'Şehir Hastanesi ne getiriyor, ne götürüyor?'

Güncelleme Tarihi:

Şehir Hastanesi ne getiriyor, ne götürüyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2017 13:44

'Şehir Hastanesi ne getiriyor, ne götürüyor?'

Haberin Devamı

ADANA'da Tabip Odası ve SES Adana Şubesi tarafından 'Şehir Hastanesi Uygulaması Ne Getiriyor? Ne Götürüyor?' konulu panel düzenledi.
Panele konuşmacı olarak Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel ve Mersin Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ahmet Burhan Söker katıldı. Paneli, CHP Adana Milletvekilleri Elif Doğan Türkmen, Zülfikar İnönü Tümer ve İbrahim Özdiş, CHP İl Başkanı Ayhan Barut, TMMOB'ye bağlı oda başkanları, sendikalar, demokratik kitle örgütleri, sivil toplum kuruluşları, Adana ve Mersin'de görev yapan hekimler, sağlık çalışanları ve vatandaşlar izledi. 
Açılış konuşmalarını SES Adana Şube Başkanı Muzaffer Yüksel ve Adana Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten yaptı.
SES Şube Başkanı Yüksel konuşmasında, kapanacak hastane yerlerinin akibetinin ne olacağını merak ettiklerini, sağlık çalışanı sayısının yetersiz olduğunu en az 3 bin sağlık çalışanına daha ihtiyaç olduğunu ifade etti. Yüksel "Birilerinin hayali Şehir Hastaneleri açmaktı, gerçekleşti. Benim hayalim ise sağlığın kaliteli ve ulaşılabilir olması, eşit, katkı, katılım, prim payı olmadan sağlığın ücretsiz sunulması. Doktora derdimi anlatabilerek tedavi olmak. Hastalanmamak ve hastanede bir müşteri olarak görünmemektir" dedi.
'TÜRKİYE TIBBİ MALZEME ÇÖPLÜĞÜ'
Adana Tabip Odası Başkanı Ökten de konuşmasında, 2002 yılından itibaren Sağlıkta Dönüşüm Projesi altında Aile Hekimliği, Kamu Hastaneleri Birliği ve Şehir Hastaneleri projelerinin yaşama geçirildiğini hatırlatarak, şöyle devam etti: 
"Aile Hekimliğine bizim nazarımızda sevk sistemine geçilmediği için gerçek amacından uzaklaşmış, Kamu Hastaneleri Birliği iptal edilerek yeniden Sağlık Müdürlüğü sistemine geçirilmiş, Genel Sağlık Sigortasının da uygulanamadığı görülmüştür. Özel bir kanunla çıkarılan Şehir Hastaneleri ise yap-işlet-kirala-devret yöntemiyle yapılan ve normalde 3-4 yılda kendisine sahip olacakken 25 yıl boyunca kira ödenecek olan çocuklarımızın geleceğini gasp eden bir sistemdir. Türkiye'de 42 bin civarında yeni yataklı hastane yapıldığı söylenmekte, ancak yatak sayısı hiç artmayacağı için bu söylem gerçekleri yansıtmamaktadır. Türkiye bir taraftan tıbbi malzeme çöplüğüne dönerken, bir taraftan da dev şirketler için teknoloji pazarı olmuş durumdadır. Adana'da yapılan 1550 yataklı Şehir Hastanesi'nin maliyeti 680 milyon 452 bin 306 dolardır. Plansızlık sonucu güney Adana'da hastane kalmadığını, aynı güzergahta üç  üniversite hastanesi, adliye, kışla, okullar, otoban giriş çıkışları ile trafiğin getireceği  gürültü ve hava kirliliğini de unutmamak gerekir."

ADANA,(DHA)
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!