Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı

Güncelleme Tarihi:

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 101. yılı
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2016 12:41

- Mersin'in Tarsus ilçesinde bulunan Nusret Mayın Gemisi'nde tören düzenlendi

Haberin Devamı

MERSİN (AA) - Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla Mersin'in Tarsus ilçesinde bulunan Nusret Mayın Gemisi'nde tören yapıldı.

Nusret Mayın Gemisi Müzesi ve Çanakkale Zaferi Kültür Parkı'nda düzenlenen törene Kaymakam Bekir Atmaca, MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Garnizon Komutanı Binbaşı Vedat Topak, Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can ile protokol üyeleri, öğretmen ve öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

Törende çelenk sunumunun ardından, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu ve saygı atışı yapıldı.

Üsteğmen İsmail Akdeniz, yaptığı konuşmada, Çanakkale Deniz Zaferi'nin dünya tarihinde bir dönüm noktası olduğunu, Türk ordusunun Çanakkale'de verdiği büyük mücadelenin sadece dünya tarihi üzerinde oluşturduğu büyük etkiyle değil, Türk savaş sanatının uygulanış tarzıyla da büyük önem taşıdığını söyledi.

Haberin Devamı

Başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere aziz şehitlerin dünya tarihinde bir örneği bulunmayan bir olaya imza attıklarını aktaran Akdeniz, şunları kaydetti:

"Bugün, bir ulusun küllerinden yeniden dirilerek varoluş mücadelesi verdiği, yenilgiler ve toprak kayıplarıyla uzun yıllar süren umutsuzluğa ve kötü gidişe son vererek yeniden itibar kazandığı, harp tarihine altın harflerle yazılmış bir kahramanlık destanı olan Çanakkale Zaferi'nin 101’inci yıl dönümünü kutlamanın haklı gururunu yaşıyoruz. Gururla kutladığımız bugün, 101 yıl önce kendilerini dünyanın en kuvvetli ve en mağrur ordusu kabul eden, yedi düvelin Çanakkale'de kahraman Türk askerinin iman dolu göğsüne çarpa çarpa, bütün ümitleriyle birlikte Türk sularına gömüldüğü gündür."

Konuşmanın ardından Tarsus Müftüsü Hayri Erenay'ın dua ettiği törende, protokol üyeleri Nusrat Mayın Gemisi'ni gezdi.

- Nusret Mayın Gemisi

Çanakkale Boğazı'na döşediği mayınlarla Türk tarihinin kaderini değiştiren ve asıl adı "Nusrat" olan gemi daha sonra Nusret olarak anılmaya başladı. Nusret, Çanakkale Savaşları'ndaki görevini kahramanlıkla yapıp ordudaki görevini 1955'te tamamladı.

Daha sonra özel bir firma tarafından satın alınan ve 1962 yılından itibaren "Kaptan Nusret" adıyla kuru yük gemisi olarak hizmet veren gemi, kullanım süresini doldurduğu 1990 yılında Mersin Limanı'nda atıl kaldı.

Haberin Devamı

Bir süre sonra batan gemi, 1999 yılında bir grup gönüllünün girişimiyle tekrar karaya çıkartıldı.

Mersin Limanı'nda bir süre daha bekleyen gemi ardından Tarsus Belediyesi tarafından satın alındı. Limanda sökülüp tırlara yüklenerek Tarsus'a getirilen Nusret Mayın Gemisi, 2003 yılında ilçedeki Nusret Mayın Gemisi Müzesi ve Çanakkale Zaferi Kültür Parkı'nda müze olarak hizmete açıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!