Şehir içindeki kaçış noktaları

Güncelleme Tarihi:

Şehir içindeki kaçış noktaları
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2016 15:26

Başkent Ankara, şehir merkezindeki devasa büyüklükteki pek çok parka sahip. Ankara’nın yeşillikler içindeki parkları, özellikle tatil dönemleri için şehir içinde küçük kaçamaklar sunuyor.

Haberin Devamı

KUĞULU PARK

Kuğulu Park’ın bulunduğu arazi, park olmadan önce içinden dere geçen kavaklık bir araziydi. Tunalı Hilmi Caddesi’ni de kapsayan Kavaklıdere semti, ismini bu dere ve kavak ağaçlarından alıyor. Şüphesiz ki Ankaralıların vakit geçirmekten en çok keyif aldığı parkların başında Kuğulu Park geliyor. Tunalı Hilmi Caddesi’nde bulunan park, içindeki küçük havuzunda kuğulara ve ördeklere ev sahipliği yapıyor. Parkta, 24 farklı kuş türü bulunuyor. Parkta kavakların yanı sıra, çınar, erguvan ve alıç ağaçları ile çeşitli çalı grupları yer alıyor. Kuğulu Park, Tarihi ve doğal güzelliği nedeniyle Kültür Bakanlığı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından sit alanı olarak belirlendi.

GÖLBAŞI MOGAN PARKI

Gölbaşı ilçesi sınırlarında yer alan Mogan Gölü, Başkent’in en büyük göllerinden biri. Çeşitli su sporlarının yapılmasına imkan sağlayan gölün kıyısı, düzenlenerek Başkentlilerin hizmetine açıldı. Çeşitli restoranlar, çay bahçeleri, dinlenme tesislerinin bulunduğu parkta ayrıca kuş gözlem evi de bulunuyor. Dört kilometrelik ahşap platformdan yürüyüş yoluna sahip Mogan’da üç adet seyir terası ve 400 adet oturma bankı bulunuyor. Mogan Gölü kıyısında yapılan 25 metre yüksekliğindeki deniz fenerinin balkonundan gölün tüm güzelliği izlenebiliyor.

GENÇLİK PARKI

Haberin Devamı

İçerisinde çay bahçeleri, dinlenme tesisleri ve lunapark bulunan Gençlik Parkı, yenileme çalışmalarıyla tekrar eski günlerine dönmeye çalışıyor. Dev bir su havuzunun bulunduğu park, akşam saatlerinde fıskiyelere yansıtılan ışık oyunlarıyla görsel bir zenginlik sunuyor. Parkın hemen yanı başında bir de lunapark bulunuyor.

MAVİ GÖL

Ankara’ya 12 kilometre mesafede, Samsun yolu üzerinde yer alan Mavi Göl, adını Bayındır Barajı içindeki 6 milyon metreküp hacmindeki mavi suyundan alıyor. İçinde dev ağaçların bulunduğu Mavi Göl tesisleri, özellikle hafta sonları ilgi görürken, Ankara’nın en büyük rekreasyon alanları arasında yer alıyor. Samsun Yolu üzerinden kolaylıkla ulaşılabilen Mavi Göl’de 4 basket sahası, 1 futbol sahası, mini golf alanı ve 4 ayrı noktada kondisyon alanı bulunuyor.

GÖKSU

Haberin Devamı

Eryaman’da bulunan Göksu Parkı, çevre düzenlemesi yapılarak Ankaralıların hizmetine sunulan parklardan biri. Oldukça büyük bir alanda yer alan park içindeki göl, eskiden ‘Susuz’ ismiyle anılan gölün ıslah edilmesiyle oluşturuldu. Gölet içinde gezi için Missisipi Gemisi ve kayıklar, gölün doğal güzelliğini oluşturan ada ve sazlıkların yanı sıra, 9 adet yüzen iskele bulunuyor. Gölet içinde gezi amaçlı “Missisipi Gemisi” ve kayıkların yanı sıra gölün tabii güzelliği olan ada ve sazlıklar deniz havasını aratmıyor.

50. YIL PARKI

Cumhuriyet’in kuruluşunun 50. yıldönümü nedeniyle 1970’li yıllarda yapılan, ancak atıl olan Cebeci’deki 50. Yıl Parkı’nda yeni düzenlemeler yapılarak Başkentlilerin aileleri ile birlikte rahatlıkla gelip zaman geçirebilecekleri dev bir mekan haline getirildi. Parkta, Türkiye’nin en büyük bayrak direklerinden biri bulunuyor. Ankara’nın birçok noktasından görülebilen park, muhteşem bir Ankara manzarası sunuyor.

EYMİR

Haberin Devamı

Özellikle hafta sonları şehre yakınlığı nedeniyle yoğun bir ziyaretçi akınına uğrayan Eymir Gölü, Başkentlilerin suya özlemini gideriyor. Arazisi ODTÜ’ye ait olan göl ve çevresi, kendine has fauna ve florasıyla büyük bir doğal güzellik barındırırken, kış aylarında donduğu zamanlarda da Ankaralılar için hoş bir manzara sunuyor. Kıyıları yoğun bağlık, etrafı tarımsal arazi, güneyi sulak çayırlarla kaplı Eymir Gölü, 160 kuş türüne ev sahipliği yapıyor. En çok görülen kuş türleri sakarmeke, yeşilbaş ördek, elmabaş patka ve bahri.

AHLATLIBEL

Oran’dan İncek semtine giderken yol üzerinde bulunan Ahlatlıbel, hafta sonları uçurtmasını alıp gelen Ankaralılarla dolup taşıyor. İçerisinde çocuk parkı, 3 tenis kortu, 3 basketbol, 2 voleybol ve 2 halı futbol sahaları, Gokart pisti, Golf Sahası, restoran ve yiyecek içecek büfeleri bulunan Ahlatlıbel, zaman zaman festivallere de ev sahipliği yapıyor. Ahlatlıbel’de gözleme yiyebilir, Mogan Gölü’nü seyrederek çayınızı içebilirsiniz. Ahlatlıbel’de ayrıca çimlere basmak yasak değil, özgürce çimlerin üzerinde yürüyebilir, koşabilir, uçurtma uçurabilirsiniz.

Haberin Devamı

BEYNAM ORMANLARI

Bala yolu üzerinde bulunan Beynam Ormanları, şehre yakınlığı nedeniyle Ankaralıların dinlenme adresleri arasında. Denizden yüksekliği 1200-1521 metre arasında olan Beynam Ormanı, 419 bitki türünü barındırıyor. Ağaç olarak başlıca meşe türleri ve karaçam bulunuyor. Ormanda kurt, tilki, porsuk, tavşan, domuz, ağaç sansarı, tarla sincabı gibi memeliler ile keklik, kartal, puhu, karga, doğan, dağ bülbülü, karatavuk, çavuşkuşu gibi kuşlar da yer alıyor.

KURTULUŞ PARKI

Şehir merkezinde yer alan Kurtuluş Parkı’nda koşu parkuru, futbol sahaları, buz pateni pisti, çocuklar için trafik eğitim alanı ve göl bulunuyor. Adını Kurtuluş Mahallesi’nden alan Kurtuluş Parkı, geniş yürüyüş ve koşu parkurlarıyla özellikle spor yapmak isteyenler tarafından tercih ediliyor. Kızılay’a yürüyerek 10 dakikalık bir mesafede Kurtuluş Parkı’nda bir de Evcil Hayvanlar Merkezi bulunuyor.

BOTANİK PARKI

Haberin Devamı

Çankaya’nın göbeğindeki Botanik Parkı, ağaçların altında dinlenip piknik yapabileceğiniz, şehir içindeki ender güzel yerlerden birisi. Şehrin en eski parklarından olan Botanik Ankara’nın Central Parkı olarak da tanımlanıyor. Etrafı büyük ağaçlarla çevrili park biraz da çukurda kaldığı için çevresindeki beton yığını binaları gizliyor. Parkın içinden baktığınızda çoğu zaman görebildiğiniz tek yapı ise Atakule.

SEĞMENLER PARKI

Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nden Kavaklıdere’ye doğru inen dik yokuşta yer alan Seğmenler Parkı, Botanik gibi bir bitki yumağı şeklinde değil, daha ferahtır. Yemyeşil çimenlerine sırt üstü uzanıp, ağaçların gölgesinde keyif yapabileceğiniz bir yer. Parkın en iyi müdavimleri hayvan dostları. Çankayalıların köpeklerini gezdirmek için en çok tercih ettikleri yerlerden birisi olan parkın içerisindeki am fitiyatroda da zaman zaman konserler veriliyor.

HARİKALAR DİYARI

Sincan’daki eski Yunus Göleti, Harikalar Diyarı adı altında dev bir parka dönüştü. Parkın ortasında dev bir havuz ve bu havuzun ortasında da, Güliver’den Kırmızı Başlıklı Kız’a Yedi Cüceler’den Pamuk Prenses’e kadar birçok hayal kahramanının plastikten yapılmış heykellerinin olduğu Masal Adası yer alıyor. Kafeler, hanımlar lokali, nikah salonu olan parkta ayrıca konserler için dev bir oditoryum da yer alıyor. Şehir merkezine uzak olması nedeniyle genellikle bölge halkının kullandığı parkın uzun yürüyüş yollarında keyif yapabilir ya da gölette sandal kiralayarak kürek çekebilirsiniz.

ALTINPARK

Aydınlıkevler’deki parkın içinde bilim adına değişik oyuncaklarla oynayabileceğiniz Feza Gürsey Bilim Merkezi, fuar alanı, kapalı olimpik yüzme havuzu, faytonlarla gezinti yapabileceğiniz bir alan, kafeler ve restoranlar yer alıyor. Ayrıca balık tutup, deniz bisikletiyle gezinti yapabileceğiniz dev bir gölet de bulunuyor.

ÇANSERA KENT BAHÇESİ

Eskişehir Yolu’nda MTA’nın hemen arkasında yer alan Çansera Kent Bahçesi, doğal bir çevre içinde gezinti ve dinlenme imkanı sunuyor. Parkta yaz aylarında da konserler düzenleniyor.

DİKMEN VADİSİ

Çankaya sınırlarında bulunan Dikmen Vadisi, eşsiz manzarasıyla dikkat çekiyor. Dikmen Vadisi 3. Etabı ise, ışıklandırmalarıyla kente geceleri ayrı bir görsel zenginlik katıyor.

LOZAN PARK

Atakule’yi geçtikten sonra Kahire Caddesi’ne doğru gidildiğinde yolun solunda kalan Lozanpark, koşu yolu, spor aletleri ve kapalı tenis kortuyla Çankaya halkının yoğun ilgi gösterdiği parklar arasında yer alıyor.

KUZEY YILDIZI REKREASYON ALANI

Esenboğa Havalimanı Yolu üzerinde olan Kuzey Yıldızı, yaklaşık 700 bin metrekare alana sahip. Alanın içinde 400 bin metrekarelik kısmı yeşil alan, geri kalan bölge ise sosyal donatılardan oluşuyor. Alanda suni göl ve göletlerin dışında bilim merkezi, 5 bin kişilik amfi tiyatro bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!