oluşturacağını bilmelisiniz. Sizi kalp-damar hastalığı (angina pektoris, kalp yetmezliği, kalp ritim bozuklukları, miyokard enfarktüs), böbrek hastalığı (böbreklerde albümin kaybına bağlı şişmeler, böbrek yetmezliği), beyin damar hastalığı (felç inme, bellek sorunları), büyük damar hastalıkları (uç damarlarda daralma ve tıkanmaya bağlı yürüme güçlükleri, yaralar, enfeksiyonlar ve gangrenler) ve daha pek çok sorunla baş başa bırakacağını unutmamalısınız.

MAKARNA SAĞLIKLI BİR BESİNDİR

Makarnanın besin değeri tartışılmaz. Bu ucuz ve kolay hazırlanan yemek, kanser ve kroner kalp hastalığını azaltan sağlıklı Akdeniz mutfağının baş oyuncularındandır. Beyaz makarnanın 100 gramında 350 kalori, 3,5 gram protein, 0,5 gram yağ, 2 gram posa, 0,5 gram demir mevcuttur. Bu değerler kepekli makarnada sıra ile 110 kalori, 5gr, 1gr, 4 gr ve 5 mg’dır. Makarna pirinç ve patatesten daha fazla protein içerir. İyi bir posa kaynağıdır. Yağ muhtevası düşük, demir, niasin, ribojlavin miktarı yeterlidir. Düşük veya orta glisemik indeks sahibine sahip değişik makarna türlerinin sindirimi yavaş ve düzenlidir. Makarna kan şekerini yavaş yavaş yükseltir, ölçülü tüketilirse kilo aldırmaz. Kana yavaş karışıp ve düzenli bir enerji sağladığından güvenli bir enerji kaynağıdır.
Yazarın Tüm Yazıları